ΤΟΠΙΚΑ

Στιγμές συγκίνησης στο Ορφανοτροφείο Βόλου

στιγμές-συγκίνησης-στο-ορφανοτροφεί-412937

Οι αδελφοί Σταμάτης και Γιώργος Πετρόχειλος επισκέφτηκαν χθες το Ιδρυμα όπου φιλοξενήθηκε ως παιδί ο πατέρας τους

Στιγμές χαράς και συγκίνησης βίωσαν δύο επιφανείς Βολιώτες που διαπρέπουν στο εξωτερικό και επισκέφτηκαν χθες το Ορφανοτροφείο Βόλου, το Ιδρυμα όπου φιλοξενήθηκε ο πατέρας του, στα παιδικά του χρόνια. Ο Σταμάτης Πετρόχειλος και ο Γιώργος Πετρόχειλος, διάβασαν με ανάμεικτα συναισθήματα το όνομα του πατέρα τους στα παλιά αρχεία του Ιδρύματος και μίλησαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την ζωή τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με προτροπή του πρωτότοκου αδελφού, ο διευθυντής του 30ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, Πασχάλης Δήμου και οι μαθητές του σχολείου, που βρίσκεται απέναντι από το Ορφανοτροφείο, ανέτρεξαν στο πολύτιμο αρχειακό υλικό την 7η Ιουνίου με αφορμή την μέρα των αρχείων και είχαν την ευκαιρία να δουν και να καταγράψουν ονόματα και στιγμές της νεώτερης ιστορίας. Οι γιοί του Αθανάσιου Πετρόχειλου, διάβασαν με συγκίνηση το όνομα του πατέρα τους, ο οποίος επέδειξε «διαγωγήν κοσμιωτάτην» στη διάρκεια της παραμονής του στο Ιδρυμα και αποφοίτησε με την ειδικότητα του λιθογράφου.

Ο Γιώργος Πετρόχειλος, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών με επιτυχημένη Πανεπιστημιακή καριέρα στην Αγγλία, τόνισε ότι «νιώθουμε συναισθήματα χαράς και συγκίνησης και το σημαντικό είναι ότι έχει περάσει η ιστορία και στη νέα γενιά, τα παιδιά μας».

Ο Σταμάτης Πετρόχειλος, απόφοιτος της Εμπορικής Σχολής Βόλου, ο οποίος διέπρεψε στις γραφικές τέχνες στο Μόναχο και συνεργάστηκε με την κορυφαία εφημερίδα «Bild» ανέφερε ότι περισσότερες πληροφορίες για την ζωή του πατέρα τους στο Ορφανοτροφείο έμαθαν από την μητέρα τους και την γιαγιά τους.

Ζωή γεμάτη αναμνήσεις

Ο Αθανάσιος Πετρόχειλος, ορφανός από πατέρα με καταγωγή από τα Κύθηρα, ήρθε στην Ελλάδα από την Σμύρνη μαζί με την μητέρα και την μικρότερη αδελφή του. Λόγω των δύσκολων συνθηκών εκείνης της περιόδου, φιλοξενήθηκε για έξι χρόνια στο Ορφανοτροφείο του Βόλου από το 1912 μέχρι το 1918 και πολύ αργότερα δημιούργησε ένα από τα παλαιότερα τυπογραφεία του Βόλου. Αρχικά στην οδό Κ. Καρτάλη με Τάκη Οικονομάκη, κατόπιν στην Σπ. Σπυρίδη και στην συνέχει η επιχείρηση μεταφέρθηκε στην οδό Δημητριάδος, δίπλα από το φαρμακείο του Γεωργούλα, μετέπειτα Διδάγγελου.

Ο Σταμάτης Πετρόχειλος, ο οποίος εργάστηκε για πολλά χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση, δίπλα στον πατέρα του, αναφέρει ότι άκουγε ιστορίες για το Ορφανοτροφείο όταν επισκέπτονταν τον πατέρα του ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, φαρμακοποιός που εργάστηκε στο σανατόριο Καραμάνη και είχε επίσης φιλοξενηθεί μαζί με τον πατέρα του στο ίδρυμα.

Όπως ανέφερε επίσης ο ίδιος, ο πατέρας του είχε διδαχτεί μουσική στα χρόνια της παραμονής του στο Ορφανοτροφείο και όταν διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος επί δημαρχίας Γεωργίου Καρτάλη, ήταν υπεύθυνος της Φιλαρμονικής και δημιουργήθηκε επίσης η δημοτική χορωδία Βόλου.

Ο αείμνηστος Αθανάσιος Πετρόχειλος, ο οποίος έφυγε από την ζωή το 2005 σε ηλικία 103 ετών, έχει αφήσει την σφραγίδα του στα παλιά αρχεία του Ορφανοτροφείου και η χθεσινή μέρα αποτέλεσε συγκινητικό σταθμό για τους δύο γιούς του και τους απογόνους τους, που διατηρούν ως κόρη οφθαλμού την οικογενειακή ιστορία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου