ΤΟΠΙΚΑ

Σε θερμό κλοιό η Μαγνησία

σε-θερμό-κλοιό-η-μαγνησία-419154

Κατακόρυφη άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται σήμερα και αύριο – Μέτρα της Περιφερειακής Ενότητας για το κοινό

Στα όρια του καύσωνα η Μαγνησία, με το θερμό κύμα των υψηλών θερμοκρασιών να είναι εντονότερο αύριο Σάββατο, καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει τους 38 βαθμούς Κελσίου στον Βόλο και τους 40 αντίστοιχα σε Αλμυρό και Βελεστίνο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η ανοδική πορεία του υδράργυρου είναι αισθητή και σήμερα, με το θερμόμετρο να δείχνει 36 με 37 βαθμούς Κελσίου στον Βόλο και 38 αντίστοιχα σε Αλμυρό και Βελεστίνο.

Το θερμό κύμα, που έρχεται από τα νοτιοδυτικά, επηρεάζει, όπως είναι προφανές, και την περιοχή της Μαγνησίας, θέτοντας σε επιφυλακή φορείς και υπηρεσίες, καθώς ο υδράργυρος ακολουθεί την ανιούσα.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θεοφάνης Τακούδης, υπεύθυνος του μετεωρολογικού σταθμού «Αλέξανδρος Τακούδης», αναφέρει ότι αύριο Σάββατο το θερμόμετρο θα δείξει 38 περίπου βαθμούς Κελσίου στον Βόλο, 40 με 41 στο Βελεστίνο και 39 με 40 στον Αλμυρό.

Ο ίδιος διευκρινίζει, ωστόσο, ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα περιοριστούν στο Σάββατο, γιατί την Κυριακή αναμένονται ισχυροί βοριάδες 6 με 7 Μποφόρ, πιο ανοιχτά 8 Μποφόρ, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να κατέβει σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, φθάνοντας τους 32 με 33 βαθμούς στη Μαγνησία και την ευρύτερη Θεσσαλία.

Οι βοριάδες διατηρούνται και τη Δευτέρα, ενώ ενδέχεται να σημειωθούν συννεφιές και πιθανόν βροχές στο Πήλιο, με την ένδειξη του υδραργύρου να φτάνει στους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου. Τις μέρες που ακολουθούν η διάθεση του καιρού επανέρχεται στα συνήθη καλοκαιρινά επίπεδα.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, πάντως, διατηρείται ο καλός καιρός, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Τακούδης αναμένονται αστάθειες και διαστήματα με βροχοπτώσεις στην περιοχή το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.

Ανοιχτός κλιματιζόμενος χώρος

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που αναμένονται τα επόμενα 24ωρα, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων ανακοινώνει ότι θα παραμείνει ανοικτή η κλιματιζόμενη αίθουσα συνεδριάσεων, που βρίσκεται στον τρίτο όροφο του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Β. Σποράδων, επί των οδών Ελ. Βενιζέλου και Αναλήψεως.

Η κλιματιζόμενη αίθουσα θα παραμείνει ανοιχτή και σήμερα Παρασκευή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα

Ανακοίνωση εξέδωσε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Β. Σποράδων, ενημερώνοντας τους πολίτες για τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λάβουν για να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα.

Να αποφεύγεται η έκθεση στο ηλιακό φως και να περιορίζονται οι μετακινήσεις στις θερμές ώρες της ημέρας και ειδικά στο κέντρο της πόλης, που υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία.

Να προτιμώνται λεπτά, ευρύχωρα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, κυρίως βαμβακερά, όπως επίσης η χρήση καπέλου και να αποφεύγεται η βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία.

Επίσης καλό είναι η διατροφή να είναι ολιγοθερμιδική, να λαμβάνονται άφθονα υγρά κατά προτίμηση νερό και φυσικοί χυμοί, να αποφεύγονται τα μεγάλα και λιπαρά γεύματα, καθώς και τα οινοπνευματώδη ποτά και να γίνονται συχνά λουτρά με ντους.

Τα βρέφη και τα παιδιά συνιστάται να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά και όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό.

Ευπαθείς ομάδες

Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις αποκαλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα που είναι: Ολα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Ολα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, με σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ.

Επίσης όλα τα άτομα που για θεραπευτικούς λόγους λαμβάνουν φάρμακα για χρόνια νοσήματα, όπως διουρητικά, αντιυπερτασικά, β- αναστολείς, ηρεμιστικά, αντιχολινεργικά, ορμονικής υποκατάστασης (συμπεριλαμβανομένου την ινσουλίνη και τα αντιδιαβητικά δισκία). Οι πάσχοντες θα πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους για τη ρύθμιση της δοσολογίας.

Οι χώροι πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες κυρίως οροφής. Τις θερμές ώρες της ημέρας τα παράθυρα να παραμένουν κλειστά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς να φροντίζουν για την καλή λειτουργία των κλιματιστικών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου