ΤΟΠΙΚΑ

Τιμητικός ενταφιασμός για 85 πεσόντες στη Βόρεια Ηπειρο

τιμητικός-ενταφιασμός-για-85-πεσόντες-σ-418627

Δηλώσεις του προέδρου της Ενωσης Συγγενών Πεσόντων Γιώργου Σούρλα

Στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Κλεισούρας, πραγματοποιήθηκε θρησκευτική τελετή ενταφιασμού 85 μαχητών του Έπους 1940 – 41, που έπεσαν στην ευρύτερη περιοχή της Κλεισούρας.

Στην τελετή που χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, παρευρέθηκαν ο υποπτέραρχος Άγγος Κωνσταντίνος, πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ο πλωτάρχης Σπύρος Σκουρτσίδης, ο ΑΚΑΜ Χρήστος Μπακιρτζής, ο επιτετραμμένος της ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, ο πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων Γ. Σούρλας.

Η χθεσινή τελετή έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης (Οκτώβριος 2018), όπου πραγματοποιήθηκε ο ενταφιασμός 575 μαχητών, που ανασύρθηκαν από τον ομαδικό τάφο στο Ντραγκότι.

Ο Γ. Σούρλας, πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 -41 δήλωσε:

«Είμαστε εδώ να κατευοδώσουμε στο πάνθεον των ηρώων τους γενναίους μαχητές, που δόξασαν την πατρίδα και προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό.

Οι μακροχρόνιες, επίμονες και επίπονες προσπάθειες απέδωσαν. Το 2018 μετά από 78 χρόνια, άρχισε η αποκατάσταση της μεγάλης εθνικής και ανθρωπιστικής εκκρεμότητας για τους 7976 πεσόντες, που έμεναν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι.

Σήμερα, με ικανοποιητικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προσπάθεια για την πλήρη αποκατάσταση του τιμητικού ενταφιασμού όλων των πεσόντων. Δεν αρκούν, όμως, οι τελετές, αλλά όπως είπε ο Περικλής στον Επιτάφιο Λόγο «Σε άνδρες που αποδείχτηκαν γενναίοι με έργα, με έργα να τους αποδίδονται τιμές». Κι αυτό οφείλουμε να πράξουμε όλοι, ανταποκρινόμενοι στις θυσίες των πεσόντων και στο καθήκον προς την πατρίδα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου