ΤΟΠΙΚΑ

«Παγώνει» η κοινωφελής εργασία ~ Ανεστάλησαν οι διατάξεις του νόμου

παγώνει-η-κοινωφελής-εργασία-ανεστ-409907

Απορρίπτονται αιτήματα μετατροπής ποινών έως τρία έτη φυλάκισης σε κοινωφελή εργασία και οι καταδικασθέντες οδηγούνται απευθείας στη φυλακή

Αίτημα καταδικασθέντος, προκειμένου να μετατραπεί η ποινή φυλάκισής του για περιπτώσεις κλοπής, σε κοινωφελή εργασία απορρίφθηκε χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου. Το αίτημα που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Βόλου ήταν το πρώτο που απορρίφθηκε, όχι επειδή δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις μετατροπής της ποινής, αλλά επειδή ανεστάλησαν οι διατάξεις του Νόμου.

Οι διατάξεις μετατροπής ποινής σε κοινωφελή εργασία έχουν «παγώσει» από τις αρχές Αυγούστου, με αποτέλεσμα οι καταδικασθέντες να οδηγούνται απευθείας στις φυλακές.

Το αίτημα υποβλήθηκε από δράστη που καταδικάστηκε για περιπτώσεις κλοπών σε ποινή φυλάκισης ενός έτους μετατρέψιμη προς δέκα ευρώ ημερησίως. Ο καταδικασθείς εμφανίστηκε στην Εισαγγελία Βόλου και υπέβαλλε αίτημα μετατροπής της ποινής του σε κοινωφελή εργασία, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει να καταβάλλει το ποσό των 10 ευρώ σε καθημερινή βάση για να μην στερηθεί την ελευθερία του.

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου απέρριψε το αίτημα χωρίς να μπει στην ουσία του, δείχνοντας στον καταδικασμένο το δρόμο προς τις φυλακές.

Από τις αρχές Αυγούστου, στην Εισαγγελία Βόλου κοινοποιήθηκε απόφαση αναστολής των διατάξεων κοινωφελούς εργασίας. Αυτό σημαίνει, ότι όσοι καταδικάζονται, δεν μπορούν να μετατρέψουν την ποινή τους σε κοινωφελή εργασία και οδηγούνται απευθείας στη φυλακή.

Η μετατροπή της ποινής φυλάκισης σε κοινωφελή εργασία σε φορείς υποδοχής, όπως οι δήμοι, ισχύουν για περιπτώσεις καταδίκων που βαρύνονται με έως και τρία χρόνια ποινές φυλάκισης, με βάση τον παλιό ποινικό κώδικα. Προβλέπεται μάλιστα κοινωφελής εργασία από 100 έως 720 ώρες, ανάλογα με την ποινή και τη φύση του αδικήματος για το οποίο έχει καταδικαστεί κάποιος και υπό την προϋπόθεση ότι δε δημιουργούνται προσδοκίες για την τέλεση ομοειδών πράξεων.

Ο Νόμος είχε ψηφιστεί σε μία προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών. Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι η εφαρμογή του ήταν προβληματική, καθώς δεν υπάρχει ικανός αριθμός εποπτών για να ελέγχει αν όντως ο καταδικασμένος δουλεύει, πού και πόσες ώρες, αν υπάρχουν και σε ποιες υπηρεσίες διαθέσιμες θέσεις. Χαρακτηριστικό είναι, ότι στην Εισαγγελία Βόλου υπάρχει μόλις ένας επόπτης που καλείται να ελέγξει δεκάδες άτομα που εκτίουν την ποινή τους προσφέροντας κοινωφελή εργασία.

Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο Νόμος ανεστάλη, προκειμένου να ρυθμιστεί το καθεστώς κοινωφελούς εργασίας δεν υπάρχει όμως κανένα χρονοδιάγραμμα αν και πότε θα τεθεί και πάλι σε ισχύ και εύλογες είναι οι ανησυχίες για νέα συμφόρηση στα καταστήματα κράτησης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου