ΤΟΠΙΚΑ

Επίθεση σε εφοριακό στον Πλατανιά

επίθεση-σε-εφοριακό-στον-πλατανιά-412818

Επαγγελματίας χτύπησε στο χέρι ελεγκτή προκαλώντας του κάταγμα – Καταδίκη του επεισοδίου από το υπ. Οικονομικών – Αυστηροποίηση των ποινών για βία σε δημόσιους υπαλλήλους ανήγγειλε ο Χρ. Σταϊκούρας

Τον 59χρονο σύζυγο ιδιοκτήτριας καταστήματος εστίασης στον Πλατανιά, ο οποίος κατηγορείται ότι επιτέθηκε σε εφοριακό στη διάρκεια ελέγχου, αναζητούν αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Νοτίου Πηλίου. Την Πέμπτη το βράδυ στις 8 το βράδυ εφοριακοί της Δ.Ο.Υ. Βόλου τράπηκαν σε φυγή από το κατάστημα κακήν κακώς. Ο άνδρας, ηλικίας 61 ετών, ήταν τραυματισμένος στο χέρι. Η γυναίκα ήταν εμφανώς τρομοκρατημένη. Ο 59χρονος αποπειράθηκε να τη χτυπήσει με καρέκλα.

Το επεισόδιο σήμανε συναγερμό στην ΑΑΔΕ καθώς πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό σε βάρος ελεγκτών το τελευταίο διάστημα. Το πρώτο είχε σημειωθεί στην Κρήτη. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ανέφερε ότι θα επιληφθεί άμεσα για την ανεύρεση και σύλληψη του δράστη. Μετά το επεισόδιο, ο κ. Πιτσιλής θα επισκεφθεί σήμερα τον Βόλο στη 1 το μεσημέρι.

Το υπουργείο Οικονομικών καταδίκασε τη νέα επίθεση προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στη βία. Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανήγγειλε άμεσες πρωτοβουλίες για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και αυστηροποίηση των ποινών.

Η Αστυνομία σχημάτισε δικογραφία κατά του 59χρονου για απλή σωματική βλάβη σε βάρος του 61χρονου και για απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης σε βάρος της 58χρονης.

Το επεισόδιο στο Πλατανιά

Οι παρέες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην πιτσαρία προσπάθησαν να χωρίσουν τους δύο άνδρες που είδαν να έρχονται στα χέρια. Οι δυνατές φωνές τους έγιναν αντιληπτές και από τα γύρω καταστήματα.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, την ώρα που ο 61χρονος ελεγκτής συνέτασσε το φύλλο ελέγχου για να επιβάλει πρόστιμα σε ιδιοκτήτρια πιτσαρίας, ο άνδρας της ιδιοκτήτριας τον χτύπησε στο χέρι και προσπάθησε να επιτεθεί με καρέκλα στη γυναίκα ελέγκτρια. Η γυναίκα ελέγκτρια απέφυγε την επίθεση, αλλά ο ελεγκτής από το χτύπημα πήγε στο νοσοκομείο με κάταγμα στην ωλένη και σύμφωνα με πληροφορίες χρήζει χειρουργικής επέμβασης.

Ο δράστης εξαφανίστηκε για να αποφύγει το αυτόφωρο. Η αστυνομία συνέλαβε την ιδιοκτήτρια, την άφησε όμως τελικά ελεύθερη, αφού δεν είχε εμπλακεί στο συμβάν, παρά μόνο φραστικά. Σύμφωνα με πηγές της ΑΑΔΕ, οι ελεγκτές διαπίστωσαν τρεις παραβάσεις στο κατάστημα, το οποίο είχαν ξαναγράψει το 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 61χρονος κάθονταν σε τραπέζι εσωτερικού χώρου και συμπλήρωνε έγγραφα όταν έπεσε θύμα επίθεσης. Ο 59χρονος φέρεται να τον πλησίασε από πίσω και τον χτύπησε στο χέρι με ένα χτύπημα που έμοιαζε επαγγελματικό. Τον χτύπησε εκεί και δεύτερη φορά, ενώ κινήθηκε να τον χτυπήσει και στο κεφάλι, όταν άλλα άτομα, που ήταν παρόντες μπήκαν στη μέση και τους χώρισαν.

Τι είπε η εφοριακός

Στο μεταξύ, την επίθεση που δέχθηκε, καθώς και τί προηγήθηκε περιέγραψε με λεπτομέρειες η εφοριακός που γλίτωσε από την επίθεση του ιδιοκτήτη της πιτσαρίας στη Μαγνησία, όπου είχαν πάει για έλεγχο οι δύο ελεγκτές της ΑΑΔΕ.

«Πήγαμε με το συνάδελφο για έλεγχο σε πιτσαρία στην περιοχή του Πλατανιά Μαγνησίας. Η κόρη της ιδιοκτήτριας συνεργάστηκε μαζί μας και μας έδωσε όλα τα έγγραφα που ζητήσαμε. Αφού είδαμε τα έγγραφα, ζητήσαμε να ελέγξουμε και τα σερβιρισμένα τραπέζια, για να δούμε αν υπήρχαν σε αυτά αποδείξεις», αναφέρει η εφοριακός Φυσικά οι δύο ελεγκτές δεν φαντάζονταν τι θα επακολουθήσει.

«Η κοπέλα, χωρίς ένταση, μας είπε «δεν έχω κόψει αποδείξεις». Ο συνάδερφος της είπε ότι «εφόσον δεν έχετε κόψει αποδείξεις, θέλω να καταγράψετε τα είδη που έχετε σερβίρει στα συγκεκριμένα τραπέζια και να μας τα δώσετε». Έτσι γίνεται στους ελέγχους. Η κοπέλα απάντησε «δε χρειάζεται να πάω, τα ξέρω τα είδη» και μας τα έγραψε σε ένα μπλοκ μαζί με τις τιμές του. Δε μας έφερε καμιά αντίρρηση. Παραδέχτηκε ότι δεν είχε κόψει αποδείξεις χωρίς καμία ένταση.

Τότε, εμείς καθίσαμε σ’ ένα τραπέζι, στο εσωτερικό του μαγαζιού, σε μία γωνία στο βάθος του καταστήματος και αρχίσαμε να συμπληρώνουμε τα έντυπα που απαιτούνται».

Κάθονταν στο τραπέζι και συμπλήρωνε τα έγγραφα. Όταν ήρθε από πίσω του το χτύπησε με το χέρι με ένα χτύπημα που έμοιαζε επαγγελμταικό δύο φορές στο ίδιο σημείο. Ακόμη δεν έχουν καταλήξει οι γιατροί αν θα χρειαστεί χειρουργείο και ότι πήγε και Τρίτη φορά να τον χτυπήσει αλλά τον σταμάτησε στο κεφάλι τον σταμάτησε τρίτο άτομο.

Πως έγινε η αρχή της επίθεσης

«Όπως καθόμασταν και είχαμε την πόρτα πίσω μας, μπήκε μια γυναίκα και άρχισε να διαμαρτύρεται. «Τώρα θα μας καταλογίσετε παράβαση;», μας ρώτησε. Απαντήσαμε «ναι, για τα τρία τραπέζια για τα οποία δεν έχετε κόψει αποδείξεις, ενώ έχετε σερβίρει», συνεχίζει η εφοριακός και προσθέτει: «Μόλις το είπαμε αυτό, μπαίνει μέσα, μαινόμενος, ένας άντρας των οποίο δεν είχαμε δει μέχρι εκείνη τη στιγμή και αρχίζει να χτυπάει, από πίσω, το συνάδελφο. Στο χέρι και στο κεφάλι τον χτύπησε. Οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να τον αποτρέψουν. Προσπάθησε να χτυπήσει κι εμένα, αλλά δεν τα κατάφερε. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα, είδαμε ότι τον τραβούσε η κόρη του, ένα παιδί που μάλλον ήταν ο σύζυγος της κόρης και μία κυρία που βγήκε από την κουζίνα. Ήρθε να μου επιτεθεί και μένα με μια καρέκλα και τον τράβηξαν».

Πήραμε τα έγγραφα που είχαμε απλώσει στο τραπέζι τα οποία είχαν γεμίσει καφέδες, μαζέψαμε και τα γυαλιά του συνάδελφου που είχαν σπάσει από τον καβγά και φύγαμε. Πήγαμε στο Αστυνομικό Τμήμα Μηλεών και δώσαμε κατάθεση. Μετά πήγαμε στο νοσοκομείο, όπου ο συνάδερφος έβγαλε ακτινογραφία και είδε ότι υπάρχει κάταγμα στο χέρι του. Δεν μπορώ να φανταστώ με τι τρόπο τον χτύπησε τόσο δυνατά ώστε να σπάσει το χέρι του. Εγώ είδα να του δίνει δύο γροθιές, τώρα… ήταν τόσο πολύ γυμνασμένος, είχε κάτι στο χέρι του… αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω». Όπως περιέγραψε η εφοριακός, το ελάχιστο πρόστιμο σε αυτού του είδους τις παραβάσεις είναι 250 ευρώ και αυτό το ποσό προοριζόταν και για τον ιδιοκτήτης της πιτσαρίας για την παράβαση που παραδέχτηκε. Το ύψος προστίμου αφορά στις περιπτώσεις που λείπουν από μία μέχρι δέκα αποδείξεις και για πόσο αποδείξεων που δεν έχουν κοπεί έως 500 ευρώ.

Ο εφοριακός που δέχτηκε την επίθεση είναι 59 ετών και είναι ο πρόεδρος των Εφοριακών του νομού Μαγνησίας.

Δεν είχε ξαναδώσει δικαίωμα

Πάντως, χαμηλών τόνων φέρεται να είναι σαν προσωπικότητα ο 59χρονος που αναζητείται από τις αστυνομικές αρχές ως πρωταγωνιστής του επεισοδίου. Σύμφωνα με επαγγελματίες της περιοχής δεν έχει δώσει ποτέ στο παρελθόν δικαίωμα για το παραμικρό. Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Πλατανιάς Πηλίου» Θωμάς Μαμμάς ενημέρωσε ότι επρόκειτο για έναν ήσυχο κάτοικο της περιοχής. Ο ίδιος δεν μπορεί να διανοηθεί τι συνέβη και εξελίχθηκε το επεισόδιο, το οποίο βέβαια καταδικάζει. Επισημαίνεται ότι στο Νότιο Πήλιο ο τουρισμός καταγράφει φέτος μείωσης της τάξεως του 30% με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κλίμα θετικά, ενώ οι έλεγχοι είναι συνεχείς.

Καταδίκη του περιστατικού

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ανέφερε ότι θα επιληφθεί άμεσα για την ανεύρεση και σύλληψη του δράστη.

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών καταδικάζει τη νέα, απρόκλητη και άνανδρη επίθεση που δέχθηκαν εφοριακοί υπάλληλοι εν ώρα καθήκοντος. Εκφράζουμε τη στήριξή μας προς όλα τα στελέχη της ΑΑΔΕ που δίνουν τη μεγάλη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Ήδη, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με στελέχη της Υπηρεσίας που δέχθηκαν την επίθεση και εξέφρασε τη συμπαράστασή του.

Οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις κατά των εργαζομένων που εκτελούν το καθήκον τους θα λάβουν τη συντεταγμένη απάντηση της Πολιτείας.

Πρόθεσή μας είναι να αναλάβουμε άμεσα πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λαμβάνοντας υπόψη και την εισήγηση της ΑΑΔΕ, για την αυστηροποίηση των ποινών σε όσους ασκούν βία σε δημοσίους υπαλλήλους εν ώρα καθήκοντος. Το είπαμε και το εννοούμε: Δεν θα υπάρξει η παραμικρή ανοχή στη βία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου