ΤΟΠΙΚΑ

Εσπευσαν μετά το θόρυβο… ~ Στον ΟΛΒ για τα υδροπλάνα

εσπευσαν-μετά-το-θόρυβο-στον-ολβ-για-414119

Μόλις 1η Αυγούστου πήρε απόφαση για την τροποποίηση του φακέλου για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου, παρά τις περί αντιθέτου ανακοινώσεις

Μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και τις αντιδράσεις των ενδιαφερόμενων επενδυτών περί αδράνειας σχετικά με τη δρομολόγηση των διαδικασιών για τα υδατοδρόμια κινητοποιήθηκε ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου.

Ενώ στις 30 Ιουλίου απαντώντας σε δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ υποστήριζε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι απαιτούμενες τροποποιήσεις και επικαιροποιήσεις μελετών ώστε να μη χαθεί η επένδυση με τα υδροπλάνα, τελικά το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΒ συνήλθε… κατόπιν εορτής, 1η Αυγούστου, αφού φυσικά είχε προηγηθεί ο θόρυβος από τις καταγγελίες της Hellenic Seaplanes μέσω της εφημερίδας.

Η επίμαχη απόφαση για την ανάδειξη μελετητή που θα αναλάβει την τροποποίηση του φακέλου αδειοδότησης, την οποία οι επενδυτές περίμεναν πέντε και πλέον μήνες, αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ μόλις πριν από δύο μέρες και προβλέπει συγκεκριμένα βήματα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η απόφαση του ΟΛΒ

Σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 5 Αυγούστου και υπογράφεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Τοζίδη, το θέμα συζήτησης ήταν η «Τροποποίηση φακέλου έκδοσης άδειας ιδρύσεως του Υδατοδρομίου Λιμένα Βόλου σύμφωνα με τις αλλαγές του Ν.4568/2018 και η έγκριση των όρων της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος ανάδειξης αναδόχου παροχής υπηρεσιών για την επικαιροποίηση των σχετικών φακέλων στοιχείων, για την έκδοση άδειας ιδρύσεως του υδατοδρομίου Λιμένα Βόλου».

Και η απόφαση στη «Διαύγεια» συνεχίζει: «Με την 4620/2019 (Πρακτικό 421/01-08-2019) απόφαση το ΔΣ ΟΛΒ ΑΕ ομόφωνα αποφάσισε:

Α. Την τροποποίηση φακέλου έκδοσης άδειας ιδρύσεως του Υδατοδρομίου Λιμένα Βόλου σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4568/2018.

Β. Την έγκριση των όρων της επισυναπτόμενης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος ανάδειξης αναδόχου παροχής υπηρεσιών για την επικαιροποίηση των φακέλων:

• Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

• Προγράμματος Ασφάλειας

• Σχεδίου Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων Ανάγκης, για την έκδοση άδειας ιδρύσεως του Υδατοδρομίου Λιμένα Βόλου»

Συνάντηση Κεφαλογιάννη – Χαραλάμπους

Χθες, πάντως, επαναβεβαιώθηκε η βούληση της νέας κυβέρνησης να στηρίξει το επενδυτικό πρόγραμμα της Hellenic Seaplanes. Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, στη συνάντηση που έγινε μεταξύ του διευθύνοντα συμβούλου Νίκου Χαραλάμπους με τον υφυπουργό Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη δόθηκαν διαβεβαιώσεις στους επενδυτές για την άμεση υλοποίηση, την απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών για την κατασκευή και εκμετάλλευση υδατοδρομίων και την επανεκκίνηση των πτήσεων με υδροπλάνα.

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας, απαλλαγή από τις αγκυλώσεις και χρόνο-καθυστερήσεις των ΚΥΑ, επαναφορά του φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος έτσι ώστε δημόσιο και ιδιώτες να μπορούν να συμβάλουν ταυτόχρονα στην ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρομίων καθώς και την πιστοποίηση του προσωπικού λειτουργίας των υδατοδρομίων.

Όλα τα παραπάνω θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Αυγούστου, προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να έρθει στην βουλή τον Οκτώβριο, έτσι ώστε να δημιουργηθούν γρήγορα οι κατάλληλες υποδομές (υδατοδρόμια) σε όλη την Ελλάδα πριν την τουριστική περίοδο του 2020 και να παρέχουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή υποστήριξη στα υδροπλάνα.

«Το Υπουργείο Μεταφορών μέσω του κ. Κεφαλογιάννη όπως φαίνεται περνάει από τα λόγια στις πράξεις και προχωρά με αποφασιστικότητα στην ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων, βελτίωση του πλαισίου καθώς και στην επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης του δικτύου των υδατοδρομίων στην Ελλάδα», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία η οποία συνεχίζοντας προσθέτει:« Ο κ. Κεφαλογιάννης επιβεβαίωσε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τη δραστηριότητα, ανοίγοντας το δρόμο των αδειοδοτήσεων, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη που η υλοποίησή τους θα έχει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην ανάπτυξη υποδομών και δικτύων, καθώς και στις θετικές επιδράσεις στον τουρισμό σε αυτήν την κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η Ελλάδα».

Ο Υφυπουργός κ. Κεφαλογιάννης σε σχετική του δήλωση ανέφερε ότι «τα έργα των υδατοδρομίων αποτελούν υψίστης σημασίας επενδύσεις για την ελληνική οικονομία και το δίκτυο εθνικής μεταφορικής υποδομής, που μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, τόσο με άμεσο όσο και με έμμεσο τρόπο, να συνεισφέρουν σημαντικά στη διασύνδεση και ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και στη βελτίωση της οικονομίας της χώρας, αλλά και να συμβάλλουν στην άρση της απομόνωσης νησιών μικρών, ορεινών ή ακριτικών, όπου δεν είναι δυνατή η κατασκευή αεροδρομίων και η μεταξύ τους ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι δυσχερής, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο. Η δημιουργία των υδατοδρομίων σε ορισμένα νησιά της χώρας που δεν διαθέτουν κλασικού τύπου αεροπορικές υποδομές ή τακτικές συγκοινωνίες, θα συνεισφέρει σε ένα σημαντικό πλήθος κοινωνικών εξυπηρετήσεων επείγοντος χαρακτήρα, όπως είναι η μεταφορά ασθενών και βασικών αγαθών. Το Υπουργείο Μεταφορών έχει δρομολογήσει όλες τις κατάλληλες ενέργειες για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των υδατοδρομίων, και βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τις λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες που υπάγονται, ώστε να υπερκεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να επιλυθούν τυχόν προβλήματα. Το Υπουργείο Μεταφορών προχωρά με γρήγορους ρυθμούς να βελτιώσει το θεσμικό πλαίσιο, με σκοπό να ξεκινήσει η λειτουργία ενός σημαντικού αριθμού υδατοδρομίων το συντομότερο δυνατό και δη την επικείμενη θερινή τουριστική περίοδο του 2020. Κάνουμε έτσι πράξη τη στήριξη της συγκεκριμένης επενδυτικής πρωτοβουλίας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη δημιουργία του πρώτου βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων και διαμορφώνοντας ένα νέο αναπτυξιακό τοπίο στη χώρα».

Ο κ. Χαραλάμπους με τη σειρά του επανέλαβε πως «η δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων και η ανάπτυξη συγκοινωνιών με υδροπλάνο στη Ελλάδα είναι πλέον δεδομένη και θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όλους τους προορισμούς σε όλη την επικράτεια το συντομότερο δυνατό». Ανέφερε επίσης ότι «αυτό το καλοκαίρι πιστεύουμε θα είναι το τελευταίο χωρίς υδροπλάνα και εκφράζουμε την αισιοδοξία μας ότι ο τομέας των υδροπλάνων και των υδατοδρομίων με την αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και ενισχύει τις ελπίδες μας για την σύντομη έναρξη του πτητικού μας έργου» και πρόσθεσε ότι « η Hellenic Seaplanes, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για αδειοδότηση και λειτουργία υδατοδρομίων σε πολλά νησιά και παράλιες πόλεις και σύντομα θα έχει αναπτύξει ένα βιώσιμο δίκτυο με προορισμούς και τουριστικές διαδρομές. Επίσης, υποστήριξε ότι τα υδροπλάνα θα παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στον τομέα της υγείας με τις αεροδιακομιδές των ασθενών αλλά και στον τουρισμό υγείας».

Καταλήγοντας δε ο κ. Χαραλάμπους είπε: «Ηδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος με τις διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες, λανθασμένες πολιτικές και εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων …. μας καθυστέρησαν τα τελευταία πέντε χρόνια, ήρθε η ώρα των πράξεων…».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου