ΤΟΠΙΚΑ

Ναι μεν, αλλά… για το άσυλο

ναι-μεν-αλλά-για-το-άσυλο-418523

Από την πρυτανεία, που εκφράζει επιμέρους ενστάσεις, την ίδια ώρα που φοιτητικοί σύλλογοι και σύλλογος διδασκόντων δηλώνουν κάθετα αντίθετοι

Την τελική μορφή του νομοσχεδίου για το πανεπιστημιακό άσυλο, αλλά και τη διαβούλευση που θα πρέπει να προηγηθεί πριν την κατάθεσή του προς ψήφιση αναμένει η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ωστόσο οι απόψεις στο ίδρυμα φαίνεται να διίστανται για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

«Η πάγια θέση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι η ανάγκη διασφάλισης ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τα στελέχη του ιδρύματος, προκειμένου να μπορούν να επιτελούν τα καθήκοντά τους», δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ο ίδιος δεν τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. «Θα πρέπει να δούμε την τελική μορφή του νομοσχεδίου και φυσικά να υπάρξει διαβούλευση. Να έχουμε όμως πρώτα εικόνα των μέτρων που προτείνονται. Δεν ξέρω πώς θα διασφαλιστεί καλύτερα η ασφάλεια, αν ο καθένας μπορεί να καλεί την Αστυνομία. Σίγουρα χρειάζονται κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Και επίσης δεν φθάνει μόνο η Αστυνομία. Η ουσία είναι να επιτελείται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών», υπογράμμισε ο κ. Μαμούρης.

Μόλις προχθές ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων τάχθηκε ανοιχτά κατά της κατάργησης του ασύλου υποστηρίζοντας ότι το σημερινό θεσμικό πλαίσιο μπορεί να διευθετήσει ζητήματα ανομίας στα Πανεπιστήμια. «Δεν συμμεριζόμαστε τις απόψεις περί αναγκαιότητας κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο δεν θεωρούμε ξεπερασμένο και αυτονόητο. Αντίθετα, θεωρούμε ότι η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών αφορά σε όλους τους πολίτες και πρέπει να συνεχίσουμε αδιάκοπα την υπεράσπισή της», ανακοίνωνε μόλις προχθές ο σύλλογος.

Την ίδια άποψη φαίνεται να συμμερίζεται και μερίδα φοιτητών, όχι όμως όλοι. Κάποιοι φοιτητές εμφανίζονται να χαιρετίζουν την κατάργηση του ασύλου και άλλοι φοιτητικοί σύλλογοι ετοιμάζονται για γενικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους. «Το άσυλο προστατεύει το αναφαίρετο δικαίωμά μας να συζητάμε, να αποφασίζουμε συλλογικά και να οργανώνουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή! Ποτέ δεν ήταν δεδομένο! Κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους!», καταλήγει η ανακοίνωση των φοιτητών με την οποία στέλνεται «μήνυμα υπεράσπισης του ασύλου μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους με συλλογικό και οργανωμένο αγώνα!», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο φοιτητικός σύλλογος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Υδάτινου Περιβάλλοντος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου