ΤΟΠΙΚΑ

Γιορτάζουν οι Παναγίες της Μαγνησίας

γιορτάζουν-οι-παναγίες-της-μαγνησίας-409090

Πλήθος κόσμου στα μοναστήρια και τους ναούς της μητροπολιτικής περιφέρειας

Κορυφαία στιγμή της Χριστιανοσύνης αποτελεί η σημερινή εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το λεγόμενο «Πάσχα του καλοκαιριού», όπου συμμετέχουν με κατάνυξη οι πιστοί. Αφιερωμένα στην Παναγία είναι δεκάδες εκκλησίες, μοναστήρια και εξωκλήσια της Μητρόπολης Δημητριάδος, τα οποία γεμίζουν ασφυκτικά από πλήθος πιστών, ενώ δεκάδες είναι τα παραδοσιακά πανηγύρια που διατηρούνται στο πέρασμα του χρόνου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το κατανυκτικό οδοιπορικό στη Μαγνησία περιλαμβάνει δεκάδες ναούς, μονές και εξωκλήσια που πανηγυρίζουν σε κάθε γωνιά της περιοχής. Στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος πανηγυρίζουνοι Ιεροί Ναοί: Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλυκών, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλών Νερών, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καναλίων, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυνίτσης, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μηλίνας, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ξινόβρυσης, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πτελεού, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελεστίνου, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λόφου Επισκοπής, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δρυμώνος, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Προμυρίου, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ξουριχτίου και Ιερά Μονή Παναγίας Άνω Ξενιάς.

Στο Ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, όπου αναβίωσε και φέτος το έθιμο του Δεκαπενταύγουστου, και η περιφορά του επιταφίου της Παναγίας, σήμερα το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη, Πρωτοσυγκέλλου.

Στην Μονή Ανω Ξενιάς

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Ανω Ξενιάς σήμερα το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία. Στις 6μ.μ. θα ψαλεί ο μεθεόρτιος εσπερινός και το κτιτορικό μνημόσυνο. Της Ιεράς Πανηγύρεως θα προεξάρχει ο Αρχιμ. Νήφων Καψάλης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου Καλαμπάκας και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών & Μετεώρων.

Κατάνυξη σε όλη την περιοχή

Στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλυκών σήμερα θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιμ. Δωροθέου Νεοφύτου.

Στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως σήμερα θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία.

Στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλών Νερών σήμερα θα τελεστεί ο πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καναλίων σήμερα θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυνίτσης σήμερα θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μηλίνας σήμερα θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία.

Στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ξυνόβρυσης σήμερα θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία.

Στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πτελεού σήμερα θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία.

Στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελεστίνου σήμερα θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία.

Στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λόφου Επισκοπής σήμερα θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία.

Στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δρυμώνος σήμερα θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία.

Στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Προμυρίου σήμερα θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στην πανήγυρη προεξάρχει ο Ιερομόναχος Αλύπιος Κατσαμπάκης.

Στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ξουριχτίου σήμερα θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία, ιερουργούντος του π. Σπυρίδωνος Παγωνάρη.

Ηθη κι έθιμα ετών

Επίκεντρο της μεγάλης γιορτής στη Δημοτική Ενότητα Αφετών είναι η Παναγία Καλογιάννη στο Νεοχώρι, όπου τελείται πανηγυρική θεία λειτουργία και ακολουθεί λαϊκό πανηγύρι.

Στη Δημοτική Ενότητα Κάρλας πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καναλίων, όπου τηρείται επί σειρά ετών η καθιερωμένη περιφορά του επιτάφιου της Παναγίας σε όλο το χωριό, τη συνοδεία ανδρών του στρατού, ενώ τον επιτάφιο στολίζουν σύμφωνα με την τοπική παράδοση, τα ανύπαντρα κορίτσια του χωριού. Το παραδοσιακό πανηγύρι πραγματοποιείται επί σειρά ετών και συμμετέχουν ντόπιοι και επισκέπτες.

Στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου πανηγυρίζει η εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Ξουρίχτι, που είναι η πολιούχος του χωριού. Την παραμονή γίνεται λιτάνευση της Εικόνας και εσπερινός και ανήμερα της γιορτής θεία λειτουργία.

Στο Δημοτική Ενότητα Πορταριάς πανηγυρίζει η Παναγία Πορταρέα και η Παναγία Παπαρήγα, που πήρε το όνομά της από τον πρώτο εφημέριο, τον παπα – Ρήγα, ο οποίος πρωτολειτούργησε στα μέσα του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, την παραμονή της γιορτής, πραγματοποιείται ταυτόχρονη λιτάνευση των εικόνων της Παναγίας με αφετηρία τους δύο ναούς και σημείο συνάντησης την κεντρική πλατεία της Πορταριάς. Σημείο αναφοράς σε βάθος χρόμου και το πανηγύρι της Μακρινίτσας, που αποτελούσε πάντα πόλο έλξης ντόπιων και επισκεπτών.

Στο Δημοτική Ενότητα Πτελεού πραγματοποιείται επί σειρά ετών το παραδοσιακό πανηγύρι στη Γαύριανη, μετά τη θεία λειτουργία που τελείται στην εκκλησία της Παναγίας. Στους πιστούς προσφέρεται το παραδοσιακό έδεσμα, γίδα με μανέστρα και ακολουθεί μουσική και χορός με ορχήστρα.

Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι πραγματοποιείται, παράλληλα, επί σειρά ετών και στην Ευξεινούπολη του Δήμου Αλμυρού, την παραμονή και ανήμερα της γιορτής, με λαϊκά και παραδοσιακά ηχοχρώματα, καθώς επίσης και παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.

Πανηγύρι διοργανώνεται επίσης σήμερα στην πλατεία Καναλίων, με ζωντανή μουσική και χορό. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Ανέστης Καράβας, μπουζούκι – φωνή, Βαγγέλης Μπαντελάς, κλαρίνο, Στέφανος Βαλάσης, φωνή, Λαμπρινή Δημητρακοπούλου, φωνή, Αντώνης Γεωργικόπουλος, τύμπανα, Νίκος Γιάγκος, πλήκτρα. Διοργάνωση: Ψησταριά – Ουζερί «Η ΚΑΡΛΑ» τηλέφωνο 24280-74115, Καφέ – Μπάρ «DREAM» τηλέφωνο 694 9443 461.

Στις Βόρειες Σποράδες

Σε ό,τι αφορά τις Βόρειες Σποράδες και ειδικότερα τη Σκιάθο, στο επίκεντρο του θρησκευτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου την παραμονή τελείται η καθιερωμένη περιφορά του Επιταφίου, με την συμμετοχή χιλιάδων πιστών και θεία λειτουργία ανήμερα της μεγάλης γιορτής. Πολλοί πιστοί συμμετέχουν, παράλληλα, στις λατρευτικές εκδηλώσεις που τελούνται με πνεύμα θρησκευτικής κατάνυξης στην Παναγία Καρδάση.

Στη γειτονική Σκόπελο υπάρχουν τέσσερις εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου, η Παναγίτσα στα Καμπανέλια, η Παναγία Παπαμελετίου, ο ενοριακός ναός της Γλώσσας και η Αγία Μονή, Μετόχι της Μεγίστης Λαύρας, του Αγίου Ορους. Παραδοσιακό πανηγύρι πραγματοποιείται, εξάλλου, παραμονή και ανήμερα της γιορτής στην πλατεία της Γλώσσας.

Ζωντανά παραμένουν, εξάλλου, τα ήθη κι έθιμα ετών στην Αλόννησο, όπου αναβιώνει επί σειρά ετών ο παραδοσιακός γάμος σήμερα στις 7 το απόγευμα στην παλιά χώρα, με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, στο πλαίσιο της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου. Ντόπιοι και επισκέπτες συμμετέχουν από κοινού στις λατρευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Παλιά Χώρα Αλοννήσου, σήμερα το πρωΐ, ενώ στη συνέχει ακολουθεί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς στην κατοχή, ανήμερα Δεκαπενταύγουστου.

Πανηγυρίζει Αγ. Απόστολος ο Νέος

Στο μεταξύ, αύριο, Παρασκευή 16 Αυγούστου, πανηγυρίζει το παρεκκλήσιο Αγίου Αποστόλου του Νέου, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δημητριάδος και Βλαχάβα κοντά στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου.

Σήμερα, Τετάρτη 15 Αυγούστου στις 7 μ.μ. θα τελεστεί μέγας πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα. Μετά το πέρας του Εσπερινού θα ακολουθήσει λιτάνευση της εικόνας του Αγίου. Αύριο, Παρασκευή 16 Αυγούστου στις 7 το πρωί θα ψαλεί όρθρος και θεία λειτουργία και στις 7 το απόγευμα παράκληση.

Εκτακτα δρομολόγια

Η ΚΤΕΛ Υπεραστικών Γραμμών Ν. Μαγνησίας Α.Ε. εξυπηρετώντας το επιβατικό κοινό θα πραγματοποιήσει και φέτος έκτακτα δρομολόγια για τον Άγιο Λαυρέντιο προκειμένου να μεταφέρει τους προσκυνητές στην Ιερά Πανήγυρη του Αγ. Αποστόλου του Νέου σήμερα Πέμπτη15 Αυγούστου και αύριο Παρασκευή16 Αυγούστου από τις έξι το πρωί έως και αργά το βράδυ.

Η αναχώρηση και η επιστροφή των λεωφορείων θα γίνεται στην οδό Πλαστήρα στον Αναυρο πλησίον του Αστικού ΚΤΕΛ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου