Υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά σήμερα σε ολόκληρη τη Μαγνησία

Τελευταία ενημέρωση: 2019-08-12, 12:45:09
Υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά σήμερα σε ολόκληρη τη Μαγνησία

Σε εγρήγορση βρίσκεται σήμερα -για τρίτη συνεχόμενη μέρα- η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, οι ΟΤΑ, οι πυροσβεστικές αρχές του Νομού και κάθε αρμόδια αρχή, καθώς ο χάρτης επικινδυνότητας πυρκαγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας εντάσσει την ηπειρωτική Μαγνησία στην κατηγορία 3, με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς και τα νησιά των Σποράδων στην κατηγορία 4, με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Το Συντονιστικό Oργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας συνεδρίασε προχθές με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων και αποφάσισε τη λήψη σειράς μέτρων πρόληψης. Μέτρα έλαβε και ο κάθε δήμος χωριστά με έκτακτες συνεδριάσεις ειδικά στα νησιά των Σποράδων όπου ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος. Οι πυροσβεστικές αρχές έχουν σε επιφυλακή το προσωπικό και έχουν διαρκείς περιπόλους στους δρόμους. Μετά τα νεότερα δεδομένα που προέκυψαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η προχθεσινή απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας για μέτρα στην κυκλοφορία των οχημάτων εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ και σήμερα. Τα οχήματα απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε δάση.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα οχήματα και το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών και των Ο.Τ.Α που εποπτεύουν την απαγόρευση κυκλοφορίας ή ασχολούνται με τη συντήρηση-καθαρισμό ή λοιπές εργασίες των παραπάνω αναφερόμενων περιοχών, καθώς και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που αποδεδειγμένα και μετά από σχετική συνεννόηση με την πυροσβεστική υπηρεσία, εκτελούν χρέη επιτήρησης δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο.

Το γενικό μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς περιοχές» με απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν σε κάθε περιοχή ευθύνης, σε κάθε περίπτωση, αποσκοπεί στην προστασία του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος, αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

Παράλληλα με βάση τα προβλεπόμενα παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.

Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίαςαπό τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: Γρ. Πολιτικής Προστασίας 24213 52464, 24213 52459.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
1
=