ΤΟΠΙΚΑ

Περιμένουν ακόμη αποζημιώσεις δεκάδες ελαιοπαραγωγοί στο Πήλιο

περιμένουν-ακόμη-αποζημιώσεις-δεκάδ-421612

Επαναφέρουν το αίτημα έναν χρόνο μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της σοδειάς από τον δάκο

Σε αναμονή βρίσκονται έναν χρόνο μετά την καταστροφή της σοδειάς τους δεκάδες ελαιοκαλλιεργητές του Πηλίου, οι οποίοι επαναφέρουν το αίτημα των αποζημιώσεων, που δεν ικανοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εναν χρόνο μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του καρπού λόγω προσβολής από τον δάκο, οι ελαιοπαραγωγοί του Πηλίου εναποθέτουν τις ελπίδες για αποζημιώσεις στη νέα κυβέρνηση, αναμένοντας την πολυπόθητη λύση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δραματικές απώλειες σημειώθηκαν στην περσινή σοδειά σε Νότιο, Κεντρικό και Ανατολικό Πήλιο λόγω της προσβολής της ελιάς από γλυοσπόριο, το οποίο σε συνδυασμό με τον δάκο κατέστρεψε τον καρπό ολοσχερώς.

Το πρόβλημα σημειώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, φέροντας σε απόγνωση τους καλλιεργητές, οι οποίοι είδαν τη σοδειά τους να σκορπίζεται καταγής. «Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση σε όλο τον αγροτικό κόσμο του Κεντρικού και Νοτίου Πηλίου. Υπήρχαν προσδοκίες ότι έστω και καθυστερημένα θα υπήρχε μια ανταπόκριση από την προηγούμενη κυβέρνηση όσον αφορά στις αποζημιώσεις σε περιοχές ορεινές, προβληματικές, όπως είναι η περιοχή του Νοτίου και Κεντρικού Πηλίου, δυστυχώς όμως διαψεύστηκαν οι προσδοκίες μας» υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιάννης Διανελλάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου.

Ο ίδιος αναφέρει ότι υπήρξαν υποσχέσεις για ένταξη σε πρόγραμμα επιδότησης των περιοχών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει ανταπόκριση. «Για μας το πρόβλημα παραμένει. Αρα το επόμενο βήμα μας είναι η καινούργια κυβέρνηση έστω και ετεροχρονισμένα να δώσει λύση» είπε.

Παράλληλα καθιστά σαφή την πρόθεση των παραγωγών να συναντηθούν με τους τοπικούς βουλευτές και στη συνέχεια με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να ικανοποιηθεί το κοινό αίτημα.

Ζητούμενο για όλους τους παραγωγούς είναι να υπάρξει προοπτική, συνέχεια και εξέλιξη στον πρωτογενή τομέα, μέσα από δράσεις και παρεμβάσεις ενίσχυσης. Στα χρόνια της κρίσης δεκάδες νέοι αγρότες στράφηκαν στον πρωτογενή τομέα, με τον κ. Διανελλάκη να επισημαίνει, ωστόσο, ότι «υπάρχουν προοπτικές και στην ελιά και στο λάδι, όμως θα πρέπει και οι νέοι αγρότες να οργανωθούν σε συνεταιρισμούς, σε ομάδες παραγωγών. Δεν γίνεται μεμονωμένα ο καθένας να διεκδικεί μερίδιο από την αγορά, για τη διάθεση του προϊόντος του», τόνισε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου