Αυξήσεις - φωτιά στις τιμές των οπωροκηπευτικών

Τελευταία ενημέρωση: 2019-08-09, 13:30:23
Οι καταστροφές, λόγω καύσωνα, στα οπωροκηπευτικά έφεραν αυξήσεις
Αυξήσεις - φωτιά στις τιμές των οπωροκηπευτικών

Τι έδειξαν οι τιμοληψίες της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Μαγνησίας

Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές στα φρέσκα οπωροκηπευτικά. Σε τιμοληψίες της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου στην αγορά του Βόλου διαπιστώθηκε ότι στα 38 είδη από σύνολο 43, οι τιμές είναι αυξημένες. Μάλιστα, σε ορισμένα η αύξηση υπερβαίνει το 55%.

Οι αυξημένες θερμοκρασίες και οι καύσωνες έχουν προκαλέσει ζημιές. Η μείωση της παραγωγής φαίνεται ότι συνοδεύτηκε από αυξήσεις. Ενδεικτικά οι μπάμιες έφθασαν να πωλούνται με μέση τιμή 4,5 ευρώ το κιλό, από 2,90 ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018.

Η ντομάτα πωλείται 2,21 ευρώ το κιλό από 1,50 ευρώ το κιλό. Τα φασολάκια πωλούνται 3,28 το κιλό από 2,47 το κιλό. Οι πιπεριές (γεμιστά) πωλούνται 2,16 ευρώ το κιλό από 1,34 ευρώ το κιλό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα είδη είναι εκτός εποχής και γι’ αυτό οι τιμές είναι «τσιμπημένες». Ωστόσο, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα οι τιμές φαίνεται ότι έχουν γενικά μία ανοδική τάση.

Αναλυτικά, η μέση τιμή στο συγκρινόμενο διάστημα στο α’ δεκαπενθήμερο του Αυγούστου του 2019 σε σχέση με το α’ δεκαπενθήμερο του Αυγούστου του 2018 έχουν ως εξής: άνηθος 0,52 από 0,50, αχλάδια (κρυστάλλια) 2,58 από 1,66 αχλάδια (κοντούλες) 2,61 από 1,90, βανίλιες 2,44 από 1,60, βερίκοκα 2,58 από 2,36, καρότα 1,33 από 1,24, καρπούζι 0,46 από 0,32, κολοκύθια (ανθού) 2,36 από 1,63, κολοκύθια 1,42 από 1,08.

Στη λίστα με τις τιμοληψίες περιλαμβάνονται ακόμη και τα εξής είδη: κρεμμύδια (ξερά) 0,89 από 0,69, κρεμμύδια (χλωρά) 2,53 από 2,20, λάχανο (λευκό) 1,25 από 0,88, λεμόνια 2,37 από 2,59, μαϊντανός 0,5 από 0,49, μαρούλια 1,95 από 1,40, μελιτζάνες (χονδρές) 1,88 από 1,26, μελιτζάνες (ψιλές) 1,96 από 1,46.

Μεταξύ άλλων η λίστα περιλαμβάνει και τα εξής: μπρόκολο 4,58 από 2,98, πιπεριές (γεμιστά) 2,16 από 1,34, πιπεριές (κέρατο) 2,01 από 1,59, πιπεριές (Φλωρίνης) 2,42 από 2,04, σέλινο 2,75 από 2, σκόρδα 0,48 από 0,47, σπανάκι 3,95 από 2,28, τομάτες (α’) 2,21 από 1,50, τομάτες β’ 1,35 από 0,89.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
2
=