ΤΟΠΙΚΑ

«Φουλάρουν» τα νηπιαγωγεία της Μαγνησίας

φουλάρουν-τα-νηπιαγωγεία-της-μαγνη-409799

Υποχρεωτικά από φέτος σε όλη τη Μαγνησία τα προνήπια στα δημόσια νηπιαγωγεία

Η επέκταση, από το νέο σχολικό έτος, της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης νηπίων και προνηπίων από 4 έως 6 ετών και στους δήμους Βόλου, Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου και Σκιάθου, «φουλάρει» τα δημόσια νηπιαγωγεία. Οι εγγραφές νηπίων και προνηπίων στον νομό αφορούν σε συνολικά 2.864 παιδιά που θα υποδεχθούν τα δημόσια νηπιαγωγεία, τα οποία πάντως θα πρέπει να ενισχυθούν και με προσωπικό.

Η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται σταδιακά ήδη από το περασμένο σχολικό έτος. Στη Μαγνησία, σε πρώτη φάση ίσχυσε από το σχολικό έτος 2018- 2019 σε τέσσερις δήμους όπου υπήρξαν ομόφωνες αποφάσεις για την υποδοχή των προνηπίων και συγκεκριμένα σε Ζαγορά – Μούρεσι, Νότιο Πήλιο, Σκόπελο και Αλόννησο.

Στη δεύτερη φάση που θα ξεκινήσει από το νέο σχολικό έτος, θα ενταχθούν οι άλλοι τέσσερις δήμοι στους οποίους υπήρξαν αποφάσεις κατά πλειοψηφία για την απορρόφηση των προνηπίων από τα δημόσια νηιαγωγεία: στους δήμους Βόλου, Αλμυρού, Ρ. Φεραίου και Σκιάθου, που είχαν εκφράσει ενστάσεις για την επάρκεια και την κατάσταση των κτιριακών υποδομών στις οποίες λειτουργούν νηπιαγωγεία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, από τον Σεπτέμβριο τα δημόσια νηπιαγωγεία θα κληθούν να απορροφήσουν 2.864 νήπια και προνήπια, αριθμός αυξημένος κατά 400 περίπου παιδιά σε σχέση με το προηγούμενο σχολικό έτος. Από το σύνολο των μαθητών τα 1.495 είναι νήπια και τα 1.369 προνήπια.

Η αύξηση του μαθητικού πληθυσμού στα δημόσια νηπιαγωγεία προκαλεί δυσκολίες. Δεν είναι μόνο τα μισθωμένα κτίρια στα οποία εξακολουθούν να στεγάζονται δημόσια νηπιαγωγεία.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργο Πολύζο, θα υπάρξει δυσκολία κάλυψης αναγκών και από πλευράς εκπαιδευτικού δυναμικού. Ο αυξημένος αριθμός μαθητών σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (από τα 26 στα 22 παιδιά) και την αύξηση του ενδιαφέροντος παρακολούθησης ολοήμερων τμημάτων, «γεννούν» ανάγκες για εκπαιδευτικό προσωπικό το οποίο δεν θα καλυφθεί από τις αποσπάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο. «Θα ζητήσουμε πιστώσεις για αναπληρωτές για να καλύψουμε τις ανάγκες μας», σημείωσε ο κ. Πολύζος.

Προβλήματα υπάρχουν και στην κατανομή των μαθητών. Κι αυτό γιατί ορισμένα νηπιαγωγεία είναι υπέρπλήρη και κάποιοι μαθητές αναγκαστικά θα πρέπει να φοιτήσουν σε όμορα όπου υπάρχουν θέσεις, όπως προβλέπει ο Νόμος. Τέτοια προβλήματα εντοπίζονται σε συνοικίες της Ν. Ιωνίας αλλά και των Αλυκών που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Εναρξη με κενά

Στο μεταξύ, αναπόφευκτο θεωρείται ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με κενά εκπαιδευτικών, κυρίως στα νησιά των Βορείων Σποράδων, όπου κάθε χρόνο παρατηρούνται προβλήματα.

Οι διπλές εκλογές καθυστέρησαν τις διαδικασίες για τις αποσπάσεις που ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι τόσο η Πρωτοβάθμια όσο και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας δεν έχουν ακόμη σαφή εικόνα των κενών στα σχολεία που θα καλυφθούν από αναπληρωτές.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου