ΤΟΠΙΚΑ

Παναγιώτης Μπεχράκης: «Θα διεγείρουμε το φιλότιμο του Ελληνα»

παναγιώτης-μπεχράκης-θα-διεγείρουμ-412989

Ο επικεφαλής της Επιτροπής για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το σχέδιο δράσης της Κυβέρνησης

Mε στοχευμένες δράσεις που θα υλοποιηθούν μέχρι τέλος του χρόνου ξεκινά το Φθινόπωρο η αντικαπνιστική εκστρατεία στη χώρα, μετά την έγκριση στο σχέδιο για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου που δόθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Κομβικό ρόλο στην αντικαπνιστική εκστρατεία θα έχει Επιτροπή εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον ειδήμονα στο ζήτημα αυτό, τον καθηγητή Ιατρικής Σχολής Αθηνών και διευθυντή του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Μπεχράκη.

«Η επιχείρηση στοχεύει στην καρδιά των πολιτών», είπε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ίδιος ο καθηγητής. «Πρέπει και αυτό θα κάνουμε, να διεγείρουμε το φιλότιμο του Έλληνα, ώστε να πειστεί να προστατέψει τα δικαιώματα όσων δεν καπνίζουν και υποβάλλονται στο μαρτύριο του καπνίσματος», πρόσθεσε ο κ. Μπεχράκης.

Σε πρώτη, άμεση φάση το πρόγραμμα της αντικαπνιστικής εκστρατείας, σύμφωνα με τον ίδιο δομείται σε δύο πυλώνες: στην εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, καπνιστών και μη καπνιστών, για τον κοινό «εχθρό» της υγείας τους με τον οποίο έχουν μάθει δυστυχώς να ζούνε, όπως είπε.

Ο Παναγιώτης Μπεχράκης, εμφανίζεται αισιόδοξος, ότι η προσπάθεια τώρα θα πετύχει γιατί «ο Έλληνας δεν είναι αντικοινωνικό ον. Ο Έλληνας δίδαξε τη διαβίωση σε πολιτισμένος όρους συνθήκης. Θέλω να πιστεύω ότι και τώρα θα αγκαλιάσει την προσπάθεια να σταματήσει η κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των συνανθρώπων του».

Μακριά από αντεγκλήσεις

«Η δική μου συνδρομή σε όλη αυτή την ιστορία», συνέχισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Μπεχράκης, «είναι να προσπαθήσουμε το πεδίο της εφαρμογής του νόμου να γίνει όχι πεδίο αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων, αλλά πεδίο σύγκλισης, πεδίο συνεργασίας, πεδίο αμοιβαιότητας και σεβασμού των πολιτών. Έτσι ώστε όλοι μαζί να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Αλλωστε μόνος του ο Έλληνας το έχει εφαρμόσει αυτό σε πολλά μέρη. Εκκρεμούν δύο κλάδοι, ο ένας είναι τα κλειστά γραφεία του δημόσιου τομέα και ο δεύτερος είναι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εκεί νομίζω ότι με το πνεύμα και το κλίμα που προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε θα πετύχει η εφαρμογή του νόμου και θα μπορέσουμε να φτιάξουμε μια Ελλάδα για την οποία θα είμαστε όλοι περήφανοι, μια Ελλάδα που θα είναι πράγματι μια σωστή κοινωνία ενός Ευρωπαϊκού κράτους του 21ου αιώνα. Δεν δίνουμε έμφαση στους ελεγκτικούς μηχανισμούς που επιμένουν όλοι, αλλά στην πειθώ. Να καταλάβει ο καθένας ότι είναι προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας να ισχύσει επιτέλους ο νόμος», συμπληρώνει ο κ. καθηγητής.

Το κάπνισμα στους χώρους υγείας

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, δεν κρύβει μάλιστα την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι καθημερινά αναρτώνται καταγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το κάπνισμα στα νοσοκομεία. «Πρόκειται για προσβολή», λέει ο ίδιος. «Για τον ίδιο λόγο που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στην εκκλησία, θα έπρεπε να μην περνάει από το μυαλό καν ενός γιατρού, ενός νοσηλευτή, ή ενός επισκέπτη ότι μπορεί να καπνίσει σ’ ένα νοσοκομείο», σχολίασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Μπεχράκης, κάνοντας έκκληση στο προσωπικό που εργάζεται στα ιατρονοσηλευτικά ιδρύματα να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για το καλό της Δημόσιας Υγείας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου