ΤΟΠΙΚΑ

Απεβίωσε η δωρήτρια του Γηροκομείου Βόλου

απεβίωσε-η-δωρήτρια-του-γηροκομείου-β-423655

Θλίψη για την απώλεια της Βολιώτισσας ευεργέτιδας του ιδρύματος

Εφυγε από τη ζωή η Ευθυμία Μίτση Παπαμαργαρίτη, η δωρήτρια του Γηροκομείου Βόλου που μαζί με τον αδερφό της Νικόλαο Παπαμαργαρίτη είχαν χρηματοδοτήσει την κατασκευή της ομώνυμης πτέρυγας κόσμημα του ιδρύματος, η οποία εγκαινιάστηκε το 2003.

Η Βολιώτισσα δωρήτρια του Γηροκομείου Βόλου απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών στο σπίτι της στην Αθήνα, όπου έζησε και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, βυθίζοντας σε θλίψη τους οικείους της, αλλά και το προσωπικό και το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος, που γνώρισαν από κοντά την ηλικιωμένη γυναίκα και το μεγαλείο ψυχής που είχε.

Η Μίτση Παπαμαργαρίτη καταγόταν από τον Βόλο από οικογένεια εμπόρων και ήταν το μεγαλύτερο παιδί πολύτεκνης οικογένειας, η πρώτη από τα υπόλοιπα τρία αδέρφια της. Αμέσως μετά τον γάμο της το ‘52 μετακόμισε στην Αθήνα, όπου και παρέμεινε για το υπόλοιπο του βίου της.

Με το εμπόριο ασχολήθηκε από ιδιαίτερα νεαρή ηλικία λειτουργώντας βιοτεχνία που παρασκεύαζε πλαστελίνη και κιμωλία. Η βιώσιμη επιχείρηση παρέμενε στα χέρια της οικογένειάς της μέχρι και πριν από μερικά χρόνια.

Η δωρήτρια του Γηροκομείου Βόλου αγαπούσε πολύ τα ταξίδια και επί χρόνια επισκεπτόταν πολλά μέρη. Ομως δεν ξέχασε ποτέ τον Βόλο, διατηρώντας τις σχέσεις με την πόλη και τους ανθρώπους της μέχρι που της το απαγόρεψαν τα προβλήματα υγείας που εμφανίστηκαν πριν από τέσσερα με πέντε χρόνια.

Η ανέγερση της πτέρυγας Παπαμαργαρίτη έγινε το ’86, ενώ το έργο αποπερατώθηκε το 2003 με την τέλεση των εγκαινίων. Επρόκειτο για μία από τις τέσσερις πτέρυγες του ιδρύματος, η οποία είναι ένα κόσμημα. Τον Νοέμβριο του 1992 η Μίτση Παπαμαργαρίτη ανέλαβε την αποπεράτωση του έργου, το οποίο κτίστηκε σε πηλιορείτικο στιλ με έξι δίκλινα και 5 μονόκλινα δωμάτια, με ατομικούς χώρους υγιεινής, χώρους μαγειρείων, πλυντηρίων κ.ά.

Οικείοι της ανέφεραν ότι αγαπούσε τη ζωή και αυτός ήταν ακριβώς και ο λόγος για τον οποίο ενίσχυσε το Γηροκομείο Βόλου, το ζωηρό ενδιαφέρον της για τον συνάνθρωπο και η εκτίμησή της για εκείνον.

Στα χρόνια της Κατοχής δραστηριοποιήθηκε στην ΕΠΟΝ, ενώ στον εμφύλιο ήταν εθελόντρια νοσοκόμα. Επρόκειτο πραγματικά για μία αξιαγάπητη γυναίκα. Με αφορμή το λυπηρό άγγελμα του θανάτου της το Διοικητικό Συμβούλιο του Γηροκομείου Βόλου εξέδωσε ψήφισμα εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της.

Η κηδεία της θα τελεστεί σήμερα Τρίτη στις 11.30 το πρωί από τον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου