ΤΟΠΙΚΑ

Προκαταρκτική από την Εισαγγελία για την απάτη σε βάρος της ΕΒΟΛ

προκαταρκτική-από-την-εισαγγελία-για-417417

Στα ίχνη μεγάλης σπείρας με δράση ανά την Ελλάδα η Αστυνομία – Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Βόλου

Εστησε επιχείρηση απάτης σε βάρος της ΕΒΟΛ και με πλαστά αποδεικτικά κατάθεσης χρημάτων άρπαξε από τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία 2.600 κιλά τυριού συνολικής αξίας 17.000 ευρώ χωρίς να καταβάλει ούτε ένα ευρώ!

Στη φάκα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου έπεσε προχθές ο μεταφορέας κυκλώματος, που εξαπάτησε την ΕΒΟΛ και μάλιστα δύο φορές στο διάστημα μίας εβδομάδας. Πρόκειται για 57χρονο ημεδαπό, που η Αστυνομία εκτιμά ότι δεν αποκλείεται να αποτελεί μέλος ή να είναι και ο αρχηγός οργανωμένης σπείρας, που δρα ανά την Ελλάδα.

Η Εισαγγελία Βόλου διέταξε τη συνέχιση της διερεύνησης της υπόθεσης για να διαπιστωθεί εάν πίσω από τη δράση κρύβεται εγκληματική οργάνωση. Μετά από την εξιχνίαση η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου βρίσκεται στα ίχνη μεγάλου κυκλώματος καθώς σε μπλοκ που είχε στην κατοχή του ο 57χρονος με τις επαφές του προκύπτουν στοιχεία για τουλάχιστον άλλες δύο υποθέσεις.

Ο τρόπος δράσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απάτη με τις παραγγελίες τυριού στήθηκε με τη συμμετοχή τουλάχιστον δύο ατόμων.

Ο ένας δράστης, που ακούει στο όνομα «Αντώνης» και τα στοιχεία του είναι άγνωστα στις αστυνομικές αρχές, τηλεφωνούσε στην τοπική γαλακτοβιομηχανία και με το πρόσχημα ότι είναι εκπρόσωπος εταιρείας με έδρα στην Αθήνα και έκανε παραγγελίες.

Ο δεύτερος δράστης, που είναι 57χρονος ημεδαπός και συνελήφθη στην επιχείρηση προχθές, αναλάμβανε να παραλαμβάνει τα προϊόντα και να τα μεταφέρει.

Η δράση του κυκλώματος στηριζόταν σε πλαστά αποδεικτικά κατάθεσης χρημάτων με τα οποία οι επιτήδειοι επιτύγχαναν να κερδίζουν χρόνο. Να λαμβάνουν τις παραγγελίες και στη συνέχεια να εξαφανίζονται.

Πώς «χτύπησαν» στην ΕΒΟΛ

Στον Βόλο η πρώτη φορά που έδρασε το κύκλωμα ήταν στις 25 Ιουλίου. Τότε ο «Αντώνης» επικοινώνησε τηλεφωνικά με υπαλλήλους της γαλακτοβιομηχανίας και είπε ότι έχει επιχείρηση με έδρα την Αθήνα και ότι ήθελε παραγγελία τυριού βάρους 1.300 κιλών, η οποία ήταν αξίας 8.500 ευρώ.

Οι υπεύθυνοι της γαλακτοβιομηχανίας ζήτησαν την πληρωμή του προϊόντος για να εκτελέσουν την παραγγελία και τότε εκείνος απέστειλε μέσω email πλαστό αποδεικτό κατάθεσης χρημάτων. Δυστυχώς, οι υπεύθυνοι της γαλακτοβιομηχανίας δεν είχαν την πολυτέλεια του χρόνου για να διαπιστώσουν αν όντως είχε γίνει η κατάθεση, η οποία ούτως ή άλλως εμφανίζεται στο σύστημα σε διάστημα περίπου μίας – δύο ημερών και έτσι πείστηκαν από το αποδεικτικό και έστειλαν την παραγγελία που φέρεται να παρέλαβε ο 57χρονος.

Ομως, οι θρασύτατοι δεν σταμάτησαν εκεί. Προφανώς αντιλαμβανόμενοι ότι η δράση τους δεν είχε γίνει αντιληπτή επανεμφανίστηκαν. Ο άγνωστος δράστης που ακούει στο όνομα «Αντώνης» τηλεφώνησε ξανά και την Τετάρτη έκανε και δεύτερη παραγγελία. Και πράγματι η ΕΒΟΛ ανέθεσε με φορτηγό τη μεταφορά, αλλά στη συνέχεια η διεύθυνση διαπίστωσε τελικά ότι η πρώτη παραγγελία δεν είχε πληρωθεί και σήμανε συναγερμός.

Οργανωμένη επιχείρηση

Αμεσα στήθηκε επιχείρηση για τη σύλληψη των επιτηδείων από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου σε συνεργασία με αστυνομικούς της ΟΠΚΕ.

Κλιμάκιο αποτελούμενο από δέκα αστυνομικούς ακολουθούσε με οχήματα το φορτηγό μέχρι την Αθήνα προκειμένου να συλλάβει το άτομο που θα παρουσιαζόταν για να παραλάβει την παραγγελία και να φθάσει και στον παραγγελιοδότη.

Ο 57χρονος παρουσιάστηκε στην περιοχή του Ρέντη. Μετά από παρακολούθηση που διήρκεσε 1,5 ώρα οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν τον δράστη, κατέσχεσαν το φορτηγό και του πέρασαν χειροπέδες.

Οργανωμένο κύκλωμα

Οι αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες για να αποκαλυφθεί η δράση του κυκλώματος και μάλιστα έχουν στα χέρια τους στοιχεία για τουλάχιστον άλλες δύο υποθέσεις εξαπάτησης.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ο 57χρονος φάνηκε ότι αντιλήφθηκε ότι παρακολουθούταν ίσως επειδή ειδοποιήθηκε από άλλα άτομα που έκαναν αντιπαρακολούθηση του φορτηγού και γι’ αυτό δεν παρέδωσε το φορτίο.

Μάλιστα για να κερδίσει χρόνο έφθασε μέχρι τον Ασπρόπυργο και στη συνέχεια έκανε αναστροφή για να γυρίσει πίσω στην περιοχή του Ρέντη.

Δεν ήξερε τίποτα, λέει ο δράστης

Ο συλληφθείς ισχυρίζεται ότι επρόκειτο να παραδώσει την παραγγελία στα Μέγαρα αλλά στη διάρκεια του τηλεφώνησαν και ακύρωσαν την παραλαβή επειδή είχαν χαλάσει τα ψυγεία. Υποστηρίζει ότι θα παρέδιδε την παραγγελία σε άγνωστο άτομο στα Μέγαρα αλλά λέει ότι δεν γνωρίζει τίποτα γι’ αυτό το άτομο. Ωστόσο, φέρεται να έπεσε σε αντιφάσεις αφού είπε ότι έχει ξανασυνεργαστεί μαζί του και ότι πληρωνόταν χέρι με χέρι.

Επιπλέον δεν είχε να δώσει καμία απάντηση γιατί είχε αναλάβει τη μεταφορά του προϊόντος ενώ δεν είχε το φορτηγό του ψυγεία με αποτέλεσμα το φορτίο να αλλοιωθεί.

Ο δράστης οδηγήθηκε χθες το μεσημέρι συνοδεία αστυνομικών στην Εισαγγελία Βόλου στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ο 57χρονος αφέθηκε ελεύθερος και θα δικαστεί σε ρητή δικάσιμο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου εκτός αν στο πλαίσιο της διερεύνησης διαφοροποιηθούν τα στοιχεία για το ύψος της απάτης και κατηγορηθεί για κακούργημα.

Στα χέρια των αρχών μπλοκ με επαφές

Ολα τα στοιχεία γύρω από την υπόθεση ερευνούν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου. Οι αστυνομικοί επεξεργάζονται τα στοιχεία ενός μπλοκ με τις επαφές του 57χρονου ενώ έχουν κατασχέσει το κινητό του τηλέφωνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύκλωμα έχει εξαπατήσει τουλάχιστον άλλα δύο άτομα σε Αθήνα και Ρόδο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου