ΤΟΠΙΚΑ

Στο «κόκκινο» τα νησιά ~ Παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος

στο-κόκκινο-τα-νησιά-παραμένει-πολύ-410542

Διατηρείται και σήμερα η κατάσταση αυξημένης επιφυλακής στις Βόρειες Σποράδες – Αίτημα της αντιπεριφερειάρχου για οχηματαγωγό στο λιμάνι του Βόλου

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής παραμένουν και σήμερα, τρίτη συνεχόμενη μέρα, τα νησιά των Βορείων Σποράδων, με τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς να παραμένει πολύ υψηλός και τον βαθμό επικινδυνότητας στην ένδειξη 4, με βάση τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, όπως εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε εγρήγορση παραμένουν, κατά συνέπεια, το έμψυχο δυναμικό της Περιφέρειας και των νησιωτικών δήμων, η Πυροσβεστική και κάθε αρμόδια αρχή, μαζί με τις δυνάμεις των εθελοντών που συνδράμουν σε κάθε έκτακτη ανάγκη, για τον αποτροπή κάθε δυσάρεστου ενδεχόμενου στην αιχμή της τουριστικής σεζόν.

Τα συντονιστικά όργανα των τριών νησιών έχουν ήδη συνεδριάσει και άπαντες βρίσκονται σε επιφυλακή, με τις ομάδες που πραγματοποιούν περιπολίες, να εντείνουν τις προσπάθειες, για την αποτροπή κάθε έκτακτης ανάγκης.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων ενημέρωσε τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες καθώς και τους Δήμους, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ παράλληλα το Τμήμα Εκτάκτων Αναγκών και Συντήρησης της Π.Ε Μαγνησίας & Σποράδων έθεσε τον στόλο οχημάτων και μηχανημάτων σε πλήρη ετοιμότητα. Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.

Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Επιπλέον βάσει της εγκυκλίου 2195/2015 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας των Β. Σποράδων και για σήμερα Τρίτη 13 Αυγούστου.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr. Το τηλέφωνο επικοινωνίας της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 24213 52464, 24213 52459.

Αίτημα για οχηματαγωγό

Την μεταστάθμευση οχηματαγωγού πλοίου στο λιμάνι του Βόλου για την ενίσχυση των προσπαθειών αντιμετώπισης κάθε έκτακτης ανάγκης τις μέρες που υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στις Βόρειες Σποράδες ζητά η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, από τα Υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

Σε σχετική επιστολή αναφέρει:

«Στην ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων υπάγονται διοικητικά οι νήσοι Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος (καθώς και οι μικρότερες κυρά- Παναγιά, Σκάντζουρα κλπ). Λόγω περιορισμένων δρομολογίων των ακτοπλοϊκών γραμμών στα ως άνω νησιά παρακαλούμε για την διερεύνηση δυνατότητας μεταστάθμευσης πλωτού μέσου αρμοδιότητάς σας, το οποίο θα δύναται να μεταφέρει τόσο μηχανήματα έργου για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών όσο και πυροσβεστικών οχημάτων και προσωπικού, κατ’ ελάχιστον τις ημέρες όπου η πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς της ΓΓΠΠ είναι κατηγορίας 4 (πολύ υψηλή) ή 5 (κατάσταση συναγερμού) για τις Βόρειες Σποράδες».

Στο ίδιο έγγραφο η κ. Κολυνδρίνη ζητάει το οχηματαγωγό «να δύναται να μεταφέρει 8 πυροσβεστικά οχήματα, 3 υδροφόρες και 3 φορτωτές». Επίσης «να ευρίσκεται αγκυροβολημένο στον Εμπορικό Προβλήτα Λιμένος Βόλου αμέσως μετά την έκδοση του χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς , ήτοι 13:00 , και ως της λήξεως ισχύος του χάρτη ήτοι 13:00 της επομένης ημέρας».

Κλείνοντας τονίζει ότι το παραπάνω αίτημα καθίσταται εξαιρετικά επείγον, «τόσο λόγω της πυκνής βλάστησης που χαρακτηρίζει τα νησιά των Βορείων Σποράδων σε συνδυασμό με τις χιλιάδες τουριστών που τα επισκέπτονται, όσο και των συμπερασμάτων που προέκυψαν μετά το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας (δυστοκία μετάβασης οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς στις Β. Σποράδες)».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου