ΤΟΠΙΚΑ

Τίτλοι τέλους για το πρώην Α.Τ. Νέας Ιωνίας

τίτλοι-τέλους-για-το-πρώην-α-τ-νέας-ιων-414282

Το κτίριο έμεινε αναξιοποίητο λόγω μεγάλων φθορών – Ασύμφορη οποιαδήποτε παρέμβαση αποκατάστασης

Εζησε στα χρόνια της Χωροφυλακής, φιλοξένησε για δικαστήρια επικίνδυνους κακοποιούς, όπως ο Βασίλης Παλαιοκώστας, ήταν ένα οίκημα με πολλά δωμάτια, αλλά και άβατα. Ένα οίκημα που έγραψε ιστορία.

Παρελθόν θα αποτελεί, σε λίγο καιρό, το πρώην αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2015 με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην Ελληνική Αστυνομία.

Το αναξιοποίητο κτίριο θα κατεδαφιστεί, καθώς η οποιαδήποτε παρέμβαση αποκατάστασης κρίνεται ότι θα έχει ένα εξαιρετικά σύμφορο κόστος. Η πρόταση κατεδάφισής του θα συζητηθεί σήμερα Τετάρτη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου.

Ο αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού, Τεχνικών Υπηρεσιών Δόμησης και Βιώσιμης Κινητικότητας Θάνος Θεοδώρου εισηγείται την κατεδάφιση του δημοτικού κτιρίου, στην οδό Κάδμου, καθώς αυτό παρουσιάζει μεγάλες φθορές.

Το πρώην Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας κατασκευάστηκε το 1953 ως Αστυνομικό Τμήμα Γ’ στην καρδιά της πόλης της Νέας Ιωνίας, κάτω από το πάρκο Λαμπράκη, δίπλα από πολλά σπίτια της περιοχής.

«Έζησε» δύσκολες εποχές, με γρήγορη εξέλιξη, αλλά πάντοτε ήταν στη διάθεση του πολίτη. Αρχικώς είχε το πράσινο χρώμα της Χωροφυλακής και στην πορεία με την συγχώνευση της Χωροφυλακής με την Αστυνομία Πόλεων, υπό τη σύγχρονη Ελληνική Αστυνομία, απέκτησε χρώμα άσπρο και μπλε. Κυρίως ήταν τμήμα Τάξης και έκανε και μεταγωγές. Η λειτουργία του συνδέθηκε και με τη Νίκη Βόλου που ιδρύθηκε το 1924. Η Νίκη Βόλου θεωρούσε ότι η Αστυνομία ήταν δική της.

Παράλληλα, λόγω της γειτνίασης με ουζερί οι αστυνομικοί που υπάγονταν εκεί θεωρούνταν ότι ήταν στην Αστυνομία των τσιπουράδικων, που αποτελούν σήμα κατατεθέν για την περιοχή.

Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρέτησαν εκεί επί χρόνια θυμούνται ότι πάντοτε η συνύπαρξη του Τμήματος με τους κατοίκους της περιοχής ήταν αρμονική και χωρίς προβλήματα. «Το Αστυνομικό Τμήμα ήταν πολύ οικείο με τους κατοίκους της περιοχής. Ηταν γειτονικό Τμήμα. Υπήρχε φοβερή εκτίμηση και αγάπη του κόσμου της Νέας Ιωνίας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. «Οι άνθρωποι της Νέας Ιωνίας ήταν και είναι φανταστικοί» επισημάνθηκε.

Όταν γινόταν η λαϊκή στη Φιλαδελφείας οι πολίτες των γύρω οικοδομικών τετραγώνων περνούσαν κατά την επιστροφή τους στο σπίτι από το Τμήμα και σταματούσαν και μιλούσαν με τους αστυνομικούς, τους πήγαιναν ακόμη και φαγητό, ενώ πολλές φορές τα καλοκαιρινά βράδια κάθονταν στην αυλή παρέα τους.

Το πρώην αστυνομικό Τμήμα είχε ανεπανάληπτες ιστορίες και από αστυνομικής πλευράς. Δεν ήταν ο φόβος και ο τρόμος για τους νεότερους, αλλά ήταν ένα Τμήμα που λόγω των κρατητηρίων είχε σημεία που ήταν άβατα.

Στα κρατητήριά του φιλοξένησε αρκετά ονόματα δύσκολων και επικίνδυνων κρατουμένων, ανάμεσά τους και το Βασίλη Παλαιοκώστα, που δραπέτευσε με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού το 2009. Τότε όλη η γύρω περιοχή είχε κατακλυστεί από αστυνομικούς λόγω των αυξημένων μέτρων. Γενικότερα στο Τμήμα είχαν κρατηθεί κρατούμενοι με πολύ σοβαρά αδικήματα του ποινικού κώδικα, όπως παιδεραστία κ.α., με αποτέλεσμα να υπάρχει ο φόβος λιντσαρίσματος.

Το πρώην Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας ανήκε αρχικώς στο πρώην δήμο Νέας Ιωνίας και στη συνέχεια με τη μετεγκατάσταση των αστυνομικών στο νέο αστυνομικό μέγαρο περιήλθε στα χέρια του δήμου Βόλου από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με νόμιμες ενέργειες. Το σημερινό κτίριο έχει μείνει αναξιοποίητο από τη δημοτική αρχή Βόλου, καθώς παρουσιάζει σημαντικές φθορές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου