ΤΟΠΙΚΑ

Απέχουν από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων οι οικονομολόγοι

απέχουν-από-την-υποβολή-φορολογικών-δ-418552

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας που δεν δόθηκε παράταση, παρά μόλις ένα 24ωρο από την αρχική προθεσμία

Σβήνουν τα κουμπιουτεράκια τους και δεν δέχονται καμία υποβολή φορολογικής δήλωσης. Ως τιμωρητική ελήφθη η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Αποστόλη Βεσυρόπουλου να εγκρίνει παράταση μόλις ενός 24ωρου για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Οι επαγγελματίες του κλάδου αντιδρούν και απέχουν από τη διαδικασία υποβολής.

Ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας συμμετέχει στην αποχή, όπως ομόφωνα αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικονομολόγων Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Αλέκος Κεχαγιάς λέει ότι στις 31 Ιουλίου, δηλαδή μία μέρα μετά την παράταση, υποβλήθηκαν πανελλαδικά 5.000 φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες είναι όλες εκπρόθεσμες.

Ο μεγάλος αριθμός των εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων, όπως τονίζει, δείχνει και την ανάγκη που υπάρχει.

«Ειδικά για τις εταιρείες δεν θα υπήρχε κανένα απολύτως θέμα αν είχε δοθεί παράταση, αφού η πρώτη δόση καταβολής του φόρου εισοδήματος είναι στις 31 Αυγούστου», σημειώνει ακόμη.

Το θέμα απασχόλησε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικονομολόγων σε έκτακτη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αριστείδης Παπανδρέου.

Συζητώντας τις εξελίξεις οι επαγγελματίες οδηγήθηκαν σε ομόφωνη απόφαση για επ’ αόριστον αποχή από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, αντιδρώντας στην απόφαση «εμπαιγμό», όπως τη χαρακτηρίζουν, για τον κλάδο τους.

«Θεωρούμε ότι η απόφαση έχει τιμωρητικό χαρακτήρα για τον κλάδο μας και ο υφυπουργός δοκιμάζει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής μας και της ψυχικής μας υγείας.

Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά να παραταθεί η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι 26 Αυγούστου», αναφέρεται στην απόφαση της Ομοσπονδίας.

Οι επαγγελματίες τονίζουν ότι για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου είναι στις 31/08/2019 και επομένως η παράταση δεν έχει καμία επιρροή στα φορολογικά έσοδα, για δε τα φυσικά πρόσωπα οι 300.000 περίπου που υπολείπονται ακόμη για να ταχτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους, επί συνόλου 6.500.000 φορολογικών δηλώσεων, δεν μπορούν να επηρεάσουν τα κρατικά έσοδα, άλλωστε θα πληρώσουν σε δυο και όχι σε τρεις δόσεις τον φόρο τους.

Επισημαίνεται ότι σε επίπεδο Μαγνησίας υποβλήθηκαν 77.000 φορολογικές δηλώσεις στον Βόλο και 46.000 στη Νέα Ιωνία. Ωστόσο από το σύνολο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος δεν μπορεί να διαπιστωθεί ο αριθμός των φορολογούμενων που δεν τακτοποίησαν εμπρόθεσμα την υποχρέωσή τους, καθώς πολλές από τις δηλώσεις είχαν τροποποιητικό χαρακτήρα και άρα υποβλήθηκαν δύο φορές.

Το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη υποβολή μπορεί να ξεκινά από 100 και να φθάνει έως και 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που διατηρούν, ενώ για τους πολίτες είναι κατά περίπτωση 100, 250 ή 500 ευρώ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου