ΤΟΠΙΚΑ

Επιχείρηση ελεύθεροι δρόμοι – πεζόδρομοι στον Βόλο

επιχείρηση-ελεύθεροι-δρόμοι-πεζόδρ-417532

Συστηματικοί έλεγχοι πρωί – απόγευμα στο κέντρο του Βόλου, με στόχο την αποτροπή της παράνομης στάθμευσης και της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων

Επιχείρηση ελεύθεροι δρόμοι, πεζοδρόμια και πεζόδρομοι από τη Δημοτική Αστυνομία Βόλου, που βγήκε συστηματικά στους δρόμους από προχθές και προχωρά σε ελέγχους νυχθημερόν και τα Σαββατοκύριακα. Η ενίσχυση της υπηρεσίας με 11 επιπλέον δημοτικούς αστυνομικούς, που επέστρεψαν μετά από έξι χρόνια στα αρχικά τους πόστα, δίνει τη δυνατότητα εντατικοποίησης των ελέγχων. Ηδη το πρώτο διήμερο οι κλήσεις έπεσαν… βροχή σε όσους αδιόρθωτους δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των δημοτικών αστυνομικών.

Η προσπάθεια για την ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας ξεκίνησε από το 2015, οπότε και μόλις πέντε υπάλληλοι στελέχωναν την υπηρεσία μετά τη διαθεσιμότητα στην οποία τέθηκαν περίπου 40 δημοτικοί αστυνομικοί. Οι περισσότεροι εξ αυτών στο πλαίσιο της διαθεσιμότητας απορροφήθηκαν από ειδικά καταστήματα κράτησης ως εξωτερικοί φρουροί. Με ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να επιστρέψουν στη Δημοτική Αστυνομία. Εντεκα υπέβαλαν αιτήσεις και προ 20ημέρου επέστρεψαν στο παλιό τους πόστο. «Ηταν μία προσπάθεια που ξεκίνησε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος και ευοδώθηκε προ ημερών. Πλέον οι 11 δημοτικοί αστυνομικοί διαθέτουν ρουχισμό και εξοπλισμό και από προχθές βρίσκονται στους δρόμους», δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Ζέρβας. Η παρουσία των δημοτικών αστυνομικών το πρώτο διήμερο ήταν έντονη στις οδούς Ιάσονος, Δημητριάδος, Ιωλκού και Αναλήψεως, αλλά και σε κεντρικούς πεζοδρόμους για την αποτροπή της παράνομης στάθμευσης και της κατάληψης ραμπών.

Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα στόχος είναι η ελεύθερη κίνηση σε δρόμους, πεζοδρόμια και πεζοδρόμους για όλους τους πολίτες από τους οποίους και ζήτησε συνεργασία. «Δεν είναι ο στόχος της δημοτικής αρχής να επιβάλλει πρόστιμα. Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται αρχικά συστάσεις στους παρανομούντες και σε όσους δεν συμμορφώνονται τότε επιβάλλονται πρόστιμα. Εμείς ζητούμε τη συνεργασία όλων των δημοτών. Ολοι μας θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν παρκάρουμε ούτε σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια, ούτε σε λεωφορειόδρομους, ούτε σε κεντρικές αρτηρίες», τόνισε ο αντιδήμαρχος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι θα είναι καθημερινοί και μάλιστα κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή έλεγχοι θα γίνονται και τις απογευματινές ώρες. Παρουσία επίσης της Δημοτικής Αστυνομίας θα υπάρχει ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.

Στον στόχο τα τραπεζοκαθίσματα

Εκτός από το κυκλοφοριακό και την απελευθέρωση πεζοδρομίων και πεζοδρόμων, η Δημοτική Αστυνομία θα ελέγχει και τον χώρο της εστίασης. «Υπάρχουν καταστηματάρχες εστίασης που καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο πέραν των τετραγωνικών που προβλέπει η άδειά τους και βγάζουν περισσότερα τραπέζια απ’ όσα δικαιούνται. Θα απευθύνουμε παρατηρήσεις και στους υπότροπους θα επιβληθούν πρόστιμα», σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

Προφορικές καταγγελίες για τσιγάρο

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυστηρή εφαρμογή του νόμου για το τσιγάρο έχει ήδη φέρει τις πρώτες προφορικές καταγγελίες για κάπνισμα στη Δημοτική Αστυνομία Βόλου. «Προ ημερών είχαμε κάποιες προφορικές καταγγελίες για επιχειρήσεις στις οποίες έγιναν έλεγχοι, αλλά δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις», σημείωσε ο κ. Ζέρβας. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει σύσκεψη για το θέμα του αντικαπνιστικού νόμου.

689 κλήσεις «έβρεξε» τον Ιούλιο

Με αφορμή την ενισχυμένη παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας Βόλου στο κέντρο της πόλης δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα στατιστικά στοιχεία με τη δραστηριότητα της υπηρεσίας μέσα στον Ιούλιο.

Σύμφωνα με αυτά, βεβαιώθηκαν συνολικά 689 κλήσεις, εκ των οποίων οι 180 για παράνομη στάθμευση και 509 για ελεγχόμενη στάθμευση.

Η υπηρεσία δέχθηκε συνολικά 43 καταγγελίες, προχώρησε σε δέκα αυτοψίες, 10 γνήσια υπογραφής κατ’ οίκον, ενώ προέβη σε 16 ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων και σε επτά αυτοψίες σε καταστήματα για χορήγηση άδειας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου