ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς σύνταξη και με προβλήματα υγείας λόγω του σκανδάλου στο πρώην ΤΑΕ

χωρίς-σύνταξη-και-με-προβλήματα-υγεία-416330

Ανάγκη να βρεθεί πολιτική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος – Στον αέρα οι συντάξεις 98 εμπόρων

Χωρίς σύνταξη και με προβλήματα υγείας βρίσκονται δεκατέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου υπεξαίρεσης ποσού 2,5 εκατ. ευρώ από τον πρώην ταμία του Ταμείου Ασφάλισης Εμπόρων στον Βόλο δεκάδες ασφαλισμένοι του Ταμείου. Η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει στα δικαστήρια με την επιβολή πολυετούς κάθειρξης, αλλά τουλάχιστον 98 έμποροι βρίσκονται ακόμη σε αναμονή αποφάσεων και περιμένουν δικαίωση.

Το σκάνδαλο είχε επηρεάσει συνολικά 508 ασφαλισμένους. Οι 410 είχαν αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα αποκολλημένα ένσημα είτε με δικαστικές αποφάσεις, είτε καταβάλλοντας τα χρήματα που το Ταμείο έβγαζε ότι όφειλαν για ένσημα που φαινόταν να μην έχουν για συγκεκριμένα διαστήματα λόγω της υπεξαίρεσης.

Ομως δεκάδες ασφαλισμένοι του Ταμείου συνεχίζουν ακόμη τον ατέρμονο αγώνα για να αποδείξουν το αυτονόητο ότι δεν οφείλουν τα ποσά που τους επιβλήθηκαν, ούτε έχουν υποχρέωση να πληρώσουν τις υπέρογκες πλέον προσαυξήσεις που εν μέσω κρίσης φτιάχνουν αξιοσημείωτα ποσά οφειλής.

Κάποιοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν λαμβάνουν ούτε ευρώ από τις συντάξεις αναπηρίας. Αλλοι ενώ έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, ωστόσο απορρίπτεται το αίτημά τους για χορήγηση σύνταξης. Επιτέλους πρέπει να βρεθεί μία λύση, λένε αγανακτισμένοι στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Επισημαίνεται ότι με απόφασή του ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας ανακινεί την υπόθεση και συλλέγει στοιχεία.

Ο πρώην εισπράκτορας του Ταμείου Ασφάλισης Εμπόρων στον Βόλο, ο οποίος έχει αποβιώσει, είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 25 ετών.

Στα 73 χρόνια χωρίς σύνταξη

Μετά από 44 χρόνια εργασίας σε ηλικία πλέον 73 ετών πρώην έμπορος του Βόλου συνεχίζει να ζει λόγω του σκανδάλου χωρίς να λαμβάνει καμία απολύτως σύνταξη.

Ο 73χρονος έχει προσφύγει παντού προκειμένου να δικαιωθεί. Στο πρώην ΤΑΕ εμφανίζεται να μην έχει καθόλου ένσημα από το ’94 μέχρι και το 2005.

Η αρχική οφειλή ήταν 38.066 ευρώ. Στην πορεία με τις προσαυξήσεις το πρώην ΤΑΕ ζήτησε καταβολή οφειλής 67.000 ευρώ.

«Ομως αυτά δεν είναι χρήματα που οφείλω εγώ. Ως επαγγελματίας κατέβαλα κανονικά και με συνέπεια τις εισφορές μου», λέει ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ολα αυτά τα χρόνια ο 73χρονος έχει προσφύγει σε επιτροπές, δικαστήρια, έχει παρέμβει προς το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικά από το πρώην ΤΑΕ λέει ότι «κανένας δεν ασχολήθηκε με το πρόβλημά του».

Σήμερα έχει τέσσερα χρόνια που έχει κλείσει την επιχείρησή του. Παρά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί, αν και έχει καταθέσει τα χαρτιά του. Δεν μπορεί να λάβει ούτε έναντι κάποιο ποσό.

«Υπήρξε μία πλεκτάνη, την οποία καλούμαστε να πληρώσουμε και εγώ και οι άλλοι θιγόμενοι, ενώ δεν φταίει κανείς», λέει κατηγορηματικά.

Ομως, επισημαίνει ότι επιτέλους ο νυν ΕΦΚΑ πρέπει να αναγνωρίσει τις ευθύνες του. «Εχουμε κουραστεί. Δεν αντέχουμε άλλο. Δεν έχουμε χρήματα για να ζήσουμε, να περάσουμε τα τελευταία χρόνια της ζωής μας αξιοπρεπώς», επισημαίνει.

Δεν λαμβάνει ούτε ευρώ από αναπηρική σύνταξη

Απερίγραπτες διαστάσεις έλαβε το σκάνδαλο του πρώην ΤΑΕ για τους θιγόμενους. Βολιώτης 67 ετών λαμβάνει εδώ και δέκα χρόνια μετά από επέμβαση ανοικτής καρδιάς αναπηρική σύνταξη και στα χέρια του δεν έχει φτάνει ούτε ένα ευρώ!

Μάλιστα δεν γνωρίζει καν ποιο είναι το ποσό που του αντιστοιχεί από την αναπηρική σύνταξη.

Αρχικώς εμφανιζόταν να έχει στο ταμείο οφειλή ύψους 32.000 ευρώ, η οποία έφθασε στις 62.000 ευρώ.

«Αν η αναπηρική σύνταξη ήταν 500 ευρώ το ταμείο θα είχε κρατήσει για όλα αυτά τα χρόνια περί τις 60.000 ευρώ», λέει ο ίδιος.

Ολα αυτά επειδή στο βιβλιάριό του εμφανίζεται να έχει αποκολλημένα ένσημα και λευκές σελίδες για ένα διάστημα από το ‘91 έως και το ‘95.

Τα ένσημα αυτά αφορούσαν στην απασχόληση σε κατάστημα. Είχε συνολικά δεκαοχτώ χρόνια εργασίας εκεί.

Σε όλα αυτά τα χρόνια απευθύνθηκε επανειλημμένες φορές στα γραφεία του Ταμείου στη Λάρισα, αλλά κάθε φορά οι υπάλληλοι τον ενημέρωναν ότι έπρεπε να δώσει τα χρήματα επικαλούμενοι συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Φυσικά δεν δέχτηκε να πληρώσει ποτέ χρήματα που δεν όφειλε. Σήμερα όμως φθάνει πλέον κοντά στη λήψη της κανονικής του σύνταξης και βλέπει ακόμη τα προβλήματα να υψώνονται μπροστά του βουνό.

«Για ποιο λόγο να χάσω ένσημα 18 χρόνων;» διερωτάται εκφράζοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τη στενοχώρια του. «Δεν έχω πάρει ούτε μία δραχμή. Αντιθέτως το ταμείο έχει λάβει τα χρήματα που λέει ότι οφείλουμε», επισημαίνει.

Ο 67χρονος δεν έχει καν στα χέρια του το βιβλιάριο ασφάλισης, καθώς δεν του το έχουν δώσει. «Πρέπει να βρεθεί μία λύση», λέει σήμερα απογοητευμένος.

Σε πολυετή αναμονή αποφάσεων

Πέρασαν δεκατέσσερα χρόνια από τότε που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο και 63χρονος Βολιώτης περιμένει ακόμη να δικαιωθεί. Εχει θεμελιώσει εδώ και δύο χρόνια δικαίωμα για συνταξιοδότηση, όμως αναμένει να βρεθεί πρώτα κάποια χρυσή τομή και να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ λέει ότι «υπήρχαν καταδικαστικές αποφάσεις με πολυετείς καθείρξεις. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να υπάρξει δικαίωση;», διερωτάται.

Ο 63χρονος διατηρούσε επιχείρηση μέχρι και το 2014 και μετά από συνολικά 38 χρόνια εργασίας προχώρησε σε παύση της επαγγελματικής του δραστηριότητας. Σήμερα καλείται να καταβάλει οφειλή 30.000 ευρώ, ποσό που όπως είναι φυσικό δεν αναγνωρίζει καθώς πρόκειται για χρήματα που έχει καταβάλει.

Κινήθηκε νομικά, από κοινού με άλλους θιγόμενους αναζήτησαν παράλληλα πολιτική λύση. Δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να λάβουν δάνειο και να πληρώσουν το βεβαιωμένο ποσό.

Σήμερα δεκατέσσερα χρόνια μετά από το σκάνδαλο βρίσκεται ακόμη σε αναμονή των αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων. Παράλληλα προσδοκά μήπως η νέα κυβέρνηση κατανοήσει το πρόβλημα και δώσει κάποια λύση.

Η ανακίνηση του θέματος από τον Εμπορικό Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας συνοδεύτηκε από ικανοποίηση. Δεκάδες είναι σήμερα οι ασφαλισμένοι του νυν ΕΦΚΑ στον Βόλο και τη Μαγνησία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

«Πρέπει να δικαιωθούμε και να λάβουμε τη σύνταξη που μας αρμόζει. Ζητούμε το αυτονόητο. Εχουμε πληρώσει τα χρήματα», λέει.

Ο 63χρονος έχει στα χέρια του όλες τις βεβαιώσεις της Εφορίας ότι έχει καταβάλει τις εισφορές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου