ΤΟΠΙΚΑ

Υποψήφιοι για ευρωπαϊκή διάκριση οι Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου

υποψήφιοι-για-ευρωπαϊκή-διάκριση-οι-φ-416241

Το δραστήριο σωματείο στη λίστα των φορέων που διεκδικούν το βραβείο του ECTN

Υποψηφιότητα για το βραβείου ECTN, που έχει θεσπιστεί από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού, έχουν θέσει οι Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, που αναπτύσσουν ευρεία και πολυεπίπεδη δραστηριότητα. Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται σε φορείς και συλλόγους που δίνουν δυναμικό «παρών» στο πεδίο της ανάδειξης του πολιτιστικού τουρισμού και ανέπτυξαν ανάλογη δραστηριότητα κατά το ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η αίτηση που κατέθεσαν πριν από δύο περίπου εβδομάδες οι Φίλοι του Μουσείου Βόλου έχει περάσει επιτυχώς το στάδιο της επιλεξιμότητας και οδεύει αισίως προς την τελική ευθεία, εν μέσω πλήθους ανάλογων αιτημάτων από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Το Σωματείο που μετείχε με σημαντικές δράσεις στο Ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς 2018 και διοργάνωσε τριήμερο συνέδριο, τον περασμένο Οκτώβριο, προτάσσοντας και προβάλλοντας τα πολιτιστικά αγαθά ως μέσο και μοχλό ανάπτυξης σε συνάρτηση με τον τουρισμό, βάζει υποψηφιότητα για την μεγάλη διάκριση που επιβραβεύει επί της ουσίας ανάλογες προσπάθειες.

«Στόχος του Ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η προώθηση του βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού με την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, μέσα από μια σειρά δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών. Σε αυτή την βάση πραγματοποιήσαμε το πανελλήνιο συνέδριο που είχε τον τίτλο «Φίλοι των Μουσείων στη σύγχρονη μουσειακή πρακτική. Νεωτερικότητα και προβληματισμοί στον Ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στις 5, 6 και 7 Οκτωβρίου» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Σούλα Μπαρτζιώκα, πρόεδρος των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Η μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα μουσεία αλλά και τα αντίστοιχα σωματεία ανά την Ελλάδα, κατέδειξε την σημασία του θέματος του πανελλήνιου συνεδρίου, το οποίο ολοκληρώθηκε με την κοινή θέση – προτροπή για την δημιουργία δικτύου μουσείων, δημόσιων και ιδιωτικών, που φέρουν πιστοποίηση από το Υπουργείο πολιτισμού και αναπτύσσουν προωθητικές ενέργειες πάνω στο δίπολο πολιτισμός – τουρισμός.

Αναφερόμενη στην υποψηφιότητα για το μεγάλο βραβείο, η πρόεδρος των Φίλων του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου επισήμανε ότι «είναι πολύ σημαντική στιγμή για το σωματείο μας, το οποίο βάση καταστατικού στηρίζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, με δράσεις που έχουν ως στόχο την ενημέρωση του κοινού και παράλληλα την διάσωση, προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πολιτισμός και τουρισμός είναι έννοιες συναφείς, διότι ο πολιτισμός αναδεικνύει την ποιοτική διάσταση του τουρισμού, ενώ και ο τουρισμός από την πλευρά του, μπορεί να αναδείξει ακόμη περισσότερο τον πολιτισμό μας, διαδίδοντάς τον στα πέρατα του κόσμου» είπε.

Η πρόταση βράβευσης

Τα πανευρωπαϊκά βραβεία του ECTN προωθούν και επιβραβεύουν τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά μέσα από δράσεις στοχευμένες που εστιάζονται στην συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Στην αίτηση των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι το σωματείο, στην διάρκεια του Ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς 2018, υλοποίησε δράσεις που προωθούν το δίπολο τουρισμός – πολιτιστική κληρονομιά, με την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών.

Το τριήμερο πανελλήνιο συνέδριο που διοργανώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, υπογράμμισε την σύνδεση ανάμεσα στον πολιτισμό και τον τουρισμό και απέδειξε ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει το πιο δυνατό εργαλείο για την ανάδειξη και προβολή της σπουδαίας και πλούσιας Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε φορείς του πολιτισμού, συλλόγους, σωματεία, μουσεία και τους φίλους των μουσείων, δημιουργεί προϋποθέσεις για την εναρμόνιση των μουσείων με βάση τις σύγχρονες προκλήσεις και την ανάπτυξη ανάλογης στόχευσης και ρόλου στην σύγχρονη κοινωνία.

Στην αίτηση των φίλων του μουσείου στα ECTN Awards 2019 υπογραμμίζεται η σημασία της επικοινωνίας και ο κομβικός ρόλος του σωματείου στην γνωριμία του κοινού με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, με όχημα τις δράσεις που αναπτύσσονται και αιχμή του δόρατος το μεγάλο συνέδριο που έδωσε την σαφή διάσταση του Ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς 2018, συγκεντρώνοντας επιφανείς προσωπικότητες.

Οι φίλοι του Μουσείου

Το σωματείο «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων» είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015 με σκοπό να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και των Αρχαιολογικών χώρων Μαγνησίας και Β. Σποράδων με την κοινωνία, πάντοτε σε συνεργασία με τη διοίκηση του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Στους ειδικότερους σκοπούς του σωματείου εντάσσονται η υποστήριξη των ερευνητικών, εκπαιδευτικών, εκθεσιακών, πολιτιστικών και εκδοτικών δραστηριοτήτων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, η προβολή της αρχαίας, βυζαντινής και νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης του Βόλου και του Νομού Μαγνησίας, η υποστήριξη του έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων για την προστασία, συντήρηση κι αναστήλωση των αρχαιολογικών χώρων της πόλης του Βόλου, αλλά και του ευρύτερου ιστορικού χώρου της, η πολιτιστική και τουριστική προβολή, ανάδειξη κι ανάπτυξη του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής του, η προσπάθεια καλλιέργειας της πολιτιστικής και τουριστικής συνείδησης του κοινού, η μορφωτική και πολιτιστική προαγωγή των μελών του σωματείου αλλά και όλων των πολιτών, η ευαισθητοποίηση του κοινού για την ιστορία και την τέχνη, κ.α.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αξιόλογη πολιτιστική κι αναπτυξιακή πρωτοβουλία στην οποία κάθε πολίτης μπορεί να συμμετέχει και να προσφέρει. Ως μέλος του Συλλόγου μπορεί να εγγραφεί μετά την υποβολή αίτησής του κάθε πολίτης που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και που επιθυμεί να συμβάλλει και να εργαστεί για την προαγωγή των σκοπών του Σωματείου.

«Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας μας με τις γνώσεις, τις δεξιότητες, την εμπειρία και τις ιδέες του είναι χρήσιμος για την υποστήριξη και την προώθηση αυτής της σημαντικής συλλογικής προσπάθειας που επιχειρείται στον τόπο μας» υπογραμμίζει η πρόεδρος του σωματείου.

Είναι κοινά αποδεκτό, εξάλλου, το γεγονός ότι οι θησαυροί της πολιτιστικής κληρονομιάς συνδέονται με την ανάπτυξη της περιοχής και την ενδυνάμωση των δεικτών της οικονομίας και γι αυτό τον λόγο είναι απαραίτητη η συμμετοχή των πολιτών για την υλοποίηση του μεγάλου στόχου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου