ΤΟΠΙΚΑ

Η θάλασσα που αγάπησε πήρε τον Στάθη Τσαταλό

η-θάλασσα-που-αγάπησε-πήρε-τον-στάθη-τσ-431478

Ενας από τους πλέον γνωστούς και αγαπητούς ανθρώπους της Αγριάς , ο αφοσιωμένος στην επιστήμη του γιατρός, ο Στάθης Τσαταλός, βρέθηκε χθες αργά το μεσημέρι νεκρός στη θάλασσα, πιθανότατα από πνιγμό χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και να υπέστη ανακοπή καρδιάς.

Ο κύκλος της ζωής για τον συμπαθέστατο Στάθη Τσαταλό έκλεισε εντελώς αναπάντεχα χθες στις 4 περίπου μετά το μεσημέρι, όταν σκάφος του Λιμενικού μαζί με λουόμενους εντόπισαν το άψυχο σώμα του να επιπλέει στο λιμανάκι της Αγριάς.

Ο άτυχος Στάθης Τσαταλός που σε λίγες μέρες θα γιόρταζε τα 70ά του γενέθλια αναχώρησε χθες γύρω στις 11.30 το πρωί από το σπίτι που διέμενε μαζί με την ξαδέρφη του για το καθημερινό μπάνιο. Γύρω στις 12.30 ακολούθησε την ίδια διαδρομή στην παραλία η ξαδέρφη του, η οποία όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τον αναζήτησε χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αρχικά τόσο η ίδια, όσο και λουόμενοι της παραλίας, υπέθεσαν ότι όπως έκανε κάθε μέρα είχε «ξανοιχτεί» στη θάλασσα που τόσο αγαπούσε και απολάμβανε το κολύμπι. Όσο ωστόσο η ώρα περνούσε μεγάλωνε και η ανησυχία. Γύρω στις 3 μ.μ. ειδοποιήθηκε το Λιμενικό και λίγο αργότερα ο άτυχος γιατρός ανασυρόταν νεκρός από τη θάλασσα που τόσο αγαπούσε.

Η σορός του μεταφέρθηκε για νεκροτομή στη Θεσσαλονίκη καθώς οι άδειες στην Ιατροδικαστική της Λάρισας έχουν προκαλέσει δυσλειτουργίες στη συγκεκριμένη υπηρεσία, ενώ η κηδεία του θα γίνει αύριο Παρασκευή πιθανότατα το απόγευμα.

Ο Στάθης Τσαταλός ήταν πολύ γνωστός στην κοινωνία της Αγριάς αλλά και σε ολόκληρο το Βόλο. Μοναχογιός της οικογένειας του παρασημοφορημένου στρατηγού του Αλβανικού Έπους Κωνσταντίνου Τσαταλού, σπούδασε ιατρική την οποία τελείωσε με άριστα και αφιερώθηκε στην επιστήμη του ολοκληρωτικά. Θήτευσε ως γιατρός στο ΙΚΑ Βόλου για πολλά χρόνια, όπως επίσης και στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Αγριά. «Είκοσι τέσσερις ώρες το 24ωρο ήταν παρών για όποιον ζητούσε τις ιατρικές του συμβουλές και τη βοήθειά του» και μάλιστα αφιλοκερδώς υπογράμμιζαν χθες στον ΤαΧΥΔΡΟΜΟ συμπολίτες του, εκφράζοντας τη θλίψη τους για τον απροσδόκητο χαμό του. Ο Στάθης Τσαταλός παρείχε επίσης τις ιατρικές του υπηρεσίες σε πολλά αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία και είχε αφιερώσει πολλές ώρες στα γήπεδα της περιοχής. Πρόσφατα είχε εκλεγεί στη Διοίκηση του Θησέα Αγριάς.

Τραγική ειρωνεία, μόλις προχθές είχε μεταβεί στο ΚΑΠΗ της Αγριάς αναζητώντας στοιχεία για τους πνιγμούς. Η είδηση του θανάτου του έχει προκαλέσει θλίψη στην Αγριά αλλά και όλη την πόλη, καθώς επρόκειτο για μία εμβληματική φυσιογνωμία.

Ο «Τ» εκφράζει στους οικείους του θερμά συλλυπητήρια.

Προοδευτικός με ευαισθησίες

Ο Στ. Τσαταλός ήταν ενταγμένος στον προοδευτικό χώρο και από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, ως νεαρός ακόμη γιατρός, συμμετείχε σε κινήσεις και προσπάθειες για τη δημιουργία πολιτιστικού κινήματος στο Βόλο, δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία για τα προβλήματα των φτωχότερων στρωμάτων, ενώ ήταν μαχητικός για την υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων. Ήταν πάντα, λόγω του χιούμορ που διέθετε αλλά και των αστείρευτων γνώσεών του για όλα σχεδόν τα θέματα, ιδιαίτερα αγαπητός στις παρέες του και συχνά συμμετείχε σε πολύωρες συζητήσεις στα στέκια εκείνης της εποχής στο Βόλο. Πολλοί τον χαρακτήριζαν «κινητή εγκυκλοπαίδεια» για τις γνώσεις του και τη μοναδική του μνήμη, που του επέτρεπε να ανακαλεί στη στιγμή χρονολογίες και λεπτομέρειες για απίστευτα γεγονότα.

Δήλωνε «προοδευτικός και πατριώτης» με την έννοια ότι έθετε σε πρώτη γραμμή τα εθνικά θέματα. Πολλοί Βολιώτες που συμμετείχαν στις παρέες των πρώτων χρόνων της Μεταπολίτευσης στο Βόλο θυμούνται το περιστατικό κατά το οποίο μετά από πολλές ώρες κουβέντας για την κατοχή της Κύπρου από τον «Αττίλα», αργά το βράδυ στις καρέκλες της άδειας «Μινέρβας» και την αδράνεια του επίσημου κράτους να υπερασπισθεί τη Μεγαλόνησο, ο Στάθης Τσαταλός, μαζί με γνωστό Βολιώτη δημοσιογράφο που εκείνη την εποχή εργαζόταν σε μεγάλη εφημερίδα των Αθηνών, δήλωσαν έτοιμοι να αγωνισθούν για την Κύπρο. Μπήκαν σε μία βάρκα δεμένη εκεί μπροστά στην παραλία, την έλυσαν και άρχισαν να κωπηλατούν προς τα Πευκάκια. Τους γύρισε πίσω το Λιμενικό όταν πια είχαν φτάσει στο «κορδόνι».

Αυτός ήταν ο Στάθης που ξέραμε. Αυτός είναι ο Στάθης που θα μας λείψει. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου