ΤΟΠΙΚΑ

Θερμό φθινόπωρο για το άσυλο

θερμό-φθινόπωρο-για-το-άσυλο-421625

Με την επιστροφή των φοιτητών αναμένονται αντιδράσεις…

Θερμό αναμένεται το φετινό φθινόπωρο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για το άσυλο. Φοιτητές, που αντιδρούν στην κατάργηση του ασύλου, ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις με την επιστροφή στα αμφιθέατρα για την υπεράσπιση του ασύλου, η κατάργηση του οποίου υποκρύπτει για τους ίδιους άλλες σκοπιμότητες, καθώς, όπως υπογραμμίζουν, «η εγκληματικότητα και η διακίνηση ναρκωτικών αντιμετωπίζονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο».

Ηδη μία πρώτη γεύση… των κινητοποιήσεων δόθηκε από τον φοιτητικό σύλλογο Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής, που προχώρησε στην ανάρτηση πανό έξω από το κτίριο «Παπαστράτος». «Το άσυλο δεν είναι κούφιο γράμμα, είναι η ασπίδα των αγώνων μας» έγραψαν φοιτητές στο πανό και το ανάρτησαν στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η δράση συνεχίστηκε και με εξόρμηση φοιτητών σε στέκια νεολαίας και στην παραλία του Βόλου.

«Τα περί «εγκληματικότητας και διακίνησης ναρκωτικών» είναι το πρόσχημα για να παγιδέψουν τους φοιτητές, καθώς σε περιοχές όπου δεν υπάρχει Πανεπιστημιακό Ίδρυμα και άσυλο η εγκληματικότητα δεν αντιμετωπίζεται εξίσου. Επιπλέον το ήδη υπάρχον νομικό πλαίσιο μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα μέσα στα Πανεπιστήμια. Αυτοί που σίγουρα δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν είναι οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης, που με τη σφραγίδα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Ε.Ε. διογκώνουν το πρόβλημα». Επίσης, τόνισαν πως «ούτε η ΝΔ αλλά ούτε και πριν ο ΣΥΡΙΖΑ νοιάζονται πραγματικά για τις συνθήκες διαβίωσης και μόρφωσης των φοιτητών καθώς είναι αυτοί που καθήλωσαν τη χρηματοδότηση με αποτέλεσμα την ενίσχυση προβλημάτων έλλειψης φωτισμού, συντήρησης, φύλαξης, που διαμορφώνουν το έδαφος για φαινόμενα τα οποία οι ίδιοι αξιοποιούν στη συνέχεια για το χτύπημα του ασύλου.

Η «καθαριότητα των ιδρυμάτων», που προτείνει η ΝΔ, είναι η εξαφάνιση της συλλογικής και οργανωμένης διεκδίκησης, είναι η απαλλαγή από το φοιτητικό κίνημα, για να παρελαύνουν στα ιδρύματα ανενόχλητες οι επιχειρήσεις και η πολιτική που εξυπηρετεί την κερδοφορία τους. Αυτός είναι ο πραγματικός «εχθρός» τους, που τους χαλάει τα σχέδια να μετατρέψουν τη γνώση σε εμπόρευμα, να σαρώσουν τα δικαιώματα μας στη μόρφωση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου. «Το άσυλο προστατεύει το αναφαίρετο δικαίωμά μας να συζητάμε, να αποφασίζουμε συλλογικά και να οργανώνουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή! Ποτέ δεν ήταν δεδομένο! Κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους!», καταλήγει η ανακοίνωση φοιτητών με την οποία στέλνεται «μήνυμα υπεράσπισης του ασύλου μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους με συλλογικό και οργανωμένο αγώνα!».

Με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς θα κληθούν να συνεδριάσουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και να αποφασίσουν για τις μορφές των κινητοποιήσεων ενάντια στην κατάργηση του ασύλου. Σημειώνεται ότι το φοιτητικό μέτωπο αγώνα δεν είναι αρραγές. Κι αυτό γιατί δεν είναι το σύνολο της φοιτητικής κοινότητας ενάντια στην κατάργηση του ασύλου. Υπάρχουν φοιτητές που θεωρούν ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση και φοιτητές που αντιδρούν στη σημερινή του μορφή.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου