ΤΟΠΙΚΑ

Υπ΄ατμόν… φορείς της Μαγνησίας για τον αντικαπνιστικό νόμο

υπ΄ατμόν-φορείς-της-μαγνησίας-για-το-423082

Εγκύκλιο για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου απέστειλε προς τις Περιφέρειες της χώρας και τους φορείς του Δημοσίου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Η κυβέρνηση επιθυμεί καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, όπως ισχύει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Μαγνησία υπ’ ατμόν βρίσκονται Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, Δήμος Βόλου και Ελληνική Αστυνομία, που εμπλέκονται ως συναρμόδιοι φορείς στην εφαρμογή του νόμου.

Εως χθες το μεσημέρι από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας δεν είχε παραληφθεί επισήμως η εγκύκλιος, υπήρχε όμως γνώση του περιεχομένου της. Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, η Διεύθυνση Υγείας θα κληθεί να σηκώσει το βάρος των ελέγχων, όμως δεν μπορεί να είναι μόνη της. «Η Διεύθυνση Υγείας Μαγνησίας αυτή τη στιγμή διαθέτει μόλις έξι επόπτες, που ασχολούνται σήμερα με το νερό, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις Βόρειες Σποράδες, τις εκδόσεις αδειών για καντίνες και με μια σειρά ακόμη αρμοδιοτήτων. Οπως γίνεται αντιληπτό δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των ελέγχων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην έκταση που το επιθυμεί το Υπουργείο Υγείας. Ελεγχοι θα γίνουν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της υπηρεσίας, αλλά οι έλεγχοι θα πρέπει να ενισχυθούν με τη συνδρομή της Ελληνικής και της Δημοτικής Αστυνομίας, ενδεχομένως και των επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας», δήλωσε η κ. Κολυνδρίνη.

Στον Δήμο Βόλου βρίσκονται εν αναμονή της εγκυκλίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι εκείνη που θα συνδράμει στους ελέγχους. Ηδη η υπηρεσία έχει ενισχυθεί με 11 άτομα προσωπικό, δημοτικοί αστυνομικοί που επέστρεψαν στην παλιά τους εργασία, και θα αποφασιστεί σε σύσκεψη που θα γίνει αν και κατά πόσο οι δημοτικοί αστυνομικοί θα εμπλακούν στους ελέγχους για το τσιγάρο.

Στην Ελληνική Αστυνομία πάντως ακόμη δεν έχει κοινοποιηθεί διαταγή για την έναρξη ελέγχων για το τσιγάρο.

Στόχος της εγκυκλίου για τον αντικαπνιστικό νόμο είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας μέσω της αποτροπής των δυσμενών επιπτώσεων του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού. Βασικό στοιχείο, πέραν των απαραίτητων ενεργειών ενημέρωσης του κοινού, αποτελεί και η υπενθύμιση της κείμενης νομοθεσίας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η εντατικοποίηση των ελέγχων αναφορικά με την ορθή και αυστηρή τήρηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Ο αντικαπνιστικός νόμος ισχύει για τις εξής περιπτώσεις:

-Σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ κ.λπ.).

– Σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως Νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία, δημοτικά ιατρεία, ιδιωτικά ιατρεία, οδοντιατρεία, φαρμακεία, λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) κ.ά.

– Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως σχολεία, Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα, φροντιστήρια.

– Σε νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους.

– Σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.

– Στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς επίσης σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά προσδιορίζονται για τους καπνιστές, στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, στα παντός είδους κυλικεία, στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατικών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή ταξί και αγοραίων, στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

«Φουγάρα» οι Θεσσαλοί

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2017, οι Θεσσαλοί εμφανίζονται σαν… «φουγάρα».

Παρά την οικονομική κρίση και την αύξηση της τιμής στα τσιγάρα και τον καπνό τα τελευταία χρόνια, οι Θεσσαλοί ξοδεύουν 39,46 ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα για την αγορά τσιγάρων.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η Θεσσαλία είναι τέταρτη στην κατάταξη των περιφερειών «θεριακλήδων» με το τσιγάρο. Πρώτη είναι η Πελοπόννησος όπου οι κάτοικοι ξοδεύουν 43,15 ευρώ τον μήνα για τσιγάρα, ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 43 ευρώ τον μήνα, το Νότιο Αιγαίο με 42,32 ευρώ και η Θεσσαλία με 39,46 ευρώ. Στην Αττική ξοδεύουν 37,19 ευρώ. Αντίθετα οι κάτοικοι του Βόρειου Αιγαίου εμφανίζονται οι πιο εγκρατείς στην επικράτεια ξοδεύοντας το 2017 μόλις 20,74 ευρώ τον μήνα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου