ΤΟΠΙΚΑ

Εκδήλωση μνήμης και τιμής

εκδήλωση-μνήμης-και-τιμής-417370

Αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα της Αγχιάλου από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο

Επετειακή εκδήλωση μνήμης, νοσταλγίας, γνώσης και τιμής διοργάνωσε ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Νέας Αγχιάλου στον προαύλειο χώρο του Δράγνειου δημαρχείου Νέας Αγχιάλου με αφορμή το Ολοκαύτωμα της 30ής Ιουλίου 1906.

Η εκδήλωση δεν περιελάμβανε μόνο αναφορές για το Ολοκαύτωμα αυτό καθ’ αυτό. Το ζητούμενο ήταν να αναπαραστήσει τον τρόπο ζωής του Αγχιαλίτη της Ανατολικής Ρωμυλίας, που βίωσε τη βαρβαρότητα, που υποχρεώθηκε να φύγει από τις πατρογονικές εστίες, που άφησε πίσω του μία κουλτούρα και έναν υψηλό πολιτισμό.

Πλήθος κόσμου προσήλθαν να παρακολουθήσουν, να ακούσουν, να θυμηθούν και να μάθουν. Αναφορές, διηγήσεις, μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις, διάλογοι με την τοπική διάλεκτο, τραγούδια και χορός, συνέβαλαν έτσι ώστε αυτή η εκδήλωση να μπορέσει να αφήσει ένα μικρό έστω αποτύπωμα της νοοτροπίας του Αγχιαλίτη. Η βραδιά έκλεισε ιδανικά με τον συντοπίτη καλλιτέχνη τραγουδιστή Πάνο Κόκκινο που συνοδευόμενος στο πιάνο από τον γιο του Τόλη Κόκκινο μάγεψε για ακόμη μία φορά όλους όσοι παρακολουθούσαν.

Η πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Βαλασία Πετρίδη αφιέρωσε την εκδήλωση σε όλους όσοι άφησαν βίαια τη γενέθλια πατρίδα, την Ανατολική Ρωμυλία.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος Δ.Ε. Νέας Αγχιάλου Βάσω Πυργάνη – Παρασκευοπούλου, η πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Α.Ρ. Μαρία Ασανιώτου, ο αντιπρόεδρος της Π.Ο.Σ.Α.Ρ. Γιάννης Λουλούδης, η έφορος δημοσίων σχέσεων της Π.Ο.Σ.Α.Ρ. Γερακίνα Μηνούδη, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ν. Αγχιάλου Χριστίνα Καρανικόλα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγχιαλιτών Αθήνας Απόστολος Ζαφειρόπουλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμης Τσάμης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Οξυωτών Ν. Αγχιάλου Χρήστος Ράπτης, η πρόεδρος του Συλλόγου «Φθιώτιδες Θήβες» Αγαθή Τιμπλαλέξη, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου Κυριάκος Κυτούδης και πλήθος κόσμου.

Το Δ.Σ. του Φιλοπρόοδου ευχαριστεί θερμά την Αννα Ζαράρη, που το απόσπασμα του υπό έκδοση βιβλίου της άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Τη μαέστρο Χαρά Σταυράκη – Αναγνώστου για την εξαιρετική απόδοση της παιδικής χορωδίας στο «Κρασί Αχελινό», τον χοροδιδάσκαλο Θανάση Μπέα για την εκμάθηση και παρουσίαση ευρωπαϊκών χορών, τον αντιδήμαρχο Μιχάλη Καπουρνιώτη για την παραχώρηση του χώρου και τον Θωμά Γιαννακό για τον δανεισμό της μηχανής προβολής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου