ΤΟΠΙΚΑ

Θεραπεία αυτοάνοσων με βότανα

θεραπεία-αυτοάνοσων-με-βότανα-414661

Σπουδαία έρευνα του Βολιώτη επιστήμονα Δημήτρη Ηλιόπουλου ο οποίος προτείνει την δημιουργία βοτανολογικού – βιοτεχνολογικού πάρκου στο Βόλο

Στην κατεύθυνση της δημιουργίας φαρμάκων από βότανα του Πηλίου με στόχο την θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων εστιάζεται η σπουδαία έρευνα που διεξάγει ο διακεκριμένος Βολιώτης επιστήμονας Δημήτρης Ηλιόπουλος, επικεφαλής μεγάλης ερευνητικής ομάδας. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να είναι ορατά σε βάθος 5ετίας, σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου, με το ενδιαφέρον των Αμερικανών για τον πλούτο του Πηλίου να είναι έκδηλο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με αφορμή την χθεσινή εκδήλωση του Κοινού των Μαγνήτωνν στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, ο κορυφαίος Βολιώτης επιστήμονας παρουσίασε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πλάνο – πρόταση για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, στο περιθώριο της εκδήλωσης, τόνισε ότι «από τα φυτά μπορούμε να έχουμε καινούργια φάρμακα, που είναι σημαντικά για όλο τον κόσμο, διότι μπορούν να προσφέρουν πολλά στην περιοχή μας. Δεν έχουμε εκμεταλλευτεί αυτό τον πλούτο και για να αναπτυχθεί ο συγκεκριμένος τομέας, χρειάζεται η συνδρομή πολλών φορέων», είπε.

Εκδηλο είναι, στο μεταξύ, το ενδιαφέρον για τα βότανα του Πηλίου, με τον Δημ. Ηλιόπουλο να κάνει λόγο για σχετικό δημοσίευμα στους «New York Times» που αποδεικνύει ότι είναι γνωστός στην Αμερική ο φυσικός πλούτος του Πηλίου. «Αν αναπτυχθεί ο τομέας αυτός, μπορούν να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Αυτός είναι ο βασικός σκοπός και για την έρευνα για τα νέα φάρμακα που προέρχονται από τα φαρμακευτικά βότανα της περιοχής μας. Το ζήτημα είναι πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ανάπτυξης από το οποίο θα ωφεληθεί ολόκληρος ο νομός και ίσως ολόκληρη η Θεσσαλία», είπε.

Καινούργια φάρμακα

Ο διακεκριμένος Βολιώτης επιστήμονας αναφέρθηκε στην έρευνα που εστιάζεται στην παραγωγή καινούργιων φαρμάκων από βότανα της περιοχής, σημειώνοντας ότι «είναι σε αρχικά στάδια έρευνας φάρμακα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς. Υπάρχει δυναμική σε αυτό τον τομέα και μια περιοχή που είναι ανεκμετάλλευτη».

Παράλληλα ανέφερε ότι τα φάρμακα υπάρχουν σε μικροποσότητες μέσα στα φυτά, ενώ τόνισε ότι: «Υπάρχουν πάρα πολλές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σχετικά με τα βότανα, τις ιδιότητές τους, τι μπορούν να θεραπεύσουν, σε πολλά από τα οποία δεν υπάρχει επιστημονική βάση, υπάρχει μόνο εμπειρία. Οι ουσίες που απομονώνουμε, υπάρχουν σε μικροποσότητες στα φυτά, οπότε τα φάρμακα αυτά δεν μπορούν να έχουν την ίδια δράση με το βότανο. Αρα χρειάζεται προσοχή». Τα νέα φάρμακα θα βοηθήσουν κυρίως τα αυτοάνοσα νοσήματα, που αποτελούν μεγαλύτερο πρόβλημα από τον καρκίνο, σύμφωνα με την επισήμανση του κ. Ηλιόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για «νοσήματα που δεν έχουμε μελετήσει πολύ, δεν έχουμε πολύ καλές θεραπείες και προβλήματα όπως η κακή διατροφή, η μόλυνση του περιβάλλοντος, αυξάνουν πάρα πολύ τις ασθένειες αυτές». Ηδη έχουν καταγραφεί τα πρώτα αποτελέσματα και σύμφωνα με την πορεία της έρευνας, τα συγκεκριμένα φάρμακα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως προαναφέρθηκε, σε βάθος πενταετίας.

Ερευνες στη Μαγνησία

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έρευνα διεξάγεται στην Ελλάδα, έχουν δημιουργηθεί εργαστήρια με επενδύσεις από το εξωτερικό, κυρίως την Αμερική, γεγονός που δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει από το εξωτερικό για την χρηματοδότηση παρόμοιων προσπαθειών που θα βοηθήσουν την παραγωγή νέων φαρμάκων που θα ωφελήσουν όλο τον κόσμο.

Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας είναι ο Δημ. Ηλιόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε ότι η έρευνα διεξάγεται κυρίως στη Μαγνησία, την Αθήνα και την Λάρισα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες, υπάρχουν αξιόλογα εργαστήρια. Μπορούν να γίνουν επενδύσεις. Τα βότανα και τα εκχυλίσματα μπορούν να εξαχθούν στο εξωτερικό. Οι τιμές των βοτάνων και των φαρμακευτικών βοτάνων που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Αμερική είναι τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερες από ότι πωλούνται στην Ελλάδα, οπότε υπάρχει μεγάλη δυνατότητα κέρδους», είπε.

Βοτανολογικό πάρκο

Κομβικό ρόλο στην αναπτυξιακή πρόταση του κ. Ηλιόπουλου κατέχει η δημιουργία βοτανολογικού – βιοτεχνολογικού πάρκου, που προτείνεται να γίνει στο Βόλο. «Χρειάζεται η συνδρομή τριών παραγόντων, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, της έρευνας των Πανεπιστημίων, συνεργασία με την Περιφέρεια, το κράτος, τους δήμους, καθώς η συγκεκριμένη πρόταση θα έχει σχέση με το εμπόριο, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό στην περιοχή» τόνισε ο Βολιώτης επιστήμονας.

Στο μεταξύ, έχουν γίνει τα πρώτα βήματα και οι πρώτες επαφές για την υλοποίηση της φιλόδοξης πρότασης που θα περικλείει παραγωγούς και ερευνητές. «Σημαντικό θα είναι το τουριστικό σκέλος, διότι θα προσελκύσει πάρα πολύ κόσμο. Υπάρχει άρθρο των «New York Times» που δείχνει το ενδιαφέρον των ξένων να έρθουν στην Ελλάδα και να δουν κάτι τέτοιο που δεν υπάρχει», όπως σημείωσε. Κλείνοντας, ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι οι ξένοι ενδιαφέρονται για τα ελληνικά βότανα και είναι αναγκαίο να αρχίσουν να τα μαθαίνουν και τα παιδιά στα σχολεία. «Αν τα γνωρίζουμε αυτά τα φυτά από μικρή ηλικία, σίγουρα θα εκτιμήσουμε τι έχουμε και κάποιοι άνθρωποι που κάνουν έρευνα, θα ασχοληθούν περισσότερο και με αυτό τον τομέα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου