ΤΟΠΙΚΑ

Θεσμός η γιορτή κρασιού στη Νέα Αγχίαλο

θεσμός-η-γιορτή-κρασιού-στη-νέα-αγχίαλ-409885

Αρχίζει σήμερα με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών

Ανοίγει σήμερα η αυλαία της γιορτής κρασιού που κατέχει περίοπτη θέση ανάμεσα στους θεσμούς της περιοχής με πανελλήνια εμβέλεια. Οι μουσικές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8 το βράδυ και στις 9 το βράδυ αρχίζουν οι συναυλίες.

Με τη συμμετοχή κορυφαίων καλλιτεχνών, όπως η Κατερίνα Κούκα και η Καίτη Γαρμπή, ο Ζαφείρης Μελάς, ο Ματθαίος Γιαννούλης και Γιώργος Γιαννιάς, αλλά και καταξιωμένων τοπικών μουσικών σχημάτων, με χορό και τραγούδια και με άφθονο κρασί θα γιορταστεί και φέτος για 59η χρονιά η «Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου» που διοργανώνεται με επιτυχία από το Δήμο Βόλου και τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα», σε συνεργασία με τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Οι εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες, ξεκινούν σήμερα Τετάρτη 14 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 17 Αυγούστουπροσφέροντας κέφι και διασκέδαση καθώς αποτελούν θεσμό προσελκύοντας κατοίκους και επισκέπτες.

Στη Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου που ανοίγει τις πύλες της για το κοινό στις 8 το βράδυ, όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα ξεκινά με τοπικά μουσικά σχήματα, με καταξιωμένους μουσικούς και συγκεκριμένα τους: Μάγδα Ακρίβου (φωνή), Χρήστο Δασκαλόπουλο (βιολί), Νίκο Κερασιώτη (κλαρίνο), Αναστασία Λύτρα (κρουστά), Κωνσταντίνο Μούτο (λαούτο), Μαρίνα Σαμαρά – Μπαρουτα (τραγούδι), Παναγιώτη Συτζάκη (πλήκτρα), Ιωάννη Τζάνη (κιθάρα και φωνή), Στέφανο Τραγουδάρα (ακκορντεόν και μπουζούκι).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: Σήμερα Τετάρτη 14 Αυγούστου πραγματοποιείται συναυλία με την καταξιωμένη τραγουδίστρια Κατερίνα Κούκα. Τιμή εισόδου 5 ευρώ.

Αύριο Πέμπτη 15 Αυγούστου θα εμφανιστούν ο γνωστός τραγουδιστής Ζαφείρης Μελάς, με τιμή εισόδου 7 ευρώ και ο Ματθαίος Γιαννούλης και το μουσικό επιτελείο του.

Μεθαύριο Παρασκευή 16 Αυγούστου διοργανώνεται συναυλία με την τραγουδίστρια αγαπημένων επιτυχιών, Καίτη Γαρμή. Μαζί της ο Παναγιώτης Ραφαηλίδης. Τιμή εισόδου 5 ευρώ.

Το Σάββατο 17 Αυγούστου θα εμφανιστεί ο αγαπημένος τραγουδιστής Γιώργος Γιαννιάς. Μαζί του θα εμφανιστούν η Ελενα Δομάζου και η Τραϊάνα. Τιμή εισόδου 6 ευρώ.

Ιστορία δεκαετιών

H πρώτη «Γιορτή Κρασιού» οργανώθηκε το 1960 με πρωτοβουλία της τότε κοινότητας Νέας Αγχιάλου. Ετσι, ο τρύγος και το πάτημα σταφυλιών τον Σεπτέμβριο συνοδεύονταν από διάφορες εκδηλώσεις που τηρούνταν κάθε χρόνο χωρίς διακοπή: παίξιμο λαϊκής μουσικής, στολισμός με αμπελόκλαδα, λουλούδια και καρπούς, θυμιάτισμα των κάρων – αραμπάτσες που λέγανε οι Αιγιαλίτες – που μετέφεραν τα σταφύλια και τα οποία γίνονταν πατητήρια, χοροί των κοριτσιών το βράδυ, ως και παλαιστικοί αγώνες, μια συνέχεια των Διονυσιακών γιορτών.

Η Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου, θεσμός πλέον για την περιοχή, με πανελλήνια εμβέλεια. Πάντα στην Γιορτή Κρασιού επικρατούσε κέφι, ενθουσιασμός και διασκέδαση ανάλογη με εκείνη που υπήρχε τις μέρες του τρύγου στην Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας. Το μεράκι για την καλλιέργεια της αμπελουργίας, παραμένει η σημαντικότερη κοινή πολιτιστική παράμετρος της παλαιάς και της Νέας Αγχιάλου. Σημαντική παράμετρος στην φετινή 59η Γιορτή Κρασιού της Νέας Αγχιάλου είναι ότι η γιορτή συμπίπτει με τα 101 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» και εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων και εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της οργάνωσης.

Τα 101 χρόνια του Συνεταιρισμού Αγχιάλου, της «ΔΗΜΗΤΡΑΣ», δεν είναι απλώς μία ευτυχής ιστορική συγκυρία. Είναι, κυρίως, η απόδειξη της θέλησης για ζωή, της όρεξης για δουλειά, της αγάπης για τη γη, της ανάγκης για συνεργασία. Είναι, παράλληλα, μία σημαντική ευκαιρία εποικοδομητικής ανασκόπησης του παρελθόντος, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου μέλλοντος, στα πλαίσια πάντοτε του ανθρωπίνως δυνατού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου