ΤΟΠΙΚΑ

Αγριογούρουνα καταστρέφουν τις καλλιέργειες στο Πήλιο

αγριογούρουνα-καταστρέφουν-τις-καλλ-415459

Σε απόγνωση βρίσκονται αγρότες στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, εξαιτίας της επέλασης αγριογούρουνων που προκαλούν καταστροφές στις καλλιεργούμενες εκτάσεις και κυρίως στον προς ανάπτυξη και συγκομιδή καρπό στο φυτικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με παραγωγούς, το πρόβλημα είναι οξυμένο σε Αγριά, Δράκεια, Αγιο Βλάσιο, Αγιο Λαυρέντιο, καθώς και στη Ζαγορά. Ο αυξημένος πληθυσμός των αγριογούρουνων φτάνει ακόμα και μέσα στα χωριά και τις αυλές σπιτιών, με τους παραγωγούς στην απελπισία τους να προσπαθούν να προστατέψουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις με ανοιχτά ραδιόφωνα νυχθημερόν, αλλά και αναμμένους φακούς, ζητώντας την άμεση συνδρομή των αρμοδίων.

Μετά τους παραγωγούς στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου στον κάμπο, την αγανάκτηση και την απελπισία τους εκφράζουν και αγρότες στο Πήλιο εξαιτίας της επέλασης αγριογούρουνων, που προκαλούν ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Οπως προκύπτει από τους ίδιους τους παραγωγούς, τα αγριογούρουνα προκαλούν καταστροφές στον υπό ανάπτυξη και συγκομιδή καρπό, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο σε καλλιεργούμενες εκτάσεις σε Αγριά, Δράκεια, Αγιο Βλάσιο, Αγιο Λαυρέντιο, καθώς και στη Ζαγορά.

Τα ζώα εμφανίζονται σε αγέλες νυχτερινές κυρίως, αλλά πλέον και πρωινές ώρες στις καλλιεργούμενες εκτάσεις τρώγοντας κυρίως μήλα και ροδάκινα, καρπούς τόσο προς ανάπτυξη, όσο και προς συγκομιδή, προκαλώντας ολοκληρωτική καταστροφή στις εκτάσεις, αλλά και στο εισόδημα των ίδιων των αγροτών με την απώλεια της σοδειάς τους.

Επιπλέον, όπως τονίζουν παραγωγοί, προκειμένου τα αγριογούρουνα να φτάσουν και να φάνε τους καρπούς καταστρέφουν και τα κλαδιά των δέντρων, με το πλήγμα στο φυτικό κεφάλαιο να είναι, όπως υποστηρίζουν, ανεπανόρθωτο.

Πέρα από τις μηλιές και τις ροδακινιές, παραγωγοί στις προαναφερόμενες περιοχές του Πηλίου σημειώνουν ότι τα αγριογούρουνα καταστρέφουν ακόμη και τις ελιές, καθώς επελαύνουν πλέον και στους ελαιώνες, όπου υπάρχει στο φυτικό κεφάλαιο τούτη την εποχή καρπός προς ανάπτυξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αγριογούρουνα κάνουν πλέον την εμφάνισή τους και μέσα στα χωριά προσεγγίζοντας τις αυλές σπιτιών, με τους κατοίκους να εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο επιθέσεων και κυρίως για τα μικρά παιδιά.

Στο μεταξύ, στην απόγνωση και την απελπισία τους οι αγρότες λαμβάνουν ό,τι και όσα μέτρα προστασίας των καλλιεργούμενων εκτάσεών τους μπορούν.

Οπως αναφέρουν, νυχθημερόν στις εκτάσεις πάνω σε δέντρα έχουν ραδιόφωνα ανοιχτά, αλλά και φακούς αναμμένους, προκειμένου να τρομάζουν τα ζώα και να μην πλησιάζουν, ενώ το κανονάκι, που προκαλεί έντονο θόρυβο, χρησιμοποιήθηκε, αλλά, όπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιοι, το συνήθισαν πλέον τα αγριογούρουνα και δεν αποδίδει.

«Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε και πώς να φυλαχτούμε οι ίδιοι, αλλά και να διαφυλάξουμε τις καλλιεργούμενες εκτάσεις μας και τη σοδειά μας από τα αγριογούρουνα» επισημαίνει , εκφράζοντας την απόγνωση και ην απελπισία των παραγωγών, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας Νίκος Κάπελας.

«Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση» υπογραμμίζει, «καθώς το πρόβλημα είναι πια οξυμένο και η κατάσταση εκτός ελέγχου, με τα αγριογούρουνα να καταστρέφουν καλλιέργειες με μήλα και ροδάκινα και πλέον να χτυπούν και τις ελιές. Δεν μένει καρπός πάνω στα δέντρα, είτε προς ανάπτυξη, είτε προς συγκομιδή. Καταστρέφουν τα πάντα, ενώ μαζί με τους καρπούς το πλήγμα είναι ανεπανόρθωτο και στο φυτικό κεφάλαιο με την καταστροφή των κλαδιών. Εφτασαν πλέον να κυκλοφορούν μέσα στα χωριά και να εμφανίζονται στις αυλές των σπιτιών. Επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει, να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τους αρμοδίους, προκειμένου να σώσουμε τις καλλιέργειές μας. Η σοδειά μας είναι το μοναδικό μας εισόδημα και το χάνουμε από τα αγριογούρουνα. Ζητάμε στήριξη και βοήθεια από τους αρμοδίους και αναμένουμε» καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου