ΤΟΠΙΚΑ

Χάθηκαν 4.348 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο

χάθηκαν-4-348-θέσεις-εργασίας-τον-ιούλιο-413457

Με μερική απασχόληση το 55,42% των νέων προσλήψεων που έγιναν – Θετικό το ισοζύγιο για το πρώτο επτάμηνο του 2019

Μπορεί κατά το προηγούμενο διάστημα να καταγράφηκε αύξηση των προσλήψεων, καθώς οι κλάδοι του τουρισμού και του επισιτισμού που αποτελούν την ατμομηχανή της απασχόλησης έσπευσαν να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό νωρίτερα, ωστόσο σε επίπεδο Μαγνησίας, τον Ιούλιο, το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων είναι μεν θετικό, αλλά κατ’ ελάχιστο, αν υπολογίσει κανείς ότι χάθηκαν μέσα σε ένα μήνα 4.348 θέσεις εργασίας.

Το δεύτερο κύμα απολύσεων στον τομέα της εκπαίδευσης τον Ιούλιο (έκλεισαν και τα τελευταία φροντιστήρια για καλοκαίρι), υπερκέρασε την αύξηση της απασχόλησης στην εστίαση, στα καταλύματα και στη βιομηχανία τροφίμων κατά τον ίδιο μήνα, με αποτέλεσμα το θετικό πρόσημο να είναι μόνο κατά 286 θέσεις εργασίας συνολικά σε Μαγνησία και Σποράδες. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, οι αναγγελίες πρόσληψης τον Ιούλιο ανήλθαν στη χερσαία Μαγνησία σε 4.634, ενώ οι αποχωρήσεις σε 4.348. Από τις συνολικά 4.348 αποχωρήσεις, οι 1.596 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 2.752 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Αθροιστικά, βέβαια, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2019 οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 28.929 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 22.469, εκ των οποίων οι 13.128 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 9.341 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Ετσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του 7μήνου είναι θετικό και διαμορφώνεται στο +2.281 νέες θέσεις εργασίας.

Ανησυχητικό, όσο και ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην τοπική αγορά εργασίας, θεωρείται και το στοιχείο της επικράτησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στις νέες προσλήψεις, αλλά και αυτό της επικράτησης των απολύσεων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ειδικότερα, το 55,42% των νέων συμβάσεων που υπεγράφησαν τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους αφορούσε σε εκ περιτροπής και μερική απασχόληση. Στο 7μηνο τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 56,22% νέες συμβάσεις με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και 47,78% με πλήρη απασχόληση. Οσο για την ηλικιακή κατανομή των προσλήψεων – απολύσεων, οι προσλήψεις επικράτησαν 24-35 ετών. Μεγάλη είναι δε, η επικράτηση των απολύσεων, στις ηλικίες 30-44 ετών και στους εργαζόμενους 45-64 ετών.

Αναφορικά με τις ειδικότητες, οι προσλήψεις επικράτησαν στις δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης, στα καταλύματα, στη βιομηχανία τροφίμων και στο λιανικό εμπόριο. Αντίστοιχα, οι απολύσεις επικράτησαν στην εκπαίδευση, στις αθλητικές δραστηριότητες και στη διασκέδαση, καθώς και στις υπηρεσίες υγείας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου