ΤΟΠΙΚΑ

Κειμήλια που προκαλούν θαυμασμό

κειμήλια-που-προκαλούν-θαυμασμό-423264

Αυξητική τάση σημειώνεται στην επισκεψιμότητα του Βυζαντινού Μουσείου Μακρινίτσας, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και αποσπά θετικά σχόλια για τον τρόπο οργάνωσης, την αισθητική του χώρου και τα εκθέματα.

Το Μουσείο, που άρχισε να λειτουργεί στις 23 Σεπτεμβρίου του 2018, συγκεντρώνει επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και στο τέλος του χρόνου αναμένεται να ανακοινωθούν τα συνολικά στατιστικά στοιχεία των επισκεπτών.

Στο μεταξύ, μια ακόμη σημαντική επίσκεψη δέχθηκε το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας την περασμένη Πέμπτη. Το Κέντρο Ημέρας «ΚΗΠΟΣ» και το οικοτροφείο «ΜΑΖΙ» του φορέα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Δίοδος ΑΜΚΕ πραγματοποίησαν μονοήμερη εξόρμηση στη Μακρινίτσα, στο πλαίσιο του προγράμματος επαφής των μελών της με την κοινωνία και τους φορείς πολιτισμού.

Το προσωπικό του Βυζαντινού Μουσείου υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα τους εκλεκτούς επισκέπτες και προσέφερε μια ωριαία ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου, προβάλλοντας για μια ακόμη φορά τον τεράστιο πλούτο της εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακρινίτσας.

Πρόκειται για το πρώτο Μουσείο με εκκλησιαστικά κειμήλια που λειτουργεί στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Το Μουσείο διαθέτει 270 κειμήλια από την περιοχή της Μακρινίτσας προερχόμενα ακόμη και από τον 13ο αιώνα. Το μουσείο βρίσκεται στην πλατεία της Μακρινίτσας δίπλα από τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Το Βυζαντινό Μουσείο «Οξεία Επίσκεψις» του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρινίτσας είναι ένας σύγχρονος μουσειακός χώρος που δημιουργήθηκε για να διαφυλάξει με τα αρτιότερα τεχνολογικά μέσα και να προβάλει τα σπουδαιότερα εκκλησιαστικά κειμήλια του ιστορικού πηλιορείτικου χωριού της Μακρινίτσας.

Μεταξύ των σπανίων και πολυτίμων βυζαντινών κειμηλίων του, βρίσκονται το μαρμαρόγλυπτο της Παναγίας της Οξείας Επισκέψεως, οι εικόνες του φημισμένου λαϊκού ζωγράφου Θεοφίλου, καθώς και άλλες ιερές εικόνες, ιερά σκεύη και άμφια, λάβαρα, επιτάφιοι, ξυλόγλυπτα, εκκλησιαστικά βιβλία κ.ά.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου