Παραδοσιακή γιορτή αφιερωμένη στα προϊόντα της Συκής και του Πηλίου

Τελευταία ενημέρωση: 2019-08-12, 14:15:26
Εκδήλωση με Πηλιορείτικες γεύσεις στην πλατεία Συκής
Παραδοσιακή γιορτή αφιερωμένη στα προϊόντα της Συκής και του Πηλίου

Αφιερωμένη στου «Πηλίου τα ζυμώματα...της Συκής τα ανταμώματα» είναι η εκδήλωση με γεύσεις και τοπικά προϊόντα που πραγματοποιείται την Κυριακή 18 Αυγούστου στις 6:30μ.μ. στην κεντρική πλατεία Συκής.

Η εκδήλωση διοργανώνεται κατόπιν συνεργασίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης» και της «Μαγνήτων Κιβωτού» και περιλαμβάνει διαγωνισμό καλύτερης πίτας, βραβεία, γευσιγνωσία, παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ορχήστρα.

Η συνεργασία που ξεκίνησε επί της θητείας του πρώην προέδρου του Συλλόγου Στέφανου Βαούτη, με την πρώτη εκδήλωση να πραγματοποιείται τον Αύγουστο του 2017, συνεχίζεται και με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο τος Συλλόγου, που έχει μόλις δύο μήνες θητεία, και προσπαθεί να δώσει το δικό του στίγμα στις εκδηλώσεις και δράσεις του Συλλόγου της Συκής.

Το νέο Δ.Σ. συγκροτήθηκε από νέους της Συκής, και το αποτελούν οι παρακάτω: Πρόεδρος Μπουρσιάκης Ευστάθιος, Αντιπρόεδρος Παπαμαρκάκη Ευδοκία, Γραμματέας Κωστούλια Ελένη, Ταμίας Κουκουμβρής Ευστάθιος, και Μέλη Μαλιοκάπης Ηλίας, Ζαχαρός Δήμος και Κουκουμβρής Δήμος.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης», θα συνεργαστεί και σε τούτη την παραδοσιακή γιορτή τοπικών προϊόντων, και πάλι με την «Μαγνήτων Κιβωτό», προσδοκώντας να αποσπάσει το μέγιστο αποτέλεσμα και να καθιερώσει για πρώτη φορά στην περιοχή μας τον «Διαγωνισμό Πηλιορείτικης πίτας».

Παραμένει ως στόχος η προβολή των προϊόντων της περιοχής, των συνεταιρισμών, των παραγωγών όχι μόνο από την Συκή αλλά και από την ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου, προπάντων όμως να κάνει γνωστές στο κοινό όλες τις παραμέτρους που συντηρούν την τεράστιας λαογραφικής και διατροφικής αξίας, ιστορία της Πηλιορείτικης πίτας.

Επιδίωξη των οργανωτών είναι η καθιέρωση του «Διαγωνισμού Πηλιορείτικης πίτας» ως «Γιορτής του χωριού» για τα επόμενα χρόνια με περισσότερες συμμετοχές, και απώτερο στόχο αυτή η εκδήλωση να αποτελέσει προβολή για την Συκή και συνολικά το Πήλιο.

Οι πηλιορείτικες πίτες θα παρουσιαστούν από τις νοικοκυρές που τις ετοίμασαν στην Κεντρική Πλατεία του χωριού, στις 18.30 το απόγευμα και η «Επιτροπή Γευσιγνωσίας», που την αποτελούν έγκριτοι γευσιγνώστες, με περγαμηνές στον χώρο, θα δοκιμάσουν και θα αναδείξουν τις καλύτερες από γεύση, πρωτοτυπία, παρουσίαση και περιεχόμενο υλικών.

Η ανακήρυξη των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 20.00 και θα ακολουθήσει η βράβευση. Βέβαια, όσοι παρευρεθούν, θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν, να γνωρίσουν από κοντά τις παρασκευάστριες και να ….ζητήσουν τεχνικές και συνταγές.

Το ξεχωριστό στην περίπτωση αυτή είναι ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου, αφουγκραζόμενο τις δυσκολίες και τις ανάγκες των συνανθρώπων και ειδικότερα των παιδιών, θα παραδώσει ένα σημαντικό μέρος από τις πίτες που θα διαγωνιστούν, στα παιδάκια του Ορφανοτροφείο Βόλου.

Θα ακολουθήσει χαιρετισμός του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης», Ευστάθιου Μπουρσιάκη, ενώ την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, τις προοπτικές και τους στόχους του Συλλόγου θα αναπτύξει η αντιπρόεδρος Ευδοκίας Παπαμαρκάκη.

Στη συνέχεια το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα: Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης», Πολιτιστικού Συλλόγου Αργαλαστής «Τα Σπάλαθρα», Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Βόλου και Συλλόγου «Φίλων Νέων Αγίου Γεωργίου Φερών.

Η γιορτή θα κλείσει με λαϊκό Πηλιορείτικο πανηγύρι με την παραδοσιακή ορχήστρα στην οποία συμμετέχουν οι μουσικοί: Νίκος Κερασιώτης (κλαρίνο), Φανή Μπαρμπή (τραγούδι), Γιάννης Σκαμπαρδώνης (βιολί), Κωνσταντίνος Μούτος (λαούτο – τραγούδι) και Αναστασία Λύτρα (κρουστά).

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
8
=