ΤΟΠΙΚΑ

Αίσιο τέλος σε επιχείρηση διάσωσης πελαργού στα Μελισσάτικα, αλλά…

αίσιο-τέλος-σε-επιχείρηση-διάσωσης-πε-411322

Μεγάλη κινητοποίηση προχθές στα Μελισσάτικα για τη διάσωση πελαργού που βρισκόταν σε κίνδυνο. Οι κάτοικοι της περιοχής τηλεφωνούσαν εναγωνίως στην Πυροσβεστική Βόλου, ζητώντας βοήθεια. Ο πελαργός ήταν πλεγμένος σε σχοινί και κάθε απόπειρά του να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει απέβαινε απέλπιδα, καθώς κρεμόταν από πυλώνα της ΔΕΗ. Η επιχείρηση διάσωσης είχε αίσια κατάληξη, όμως, δυστυχώς, ο πελαργός χθες το πρωί κατέληξε.

Συγκεκριμένα, για τον απεγκλωβισμό κινητοποιήθηκε στις 4.30 το απόγευμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου αλλά και συνεργείο του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διαχείρισης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), ενώ τις ενέργειες διάσωσης παρακολουθούσαν καρέ – καρέ οι κάτοικοι της περιοχής.

Με συντονισμένες ενέργειες το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ έκοψε το ρεύμα, ώστε να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα και στη συνέχεια ανέβασαν τους πυροσβέστες σε καλαθοφόρο.

Ο πελαργός βρισκόταν σε φωλιά πάνω από τον πυλώνα σε ύψος 18 μέτρων και οι πυροσβέστες έπρεπε με κάποιο τρόπο να τον φθάσουν.

Οι πυροσβέστες διαπίστωσαν εκεί ότι το ένα πόδι του ήταν τυλιγμένο σε σχοινί και χρειάστηκε να ακινητοποιήσουν το πουλί ώστε να καταφέρουν να το ελευθερώσουν, καθώς εκείνο ήταν φοβισμένο και επιτιθόταν χωρίς ιδιαίτερη ορμή έτσι εξασθενημένο όπως ήταν.

Μάλιστα, το σχοινί ήταν ιδιαίτερα χοντρό και είχε εισχωρήσει στη σάρκα του και γι’ αυτό απαιτήθηκαν χειρουργικές κινήσεις, ώστε κατά την επιχείρηση διάσωσης ο αδυνατισμένος πελαργός να μην τραυματισθεί και πληγωθεί περαιτέρω.

Οι πυροσβέστες κατέβασαν το πουλί στο έδαφος, καθώς διαπίστωσαν ότι χρειαζόταν φροντίδα για να πετάξει.

Στη συνέχεια το δρόσισαν με νερό και το άφησαν στην επίβλεψη μίας κατοίκου της περιοχής, που προσφέρθηκε να τον φιλοξενήσει και να τον παραδώσει στον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής.

Ο Γολγοθάς του μικρού πελαργού που είχε μείνει μόνος στη φωλιά καθώς δεν μπορούσε να πετάξει και να ακολουθήσει την οικογένειά του, έληξε στις 5 το απόγευμα.

Η επιχείρηση διάσωσης είχε αίσια κατάληξη μετά από τη συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου και του ΔΕΔΔΗΕ. Ομως, δυστυχώς το πουλί φαίνεται ότι ήταν τραυματισμένο.

Χθες το πρωί, το μέλος του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής Κώστας Βλαχογιάννης, που είχε στην κατοχή του τον πελαργό για να τον παραδώσει στο Σύλλογο, διαπίστωσε ότι ο πελαργός ήταν νεκρός, παρά το γεγονός ότι προχθές φαινόταν να είναι καλύτερα ώρα με την ώρα.

Ενας πιο εξονυχιστικός έλεγχος στο σώμα του έδειξε ότι σε ορισμένα σημεία είχε χτυπηθεί από ηλεκτρικό ρεύμα. Προφανώς, στις επίμονες προσπάθειές του να πετάξει ενώ ήταν δεμένος στο σχοινί «έβρισκε» σε καλώδιο της ΔΕΗ και καιγόταν.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου