ΤΟΠΙΚΑ

Θεραπεύτηκαν 200 ασθενείς με ηπατίτιδα C στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου

θεραπεύτηκαν-200-ασθενείς-με-ηπατίτιδα-c-416274

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της καινούργιας θεραπευτικής αγωγής στο Ηπατολογικό Ιατρείο

Ακολούθησαν τη νέα θεραπευτική αγωγή για την ηπατίτιδα C, που χορηγείται δωρεάν, και σε τρεις μήνες σώθηκαν! Δεκάδες ασθενείς στον Βόλο και στη Μαγνησία, ανάμεσά τους και οι χρόνια πάσχοντες, απαλλάχτηκαν από τη σοβαρή αιμοτογενή μεταδοτική νόσο και άφησαν πίσω τους τα προβλήματα. Στο Ηπατολογικό Ιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου εξελίχθηκαν απερίγραπτες στιγμές.

Ο επιμελητής Α’ της Β’ Παθολογικής Κλινικής Χαράλαμπος Μάνδρος λέει ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Το ποσοστό επιτυχίας φθάνει στο 95% -97%!

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ηπατίτιδας, που εορτάστηκε την Κυριακή 28 Ιουλίου όπως κάθε χρόνο, βρήκε την ιατρική κοινότητα να είναι ικανοποιημένη από τη θεαματική αντιμετώπιση της νόσου. Η καινούργια αγωγή συνιστά επανάσταση. Σε τρία χρόνια διακόσιοι ασθενείς θεραπεύτηκαν. «Δεν το πίστευαν οι πάσχοντες στην αρχή» λέει ο κ. Μάνδρος. «Ταλαιπωρημένοι από τραυματικές εμπειρίες με θεραπείες που είχαν ισχυρές παρενέργειες πέρασαν το κατώφλι του ιατρείου για να κάνουν μία δοκιμή. Στο τέλος της αγωγής κοιτούσαν αμήχανα. Οι ασθενείς είχαν επιτύχει να αντιμετωπίσουν τη νόσο. Η καινούργια αγωγή εκριζώνει την ασθένεια», προσθέτει ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι η προηγούμενη θεραπευτική μέθοδος κατέγραψε ποσοστό επιτυχίας 40% – 50% και είχε ισχυρές παρενέργειες. Τώρα η ιατρική κοινότητα περιμένει να υπάρξει κάποιο θετικό αντίστοιχο νέο και για την ηπατίτιδα Β, που αυτή τη στιγμή δεν έχει ιαθεί αλλά επιτυγχάνεται η καταστολή της. Το Ηπατολογικό Ιατρείο του Αχιλλοπούλειου που λειτουργεί εδώ και 4,5 χρόνια, είναι υπό την ευθύνη του κ. Μάνδρου. Παράλληλα, βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με την κλινική του καθηγητή Παθολογίας Γιώργου Νταλέκου και τα Ηπατολογικά Γραφεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας για τα πιο περίπλοκα περιστατικά.

Εφερε επανάσταση η νέα αγωγή

Η χρόνια ασθένεια προκαλεί κίρρωση και αναπτύσσει καρκίνο, ενώ οι ασθενείς παρουσιάζουν ευπάθεια σε λοιμώξεις, αιμορραγίες του ανωτέρου πεπτικού συστήματος. Έτσι όσο γρηγορότερα γίνεται η απαλλαγή από την πάθηση με τις απειλητικές παρενέργειες για τη ζωή του ανθρώπου, τόσο λιγότερα προβλήματα συνοδεύουν τον ασθενή στη συνέχεια της ζωής του.

Η εκρίζωση της ηπατίτιδας C είναι ένα εξαιρετικό νέο στην ιατρική επιστήμη για τον επιπλέον λόγο ότι πρόκειται και για μία μεταδοτική νόσο, που μάλιστα ταλαιπωρεί ανθρώπους οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία. «Νέοι άνθρωποι έλεγαν ότι ξανάνιωσαν και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς», προσθέτει ο ίδιος.

Η θεραπεία

Σύμφωνα με τον κ. Μάνδρο, ανάλογα με τον τύπο και το επίπεδο ίνωσης του ασθενούς η μέση θεραπεία κρατά τρεις μήνες. Η καινούργια αγωγή γίνεται είτε με ένα χάπι την ημέρα με ελάχιστες παρενέργειες ή δύο φάρμακα την ημέρα σε χρόνια πάσχοντες ασθενείς. Ανάλογα με τον τύπο της ηπατίτιδας υπάρχουν πέντε κατηγορίες αντιϊκών φαρμάκων. Η χορήγησή τους είναι δωρεάν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς το κόστος τους είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Οι μαρτυρίες ασθενών

Οι αλλαγές στην κλινική κατάσταση του ασθενούς ξεκινούν ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της αγωγής. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ασθενών, με την αντιμετώπιση της νόσου αποκτούσαν ενέργεια. Μάλιστα, χρόνια ασθενείς ανέφεραν ότι ξαναγεννήθηκαν, πως έγιναν άλλοι άνθρωποι! «Σκεφτείτε έναν άνθρωπο που περνάει μία ίωση. Πόσο καταπονούνται οι δυνάμεις του, πόσο καταβεβλημένος αισθάνεται με την ανορεξία για όσο διάστημα ταλαιπωρείται» λέει ο γιατρός.

Αρκετοί είχαν τραυματική εμπειρία

Στην αρχή οι ασθενείς δεν το πίστευαν ότι τα είχαν καταφέρει. «Οι περισσότεροι είχαν δοκιμάσει την προγενέστερη θεραπεία που είχε πολλές παρενέργειες και είχαν ταλαιπωρηθεί. Όταν έφθασαν στον Ιατρείο ήθελαν να δοκιμάσουν την αγωγή καθώς πέραν των σωματικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν η νόσος είχε σημαδέψει τη ζωή τους. Και το είδαμε όλοι μαζί ότι τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά», εξηγεί ο ίδιος.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα

Εδώ και ενάμιση χρόνο που υπάρχει πρόσβαση για όλες τις ομάδες των ασθενών, οι πάσχοντες εξυπηρετούνται άμεσα. Ακόμη και εάν έχουν κλειστεί τα ραντεβού, δεν υπάρχει περίπτωση ο ασθενής που θα απευθυνθεί στο Ηπατολογικό Ιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου να μην εξετασθεί.

Η χορήγηση της θεραπείας ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια όμως τότε δινόταν προτεραιότητα στους χρόνια πάσχοντες, που είχαν φθάσει σε επίπεδο κίρρωσης και βάσει κριτηρίων εντάσσονταν σε ειδικές ομάδες με σοβαρές παρενέργειες της ασθένειας.

Σήμερα η ΕΕ δίνει έμφαση στην ίαση από την ασθένεια σύμφωνα με τη βάση των δεδομένων των καινούργιων θεραπειών και οι ασθενείς με ηπατίτιδα C αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα. «Όλοι όσοι απευθύνονται στο Νοσοκομείο μπαίνουν σε διαδικασία λήψης θεραπείας. Όλοι όσοι μπήκαν στο πρόγραμμα, έχουν θεραπευτεί», σημειώνει ακόμη.

Εξι ασθενείς σε ενεργή θεραπεία

Αυτή τη στιγμή σε ενεργή θεραπεία βρίσκονται έξι ασθενείς, ενώ αναμένεται η διάγνωση του τύπου της νόσου και η θεραπεία για άλλους τέσσερις.

Όμως, οι πάσχοντες γνωρίζουν πλέον για τα θεαματικά αποτελέσματα και ελπίζουν, προσμένουν με λαχτάρα τις μέρες που έρχονται, τη χρονική στιγμή που θα αφήσουν πίσω τους την τραυματική εμπειρία.

Η διαδικασία για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα του ΕΟΠΥΥ και να ακολουθήσει την αγωγή είναι εύκολη. Ο κ. Μάνδρος λέει: «Καταθέτουμε ιατρική αίτηση στον ΕΟΠΥΥ ηλεκτρονικά και λαμβάνουμε απάντηση στο διάστημα μίας εβδομάδας. Τα φάρμακα χορηγούνται από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε δύο – τρεις μέρες».

Το προφίλ των πασχόντων

Δυστυχώς, πριν τη δεκαετία του ’90 η ηπατίτιδα C δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθεί. «Υπάρχουν ασθενείς που είχαν αιματογενή μετάδοση από παλιό χειρουργείο. Ασθενείς που είχαν κάνει χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Ανάμεσα σε όλους τους πάσχοντες ορισμένοι δεν γνώριζαν καν το λόγο, καθώς ούτε είχαν υποβληθεί σε κάποιο χειρουργείο, ούτε έκαναν ποτέ χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Μάλιστα, το ηλικιακό φάσμα των πασχόντων καταλαμβάνει ανθρώπους που βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία, που είναι 35 – 40 ετών», προσθέτει ο ίδιος.

Τον Μάιο του 2018 έγινε η αρχή

Η πρόσβαση στο ευρύ κοινό των ασθενών άνοιξε τον Μάιο του 2018. Το υπουργείο Υγείας ανάρτησε λίστα με 26 Νοσοκομεία μεταξύ των οποίων και του Βόλου στα οποία υπήρχε η δυνατότητα πρόσβασης ατόμων για εξέταση και θεραπεία έναντι της ηπατίτιδας C χωρίς ραντεβού.«Αυτή τη στιγμή δεν νοείται να υπάρχει ασθενής με ηπατίτιδα C και να μην επισκέπτεται τις υπηρεσίες υγείας και να μένει στο σπίτι. Η ίαση από τη νόσο αποτελεί πραγματικότητα. Δεν νοείται ασθενής με ηπατίτιδα B να μην προσέρχεται για να ελέγξει τη νόσο.

Είναι προτεραιότητά μας με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος να διαγνωσθούν όλοι οι αδιάγνωστοι ασθενείς και εκείνοι που πάσχουν να μπουν σε θεραπεία», τονίζει ο κ. Μάνδρος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου