ΤΟΠΙΚΑ

Ολυμπιονίκης στην Αστρονομία ο 17χρονος Αργύρης Γιαννίσης – Μανές

ολυμπιονίκης-στην-αστρονομία-ο-17χρονο-410628

Απέσπασε το αργυρό μετάλλιο στην φετινή Ολυμπιάδα Αστρονομίας

Βολιώτης μαθητής συμμετείχε στη dream team που εκπροσώπησε επάξια την Ελλάδα στην 13η Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Keszthely της Ουγγαρίας. Ο 17χρονος Αργύρης Γιαννίσης – Μανές, μαθητής του Μουσικού Λυκείου Βόλου, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, συμβάλλοντας στην θριαμβευτική εμφάνιση της Ελληνικής ομάδας, που απέσπασε συνολικά δύο ασημένια μετάλλια και τρία χάλκινα.

Σήμερα επιστρέφει η ελληνική ομάδα που κατέκτησε δύο ασημένια μετάλλια, με τους μαθητές, Θέμη Πουλτουρτζίδη (1ο Λύκειο Κιλκίς) και Αργύρη Γιαννίση – Μανέ (Μουσικό Λύκειο Βόλου) και τρία χάλκινα μετάλλια με τους μαθητές Ευτυχία Βασιλείου (Πρότυπο ΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά), Διονύση Γάκη (Πειραματικό Λύκειο Πατρών) και Κωνσταντίνο Ξυλόπορτα (Πειραματικό Λύκειο Αγ. Αναργύρων). Ολοι δηλαδή οι μαθητές ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών και μάλιστα αυτή τη φορά με ένα μετάλλιο στο στήθος τους, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στις 13 διοργανώσεις, στις οποίες έχει συμμετάσχει η χώρα μας.

Της αποστολής ηγήθηκαν ο Λουκάς Ζαχείλας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Dr Χαρά Παπαθανασίου, του Πανεπιστημίου του Leiden, Ολλανδίας. Την αποστολή συνόδευσε ως παρατηρητής η Μαρία Κονταξή, ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μαθητής με διακρίσεις

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον πολυβραβευμένο Αργύρη Γιαννίση – Μανέ, ο οποίος, σημειωτέον, είχε αποσπάσει εύφημη μνεία στην περσινή Ολυμπιάδα Αστρονομίας που είχε πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο: «Χάρηκα πάρα πολύ για την φετινή διάκριση, το ασημένιο μετάλλιο που απέσπασα, γιατί θεωρώ ότι ήταν μια πολύ μεγάλη ανταμοιβή των κόπων μου, όχι μόνο των δικών μου, αλλά και ολόκληρης της ομάδας και όσων εκπαιδευτικών μας βοήθησαν να προετοιμαστούμε για να συμμετάσχουμε στην Ολυμπιάδα» είπε.

Ο 17χρονος μαθητής μετέχει από την δευτέρα τάξη του Γυμνασίου στις δραστηριότητες της Εταιρείας Αστρονομίας, και μετράει τέσσερις ζηλευτές διακρίσεις στον πανελλήνιο διαγωνισμό αστρονομίας, που μεταφράζονται σε δύο χρυσά, ένα χάλκινο μετάλλιο και έναν έπαινο.

Παράλληλα δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του ως μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου, ενώ προτίθεται να συμμετάσχει και στην επόμενη Ολυμπιάδα: «Είναι μια πολύ ωραία εμπειρία. Πέρα από το διαγωνιστικό κομμάτι και από άποψη γνωριμιών και τα μέρη που βλέπεις, είναι μια πολύ γεμάτη εμπειρία» υπογραμμίζει.

Ο χαρισματικός μαθητής έχει στρέψει το βλέμμα στην κατεύθυνση της φυσικής και των μαθηματικών, και σκοπεύει να ακολουθήσει το συγκεκριμένο πεδίο σε επίπεδο Πανεπιστημιακών σπουδών.

Ανάμεσα στους κορυφαίους

Στη 13η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 46 χώρες, αριθμός ρεκόρ, από την Ευρώπη, την Ασία, και την Αμερική, με 254 μαθητές. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους από όλο τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται αναμφίβολα ο Βολιώτης Αργύρης.

Η μαθητική ομάδα επιλέχθηκε από τους 200 περίπου μαθητές όλης της Ελλάδας, που συμμετείχαν στις τρεις φάσεις του 24ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονομίας 2019, και διενεργήθηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Οι διαγωνιζόμενοι μαθητές, ορμώμενοι από το ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για την Αστρονομία και την Αστροφυσική εργάστηκαν σκληρά μελετώντας αποκλειστικά στον ελεύθερό τους χρόνο, προκειμένου να επιτύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Η Ολυμπιακή ομάδα εκπαιδεύτηκε στον Βόλο τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο από παλιούς επιτυχόντες Ολυμπιάδων, και συγκεκριμένα από τους Αγγελο Τσιάρα, Μάνο Βουρλιώτη, Αγγελική Μπανιά, Γιάννη Κουταλιό, Γιάννη Βογιατζή και Ορφέα Βουτυρά. Την εκπαίδευση της ομάδας υποστήριξε και φέτος το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Δήμος Βόλου. Τα έξοδα μετάβασης κι επιστροφής της Ελληνικής αποστολής κάλυψε, με ευγενική χορηγία για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, το Ιδρυμα Ωνάση.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου