ΤΟΠΙΚΑ

Από νοσηλευτές …μπογιατζήδες

από-νοσηλευτές-μπογιατζήδες-411888

Με χρήματα ρεφενέ οι εργαζόμενοι του ΠΕΔΥ προσπαθούν να κρατήσουν το κτίριο …όρθιο

Aσυντήρητες εγκαταστάσεις και μηχανήματα, χαλασμένα κλιματιστικά, μούχλα και υγρασία συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό στο κτίριο που στεγάζονται τα πολυιατρεία του πρώην ΠΕΔΥ στον Βόλο στην οδό Παπαδιαμάντη, απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό στην καρδιά της πόλης.

Η έννοια της εγκατάλειψης βρίσκει στην πραγματική της εφαρμογή στους διαδρόμους και στους μουχλιασμένους τοίχους, στα περισσότερα τμήματα της οροφής ιατρείων και στις σωληνώσεις που το χειμώνα τρέχουν σκουριά και το καλοκαίρι είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να σπάσουν.

Γιατροί και νοσηλευτές, προκειμένου να κάνουν πιο υποφερτό το χώρο για τους ίδιους αλλά κυρίως για τους ασθενείς που δέχονται αγόρασαν ρεφενέ μπογιές και μετά… το ωράριο έγιναν μπογιατζήδες και έβαψαν τα γραφεία τους, αφού αν ήταν να περιμένουν τα κονδύλια της 5ης ΥπΕ για τη συντήρηση μπορεί να τους έπιανε το 2020 και…

Οι περισσότεροι χώροι υγιεινής στους ορόφους παραμένουν κλειστοί αφού οι βλάβες που κατά καιρούς έχουν προκύψει επιδιορθώνονται με το σταγονόμετρο.

Προβληματική παραμένει και φέτος από την αρχή του καλοκαιριού η κατάσταση με τον κλιματισμό. Ασυντήρητα, απαρχαιωμένα, ελλιπή μηχανήματα και κεντρικά συστήματα εκτός λειτουργίας, συνθέτουν σε πολλές περιπτώσεις την εικόνα των ιατρείων στους ορόφους και στο ισόγειο που στεγάζονται τα πολυιατρεία.

Οι κεντρικοί κλιματισμοί είναι ασυντήρητοι, τα κλιματιστικά δαπέδου πανάρχαια που τρέχουν νερά, σκουριασμένα που συνεχώς χαλάνε και τα ιατρεία με 35 και 38 βαθμούς κελσίου παραπέμπουν σε φούρνο. Εργαζόμενοι και γιατροί συγκέντρωσαν χρήματα μεταξύ τους και αγόρασαν ανεμιστήρες και ψυκτικά μηχανήματα δαπέδου, ωστόσο οι ασθενείς δυσφορούν όταν έρχονται αντιμέτωποι με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στους διαδρόμους και όλους τους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από ορισμένες επιδιορθώσεις που γίνονται μεμονωμένα και αποσπασματικά, οι εργαζόμενοι έχουν να δούνε συνεργείο να μπαίνει μέσα και να προχωρά σε παρεμβάσεις για την αποκατάσταση ζημιών, τη συντήρηση και την αισθητική βελτίωση των χώρων πολλά χρόνια.

«Το χειμώνα κρυώνουμε, το καλοκαίρι η ζέστη είναι αφόρητη για ασθενείς και εργαζόμενους. Δεν μπορείς ειδικά το καλοκαίρι ούτε να ανασάνεις. Οι τεχνικές υπηρεσίες είναι εδώ και χρόνια πλήρως υποβαθμισμένες. Οι όποιες εργασίες γίνονταν παλαιότερα αναθέτονταν σε εργολάβους, τα τελευταία χρόνια όμως που έχει περικοπεί δραματικά η χρηματοδότηση των δομών υγείας, υπάρχει αδυναμία και στις πιο απλές εργασίες όπως το βάψιμο του κτηρίου», λένε προβληματισμένοι γιατροί και νοσηλευτές που περνούν κάθε μέρα τουλάχιστον ένα 8ωρο στον χώρο.

«Σ’ αυτές τις συνθήκες καταβάλουμε πραγματικά ηρωικές προσπάθειες, μετράμε απώλειες στην υγεία μας και στερούμαστε χρόνο από τις οικογένειες μας για να κρατάμε λειτουργικά αυτά τα ιατρεία», έλεγε με νόημα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ γιατρός από τις παλαιότερες στα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ, που πιο πριν ήταν ΕΟΠΥΥ και πολύ παλαιότερα ΙΚΑ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου