ΤΟΠΙΚΑ

Περιπέτεια το ταξίδι για Αγριά και Λεχώνια

περιπέτεια-το-ταξίδι-για-αγριά-και-λεχ-851206

Τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού είναι αγαπημένος προορισμός για χιλιάδες ντόπιους και επισκέπτες. Η διαδρομή του παραλιακού Πηλίου αποτελεί τον πιο πολυσύχναστο τοπικό οδικό άξονα και υπολογίζεται ότι καθημερινά από την Αγριά διέρχονται περίπου 11.000 οχήματα!
Κι όμως ο συγκεκριμένος δρόμος σε μήκος ελάχιστων χιλιομέτρων κρύβει τουλάχιστον τρεις θανάσιμες παγίδες που έχουν επισημανθεί και από την τροχαία Βόλου.
Το κακό ξεκινάει από την αρχή, αφού έξω από το Νοσοκομείο, επί της οδού Πολυμέρη, η έλλειψη φωτεινού σηματοδότη μετατρέπει την διέλευση των πεζών σε καθημερινό στοίχημα ζωής και θανάτου.
Στη συνέχεια και αφού τα αυτοκίνητα περάσουν την…πίστα των στροφών της Γορίτσας, καλούνται να αντιμετωπίσουν τις μανούβρες των τεράστιων φορτηγών έξω από την ΑΓΕΤ χωρίς απώλειες. Όταν με το καλό ξεπεραστεί και η κυκλοφοριακή Προκρούστειος κλίνη της Αγριάς, σε περιμένουν οι Σκιρωνίδες πέτρες του εργοστασίου της ΕΨΑ, όπου ο δρόμος στενεύει και τα τροχαία δυστυχήματα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αν είναι τυχερός ο οδηγός και περάσει και τις στροφές των Λεχωνίων αναίμακτα, τότε μπορεί να φαντάζεται την Άφησσο ως… νέα Ιθάκη.
Ενώ έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση ενόψει και του φετινού καλοκαιριού, οι αρμόδιες υπηρεσίες παίζουν… αντισφαίριση ευθυνών.
Περιφέρεια Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα η Διεύθυνση Ελέγχου και Συντήρησης έργων, η Νομαρχία Μαγνησίας και έμμεσα οι οικείοι Δήμοι Βόλου και Αγριάς, αναμένουν την ολοκλήρωση του Περιφερειακού το… 2010!
Ενδεικτική της σπάνιας… εγρήγορσης των αρμοδίων υπηρεσιών είναι και η σχετική αλληλογραφία.
Στις 16 Φεβρουαρίου 2007 η Νομαρχία Μαγνησίας αποστέλλει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το παρακάτω έγγραφο:

«Σας στέλνουμε αποσπάσματα άρθρων τοπικών εφημερίδων που αναφέρονται σε κυκλοφοριακά προβλήματα στο Οδικό κύκλωμα του Πηλίου (Νότιος κλάδος) και συγκεκριμένα στις θέσεις:
– Επί της οδού Πολυμέρη στο Νοσοκομείο του Βόλου
– Στον οδικό άξονα Βόλος – Αγριά στην ΑΓΕΤ και
– Στον οδικό άξονα Αγριά – Λεχώνια στο ύψος των ψυγείων Αγριάς.

Παρακαλούμε, λόγω αρμοδιότητας να εξετάσετε τρόπους βελτίωσης των κυκλοφοριακών συνθηκών στα συγκεκριμένα σημεία του εθνικού οδικού κυκλώματος Πηλίου».

Η απάντηση από την αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας Θεσσαλίας άργησε κάπως, αλλά τελικά ήρθε στις 19 Μαρτίου του 2007. Το περιεχόμενό της αποτελεί μνημείο ασάφειας και απερίσκεπτης μεταβίβασης ευθυνών. Αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:
Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό έγγραφό σας με το οποίο ζητάτε από την Υπηρεσία μας να εξετάσει τρόπους βελτίωσης κυκλοφοριακών συνθηκών σε εγκεκριμένα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου κυκλώματος Πηλίου, σας γνωρίζουμε τα εξής για κάθε θέμα ξεχωριστά:
1. Η φωτεινή σηματοδότηση που υπάρχει εγκατεστημένη στο ύψος των Ψυγείων του Δήμου Αγριάς, στο τμήμα της εθνικής οδού που εμπίπτει στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του υπόψη Δήμου έχει τοποθετηθεί από τον Δήμο Αγριάς και επομένως η αρμοδιότητα επαναλειτουργίας της ανήκει στον ανωτέρω Δήμο και η Δ/νσή μας δεν έχει οποιαδήποτε σχετική αντίρρηση.
2. Η εγκατάσταση και λειτουργία φωτεινών σηματοδοτών στο ύψος του Νοσοκομείου Βόλου, επί της οδού Πολυμέρη, έχουμε τη γνώμη ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από τον Δήμο Βόλου, αφού η εν λόγω θέση εμπίπτει σαφώς στον αστικό ιστό της πόλης Βόλου και πλέον των άνω ο οικείος Δήμος έχει πλήρη γνώση των κυκλοφοριακών δεδομένων στη συγκεκριμένη θέση.
3. Τέλος, όσον αφορά στην τοποθέτηση φωτεινής σηματοδότησης στη θέση του εργοταξίου της ΑΓΕΤ, η Υπηρεσία μας θα μελετήσει το θέμα και εφόσον το επιτρέπουν τα γεωμετρικά και κυκλοφοριακά δεδομένα της οδού, θα φροντίσει να συνταχθεί σχετική μελέτη και να προωθήσει αίτημα για έγκριση σχετικής πίστωσης.

Μετά την τα προηγούμενα και την… αδιαμφισβήτητη πρόθεση των αρμοδίων υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν το ζήτημα κάποιο από τα επόμενα καλοκαίρια δεν έχουμε παρά να σας ευχηθούμε καλό ταξίδι και πάνω απ’ όλα καλή τύχη…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου