ΤΟΠΙΚΑ

Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου

γιορτή-κρασιού-νέας-αγχιάλου-412513

Αρχίζουν το Tετάρτη 14 Αυγούστου οι εκδηλώσεις του θεσμού με 59 χρόνια ιστορίας

Θεσμός με ιστορία 59 ετών είναι η Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου που διοργανώνεται από την Τετάρτη 14 Αυγούστου έως το Σάββατο 17 Αυγούστου από τον Δήμο Βόλου σε συνεργασία με τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», που φέτος συμπληρώνει 101 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας.

Στη φετινή γιορτή κρασιού συμμετέχουν κορυφαίοι καλλιτέχνες όπως η Κατερίνα Κούκα, η Καίτη Γαρμπή, ο Ζαφείρης Μελάς, ο Ματθαίος Γιαννούλης και ο Γιώργος Γιαννιάς.

Σημαντική θα είναι όμως και η παρουσία των τοπικών καλλιτεχνών όλες τις ημέρες της έκθεσης, που θα ανοίγει τις πύλες της στις 8.00 το βράδυ. Ειδικότερα κάθε βράδυ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα ξεκινούν τοπικά μουσικά σχήματα με καταξιωμένους μουσικούς και καλλιτέχνες όπως: η Μάγδα Ακρίβου (τραγούδι), ο Χρήστος Δασκαλόπουλος (βιολί), ο Νίκος Κερασιώτης (κλαρίνο), η Αναστασία Λύτρα (κρουστά), ο Κωνσταντίνος Μούτος (λαούτο), η Μαρίνα Σαμαρά – Μπαρούτα (τραγούδι), ο Παναγιώτης Συτζάκης (πλήκτρα), ο Ιωάννης Τζανής (κιθάρα και τραγούδι) και ο Στέφανος Τραγουδάρας (ακορντεόν και μπουζούκι).

Η αυλαία της φετινής Γιορτής Κρασιού ανοίγει την Τετάρτη 14 Αυγούστου με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια Κατερίνα Κούκα. Τιμή εισόδου 5 ευρώ.

Την Πέμπτη 15 Αυγούστου θα εμφανιστεί ο γνωστός τραγουδιστής Ζαφείρης Μελάς και ο Ματθαίος Γιαννούλης με το επιτελείο του. Μία μουσικοχορευτική βραδιά με πολύ κέφι και χορό. Τιμή εισόδου 7 ευρώ.

Την Παρασκευή 16 Αυγούστου θα τραγουδήσει αγαπημένες επιτυχίες η γνωστή τραγουδίστρια Καίτη Γαρμπή. Μαζί της ο Παναγιώτης Ραφαηλίδης. Τιμή εισόδου 6 ευρώ.

Το Σάββατο 17 Αυγούστου θα εμφανιστεί ο αγαπημένος τραγουδιστής Γιώργος Γιαννιάς. Μαζί του θα εμφανιστούν η Ελενα Δομάζου και η Τραϊνα. Τιμή εισόδου 6 ευρώ.

Στην Γιορτή Κρασιού θα προσφέρεται δωρεάν το φημισμένο κρασί του συνεταιρισμού της Νέας Αγχιάλου, ενώ κάθε βράδυ οι πόρτες θα ανοίγουν στις 8.00 μ.μ και στις 9.00 το βράδυ αρχίζουν οι συναυλίες με τους παραπάνω γνωστούς καλλιτέχνες.

Ιστορία δεκαετιών

H πρώτη «Γιορτή Κρασιού» οργανώθηκε το 1960 με πρωτοβουλία της τότε κοινότητας Νέας Αγχιάλου. Έτσι, ο τρύγος και το πάτημα σταφυλιών τον Σεπτέμβριο συνοδεύονταν από διάφορες εκδηλώσεις που τηρούνταν κάθε χρόνο χωρίς διακοπή: παίξιμο λαϊκής μουσικής, στολισμός με αμπελόκλαδα, λουλούδια και καρπούς, θυμιάτισμα των κάρων – αραμπάτσες που λέγανε οι Αιγιαλίτες – που μετέφεραν τα σταφύλια και τα οποία γίνονταν πατητήρια, χοροί των κοριτσιών το βράδυ, ως και παλαιστικοί αγώνες, μια συνέχεια των Διονυσιακών γιορτών.

Η Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου, θεσμός πλέον για την περιοχή, με πανελλήνια εμβέλεια.

Πάντα στην Γιορτή Κρασιού επικρατούσε κέφι, ενθουσιασμός και διασκέδαση ανάλογη με εκείνη που υπήρχε τις μέρες του τρύγου στην Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας. Το μεράκι για την καλλιέργεια της αμπελουργίας, παραμένει η σημαντικότερη κοινή πολιτιστική παράμετρος της παλαιάς και της Νέας Αγχιάλου.

Σημαντική παράμετρος στην φετινή 59η Γιορτή Κρασιού της Νέας Αγχιάλου είναι ότι η γιορτή συμπίπτει με τα 101 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» και εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων και εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της οργάνωσης.

Τα 101 χρόνια του Συνεταιρισμού Αγχιάλου, της «ΔΗΜΗΤΡΑΣ», δεν είναι απλώς μία ευτυχής ιστορική συγκυρία.

Είναι, κυρίως, η απόδειξη της θέλησης για ζωή, της όρεξης για δουλειά, της αγάπης για τη γη, της ανάγκης για συνεργασία. Είναι, παράλληλα, μία σημαντική ευκαιρία εποικοδομητικής ανασκόπησης του παρελθόντος, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου μέλλοντος, στα πλαίσια πάντοτε του ανθρωπίνως δυνατού.

Ήταν το 1906, 112 χρόνια πριν, όταν οι Έλληνες κάτοικοι μίας εκ των σημαντικότερων περιοχών των Βαλκανίων, της Αγχιάλου της Ανατολικής Ρωμυλίας, σημερινής Πομόριε, ζώντας εκεί από τα αρχαία χρόνια, εκδιώχθηκαν βίαια από τον τόπο τους και συμπλήρωσαν με τη σειρά τους τον μακρύ κατάλογο των προσφύγων της Βαλκανικής Χερσονήσου. Τότε ο μόνος ασφαλής προορισμός ήταν η μητέρα πατρίδα, η Ελλάδα. Αφού έφτασαν ως την πρωτεύουσα, έψαξαν για ένα τόπο που να μοιάζει μ’ αυτόν που είχαν αφήσει.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1908, σε ένα ιστορικό σημείο με βαριά παρακαταθήκη οι Αγχιαλίτες είχαν δημιουργήσει τη Νέα Αγχίαλο, δίνοντας στον Νομό Μαγνησίας το πολιτιστικό στίγμα της Ανατολικής Ρωμυλίας. Οι Αγχιαλίτες έφεραν μαζί τους τη γνώση τους, τις συνήθειές τους, αλλά και τις πραγματικές τους ρίζες, τα κλήματά τους.

Μέσα σ’ αυτό το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο, το 1918 ιδρύεται ο Συνεταιρισμός της Νέας Αγχιάλου με την επωνυμία « Αγροτική Λαϊκή Τράπεζα Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου