ΤΟΠΙΚΑ

Αντίθετη με την κατάργηση του ασύλου η Διοίκηση του Συλλόγου Διδασκόντων του Π.Θ.

αντίθετη-με-την-κατάργηση-του-ασύλου-η-421963

Την αντίθεσή του στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου καθώς αυτό παραμένει ένα ιστορικό σύμβολο της δημοκρατίας και της ελεύθερης σκέψης, εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αναλυτικά σε ανακοίνωση σχετικά με την πρόθεση κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, από τη Διοίκηση του Συλλόγου αναφέρονται τα εξής:

“Ο ΕΣΔΕΠ είναι αντίθετος στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου το οποίο παραμένει ένα ιστορικό σύμβολο της δημοκρατίας και της ελεύθερης σκέψης.

Καταδικάζουμε τις οποιεσδήποτε ποινικές πράξεις οπουδήποτε και αν λάβουν χώρα αυτές. Πιστεύουμε όμως ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο προστασίας του πανεπιστημιακού ασύλου διασφαλίζει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες παρέχοντας

* τη δυνατότητα στις αστυνομικές αρχές να λειτουργούν αυτεπάγγελτα σε περιπτώσεις κακουργηματικών πράξεων και

* τους βαθμούς ελευθερίας στις πρυτανικές αρχές να αποφασίζουν για τη δράση τους σε περίπτωση πλημμελημάτων.

Δεν συμμεριζόμαστε τις απόψεις περί αναγκαιότητας κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο δεν θεωρούμε ξεπερασμένο και αυτονόητο. Αντίθετα, θεωρούμε ότι η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών αφορά όλους τους πολίτες και πρέπει να συνεχίσουμε αδιάκοπα την υπεράσπισή της.

Επιπλέον, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας ότι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου θα επιφέρει μεγάλες αναταραχές στην ακαδημαϊκή ειρήνη οδηγώντας σε μεγάλα προβλήματα, πολύ μεγαλύτερα ίσως από αυτά που επικαλούνται εκείνοι που επιδιώκουν την κατάργησή του.

Ζητούμε λοιπόν από όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας γενικότερα αλλά και τα μέλη του συλλόγου μας ειδικότερα να συμβάλουν στην προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου και τη διατήρηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου