ΤΟΠΙΚΑ

Τέσσερα περιστατικά ρατσιστικής βίας στη Θεσσαλία το 2018

τέσσερα-περιστατικά-ρατσιστικής-βία-415391

Αύξηση ευτυχώς μικρής έκτασης παρουσίασαν το 2018 τα στατιστικά στοιχεία για τη ρατσιστική βία στη χώρα, η οποία λαμβάνει έκταση όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια. Συνολικά συνέβησαν 117 περιστατικά με περισσότερα από 130 θύματα. Στη Θεσσαλία τα κρούσματα που καταγγέλθηκαν ήταν τέσσερα, ένα σε κάθε θεσσαλική πόλη.

Στις επιθέσεις με ρατσιστικό περιεχόμενο στο Βόλο η ετήσια έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας καταγράφει τον βανδαλισμό της εβραϊκής συναγωγής στον Βόλο τον Ιανουάριο του περασμένου έτους.

Τα άλλα τρία περιστατικά ήταν το ένα στη Λάρισα με θύμα έναν Σομαλό που έπεσε θύμα επίθεσης από ομάδα άγνωστων ατόμων, το δεύτερο αφορούσε στη βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου των Τρικάλων με αντισημιτικά συνθήματα και το τρίτο κρούσμα που ήταν στην Καρδίτσα αναφέρεται σε ανήλικο που επιτέθηκε σε παιδιά μονογονεϊκής οικογένειας.

Κατά τη διάρκεια του 2018 ενισχύθηκε περαιτέρω πανελλαδικά η δράση ακραίων, άτυπων και μη, ξενοφοβικών ομάδων. Το Δίκτυο κατέγραψε επιθέσεις που είτε παρουσιάζουν στοιχεία οργάνωσης είτε τελούνται από οργανωμένες ομάδες.

Συγκεκριμένα σε 74 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες-ριες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας, χρώματος, σωματεία αλλοδαπών, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της σύνδεσης με πρόσφυγες και μετανάστες-ριες, καθώς και μνημείο των θυμάτων προσφύγων σε ναυάγια. Σε 6 περιστατικά στοχοποιήθηκαν Ελληνες πολίτες λόγω χρώματος, αλλοδαπής καταγωγής ή εθνοτικής καταγωγής. Σε 9 περιστατικά στοχοποιήθηκαν εβραϊκοί ιεροί ή συμβολικοί χώροι και σε 1 περιστατικό στοχοποιήθηκε ημεδαπός λόγω εκπαιδευτικής δράσης κατά του αντισημιτισμού ή νομιζόμενης θρησκείας. Σε 27 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI άτομα (εκ των οποίων 5 πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και πολίτης ΕΕ). Σε 59 περιστατικά στοχοποιήθηκαν περισσότερα του ενός θύματος, ενώ σε 63 περιστατικά η επίθεση τελέστηκε από ομάδα (τουλάχιστον 2 ατόμων).

Το Δίκτυο τεκμηρίωσε τη διεύρυνση της βάσης αποδοχής της ρατσιστικής βίας, καθώς κατέγραψε επιθέσεις από ομάδες που δηλώνουν υπερήφανα ότι εμφορούνται από ακραίες ξενοφοβικές ιδεολογίες, αλλά και επιθετικές ενέργειες από πολίτες σε άλλες εκφάνσεις της καθημερινότητας εντός του αστικού ιστού.

Το Δίκτυο τονίζει ότι μόνο με ξεκάθαρα μηνύματα υπέρ της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε όλη την επικράτεια δύναται να καταπολεμηθεί η άνοδος των ρατσιστικών τάσεων. Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας δημιουργήθηκε το 2011 από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Γραφείο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Σήμερα, το Δίκτυο αποτελείται από 46 φορείς της κοινωνίας των πολιτών, ενώ συμμετέχουν ως παρατηρητές ο Συνήγορος του Πολίτη και το Συμβούλιο Ενταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων. Οι συμμετέχοντες φορείς αναγνωρίζουν και επιδιώκουν ως κοινό στόχο την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας καθώς και όλων των πράξεων που τελούνται από μίσος προκαλούμενο λόγω της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου, των χαρακτηριστικών φύλου και της αναπηρίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου