ΤΟΠΙΚΑ

Αποκαλύπτονται οι ληστές με τη βαριοπούλα

αποκαλύπτονται-οι-ληστές-με-τη-βαριοπ-430028

Στα ίχνη των ληστών με τις βαριοπούλες βρέθηκαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοίνωσε χθες την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης μέλη της οποίας εμπλέκονται σε υποθέσεις ληστειών σε Τράπεζες και κλοπές οχημάτων. Αρχηγικό ρόλο φέρεται να είχε 32χρονος ημεδαπός, ο οποίος καθοδηγούσε τους ληστές μέσα από τις φυλακές!
 
Μέχρι χθες είχαν εξιχνιαστεί μία απόπειρα ληστείας και μία ληστεία σε τράπεζες στα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα. Όμως η έρευνα συνεχίζεται για τη συμμετοχή της εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλες ληστείες εντός και εκτός Θεσσαλίας.
 
Ληστές με βαριοπούλα είχαν «χτυπήσει» δύο φορές στην Αγροτική Τράπεζα της Νέας Αγχιάλου τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο 2010. Ερευνάται εάν πρόκειται για τα ίδια άτομα.
 
Μετά από πολύμηνη αστυνομική έρευνα και συλλογή στοιχείων σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών ηλικίας 30 και 32 ετών (έγκλειστοι φυλακών) και σε βάρος δύο άλλων αγνώστων ατόμων που αναζητούνται.
 
Υπό την αρχηγεία – καθοδήγηση του 32χρονου ημεδαπού οι άγνωστοι προς το παρόν κατηγορούμενοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση, δομημένη ιεραρχία και διακριτούς ρόλους και διέπρατταν ληστείες σε καταστήματα Τραπεζών.
 
Για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων έκλεβαν αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες από πόλεις της Θεσσαλίας. Επέλεγαν τους στόχους τους και εισέρχονταν αιφνιδίως στο εσωτερικό των τραπεζικών καταστημάτων, κατά την ώρα κλεισίματος αυτών και πριν την αποχώρηση των υπαλλήλων, σπάζοντας με βαριοπούλα τους υαλοπίνακες. Οι δράστες είχαν πάντα τα πρόσωπα και τα χέρια τους καλυμμένα φορώντας μάσκες, κράνη και γάντια και έφεραν όπλα.
 
Ειδικότερα από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι στις 27 Οκτωβρίου 2010 αποπειράθηκαν να ληστέψουν το υποκατάστημα τράπεζας Alpha Bank στην Καλαμπάκα, όμως έγιναν αντιληπτοί από τους υπαλλήλους, οι οποίοι ασφάλισαν τα χρήματα και έφυγαν από την έξοδο κινδύνου, ενώ οι δράστες ερεύνησαν τους χώρους πλην όμως δεν αφαίρεσαν τίποτα και αποχώρησαν.
 
Δύο ημέρες αργότερα προέκυψε ότι λήστεψαν το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Τρίκαλα. Εισήλθαν στο εσωτερικό της τράπεζας, ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 33.600 ευρώ από τέσσερις κασετίνες εφοδιασμού ΑΤΜ.
 
Με τις βαριοπούλες στην ΑΤΕ Αγχιάλου
Η μέθοδος της συμμορίας παραπέμπει στη δράση διδύμου ληστών που έβαλαν στο στόχο τους δύο φορές, σε δύο μήνες, την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος στη Ν. Αγχίαλο. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2010 ο ένας από τους δύο κουκουλοφόρους που έφτασαν έξω από το υποκατάστημα με δίκυκλη μηχανή έσπασε τη τζαμαρία με βαριοπούλα.
 
Νωρίς το πρωί οι υπάλληλοι άνοιγαν το χρηματοκιβώτιο. Ο ληστής εισέβαλε με όπλο τρία λεπτά πριν την απασφάλιση του χρηματοκιβωτίου και εγκατέλειψε την τράπεζα με άδειο σάκο. Η δίκυκλη μηχανή βρέθηκε εγκαταλειμμένη στις Μικροθήβες, όπου εικάζεται ότι οι δύο δράστες είχαν σταθμεύσει άλλο όχημα για να τραπούν σε φυγή, εξαφανίζοντας τα ίχνη τους.
 
Στις 26 Νοεμβρίου 2010 τις αστυνομικές αρχές απασχόλησε δεύτερη απόπειρα των ληστών με τη βαριοπούλα στην ΑΤΕ Ν. Αγχιάλου. Το σύστημα χρονοκαθυστέρησης μέχρι την απασφάλιση του χρηματοκιβωτίου οδήγησε τους δράστες να εξαφανιστούν και πάλι με άδεια χέρια.
 
Πάντως τότε τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας έδειχναν ότι μπορεί η μέθοδος να ήταν «καρμπόν», αλλά υπήρχαν διαφορές στις κινήσεις του ενός διδύμου από το δεύτερο στην ΑΤΕ Ν. Αγχιάλου.
 
Οι υπάλληλοι της τράπεζας κατέθεσαν ότι το δίδυμο που εισέβαλε χθες στην ΑΤΕ ήταν αλλοδαποί, ενώ την προηγούμενη φορά από τις ομιλίες των δραστών με βεβαιότητα δήλωναν ότι επρόκειτο για Έλληνες.
 
Σημαντικές ήταν οι διαφορές στις κινήσεις τους μέσα στην τράπεζα. Στις 30 Σεπτεμβρίου η συμπεριφορά τους παρέπεμπε σε ατζαμήδες, πιο χαλαρούς και… καινούργιους στο χώρο, ενώ οι δεύτεροι ληστές ήταν αδίστακτοι, ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και κινήθηκαν με σταθερότητα μέχρι να φτάσουν στο στόχο τους.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου