ΤΟΠΙΚΑ

Στοιχεία – σοκ από τους γιατρούς για τη ρύπανση

στοιχεία-σοκ-από-τους-γιατρούς-για-τη-851206

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λεωνίδας Μαυρογιάννης κάλεσε τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Δεν μπορεί –είπε- να κοστολογείται η ανθρώπινη ζωή ανάλογα με το κέρδος των βιομηχανιών. Ας γίνουν φιλικές στο περιβάλλον, μειώνοντας το κέρδος τους».
Τα στοιχεία-σοκ της έρευνας του ΙΣΜ παρουσίασε ο γραμματέας του συλλόγου Ματθαίος Δραμητινός, ενώ ο πνευμονολόγος Βάιος Κυρίτσης, ο οποίος διατηρεί ιατρείο στο Βόλο 25 χρόνια χαρακτηρίστηκε ως τρομακτικές τις επισκέψεις ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

Τρομάζει το παιδικό άσθμα
Για τρομακτική αύξηση των περιστατικών παιδικού άσθματος μίλησε ο παιδίατρος Γιάννης Σταθάκης. «Η αύξηση πώλησης των εισπνεόμενων φαρμάκων είναι επιτακτική ανάγκη. Έχουμε φτάσει σε επίπεδα κορεσμού της ρύπανσης. Δεν μπορούμε να συμβουλέψουμε τους γονείς των παιδιών με ποιόν τρόπο μπορούν να αποφύγουν το μολυσμένο περιβάλλον», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη, εφόσον υπάρχει αέρια ρύπανση είναι βέβαιες οι επιπτώσεις στον πληθυσμό. Το πρόβλημα, τόνισε, επιβαρύνει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα, όπως επιβεβαίωσε η συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων για την κατανάλωση φαρμάκων.
«Δικαιούμεθα να μιλάμε για ιδιαίτερη νοσηρότητα στην περιοχή, τολμώντας τον τίτλο βολιώτικο βρογχικό άσθμα», ανέφερε ο κ. Δραμητινός παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, οι οποίοι δείχνει ως πιθανές πηγές των PM10 τις βαριές βιομηχανίες της περιοχής.

Αστοχη θεωρία η Σαχάρα
Ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ματθαίος Δραμητινός ότι τα αυξημένα επίπεδα συγκέντρωσης των PM10 νυχτερινές ώρες, οπότε η κίνηση οχημάτων είναι ελάχιστη, δείχνουν ότι τα καυσαέρια των αυτοκινήτων δεν είναι υπαίτια για τη ρύπανση.
Η Σαχάρα, στην οποία αποδόθηκε το φαινόμενο συγκέντρωσης σκόνης, πρόσθεσε, χαρακτηρίζεται άστοχη έως παραπλανητική θεωρία, καθώς τους περισσότερους μήνες στην Ελλάδα επικρατούν βόρειοι άνεμοι. Ταυτόχρονα, οι μετρήσεις της αέριας ρύπανσης δείχνουν «κόκκινο» την τελευταία πενταετία και σύμφωνα με τους γιατρούς θεωρείται λάθος η άποψη ότι ευθύνονται τα έργα για το φυσικό αέριο, που έχουν ξεκινήσει την τελευταία διετία.
Ο Ιατρικός Σύλλογος πιθανολογεί ότι οι αυξημένες τιμές PM10 οφείλονται σε μόνιμες και τοπικές πηγές ρύπανσης.
Η έρευνα για την κατανάλωση εισπνεόμενων φαρμάκων, που αποτελούν τη σύγχρονη θεραπεία των αναπνευστικών παθήσεων, έδειξε ότι η Μαγνησία βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα των πωλήσεων πανελλαδικά.
Το πρώτο τρίμηνο του 2007 –η χρονική περίοδος επελέγη διότι δεν υπάρχει έξαρση των εαρινών αλλεργιών- στη Μαγνησία 18.338 κουτιά εισπνεόμενων φαρμάκων, όταν το ίδιο χρονικό διάστημα στον Πειραιά πωλήθηκαν 31.067, στη Λάρισα 22.139 και στην Κοζάνη 14.720. Οι μετρήσεις είναι σε απόλυτους αριθμούς κουτιών και σύμφωνα με τον κ. Δραμητινό πρέπει να συσχετιστούν και οι αναλογικότερα μεγαλύτεροι πληθυσμοί αυτών των περιοχών.
Σε δεύτερο στάδιο η μελέτη των στοιχείων συνεχίστηκε με διαχωρισμό των εισπνεόμενων φαρμάκων, στις δύο μεγάλες κατηγορίες: Β2 διεγέρτες που χορηγούνται σε νεότερους και σε αλλεργικού τύπου βρογχίτιδες και βρογχικό άσθμα και κορτικοστεροειδή, που ενδείκνυται για μεγαλύτερες ηλικίες και χρονιότερες μορφές.
«Εδώ η Μαγνησία είναι δεύτερη μετά την κατά πολύ μεγαλύτερη λοιπή Πειραιώς, με αρκετά πίσω τη Λάρισα και την Κοζάνη», ανέφερε ο κ. Δραμητινός.
Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της έρευνας είναι η αύξηση των πωλήσεων στην αγορά των Β2 διεγερτών, το πρώτο τρίμηνο του 2007 συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2006. Η Μαγνησία κατέχει την πρώτη θέση πανελληνίως (αύξηση 25,94%), με ποσοστό κατά πολύ αυξημένο από τον πανελλήνιο μέσο όρο (17,91%), τη Λάρισα (7,74%) και την Κοζάνη (10,68%).
Η μεγάλη αύξηση κατανάλωσης φαρμάκων δείχνει ότι διπλασιάστηκαν τα περιστατικά νεότερων ηλικιών και παιδιών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου