ΤΟΠΙΚΑ

Θερινό σεμινάριο Θεολόγων πραγματοποιήθηκε στον Αγιο Λαυρέντιο

θερινό-σεμινάριο-θεολόγων-πραγματοπ-414673

Δεκάδες εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα και την Κύπρο συμμετείχαν στο θερινό επιμορφωτικό σεμινάριο για θεολόγους εκπαιδευτικούς, το οποίο διοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγ. Αποστόλου του Νέου, στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, είχε παιδαγωγικό και διδακτικό χαρακτήρα και διερεύνησε τους τρεις βασικούς άξονες της εκπαιδευτικής διαδικασίας: εκπαιδευτικό πλαίσιο – καθηγητής – μαθητής. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί, με την εμψύχωση των επιμορφωτών τους, είχαν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν τις διεργασίες που συμβαίνουν στην ομάδα – τάξη. Η διδακτική πλευρά του σεμιναρίου συμπεριέλαβε την κατανόηση της σημαντικής διάστασης της υποκίνησης που συμβάλλει καθοριστικά στον τρόπο που μαθαίνουμε.

Η αξιοποίηση ποικίλων εκπαιδευτικών τεχνικών που εφαρμόστηκαν, εμπλούτισε τη διαδικασία και συνέβαλε ώστε ο εκπαιδευτικός να μεταμορφώνει ένα ετερόκλητο σύνολο, όπως συχνά είναι οι τάξεις, σε ομάδα δραστήρια και λειτουργική.

Τέλος, παρουσιάστηκαν οι νεώτερες εξελίξεις στη θρησκευτική εκπαίδευση και τις θεολογικές/θρησκειολογικές σπουδές στην Ευρώπη σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα.

Ιδιαιτερότητα του σεμιναρίου αποτέλεσε και το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο φιλοξενήθηκαν στο Γκλαβάνειο, ένα ανακαινισμένο αρχοντικό των μέσων του 18ου αιώνα, το οποίο ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος.

Η συνοίκηση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών δημιούργησε τις προϋποθέσεις να αποτελέσουν ένα σύνολο-ομάδα, η συνοχή του οποίου φανερώθηκε σε όλη τη διάρκεια των εργασιών του σεμιναρίου και καθόρισε αποφασιστικά την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, που παραβρέθηκε στην τελευταία συνεδρία του σεμιναρίου, γνώρισε από κοντά τους θεολόγους εκπαιδευτικούς και συνομίλησε μαζί τους ακούγοντας τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους.

Διοργανωτές και συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να προσπαθήσουν να γίνει θεσμός το θερινό επιμορφωτικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, μιας και αυτή η πρώτη του εφαρμογή ανέδειξε την ανάγκη, αλλά και τη δυναμική που μπορούν να αναπτύξουν παρόμοια εκπαιδευτικά σεμινάρια

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου