ΤΟΠΙΚΑ

14 περιστατικά σεξουαλικής βίας στη Μαγνησία

14-περιστατικά-σεξουαλικής-βίας-στη-μαγ-425266

Εκατοντάδες περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, βιασμού, ρατσιστικών επιθέσεων αλλά και δολοφονιών γυναικών καταγράφονται από το 2010 και μετά στον χάρτη της οργάνωσης SexHarassMap ο οποίος προσφάτως γέμισε με μία ακόμη «καρφίτσα» μετά τη βίαιη δολοφονία της Suzanne Eaton στα Χανιά. Στη Μαγνησία, στοιχεία που αφορούν από το 2016 έως και σήμερα, μιλούν για 14 περιστατικά που απασχόλησαν τις διωκτικές και δικαστικές αρχές και την τοπική κοινωνία.

Ο χάρτης στον οποίο περιλαμβάνονται περιστατικά σεξιστικής βίας δημιουργήθηκε από την οργάνωση SexHarassMap, έχει ως στόχο την καταγραφή των περιστατικών σεξιστικής και έμφυλης βίας σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο χάρτης που έχει δημιουργηθεί από την οργάνωση, καταγράφει δολοφονίες γυναικών, βιασμούς, επιθέσεις και παρενοχλήσεις σε γυναίκες, χωρίζοντας τα περιστατικά ανά έτος. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από καταγγελίες, οπότε σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των περιστατικών έμφυλης βίας στην Ελλάδα, εξηγώντας την αύξηση των περιστατικών στο χάρτη τα τελευταία τρία χρόνια.

Σκοπός αυτής της ενέργειας είναι όπως αναφέρει η ίδια η οργάνωση «η καταγραφή περιστατικών σεξιστικής και έμφυλης βίας σε πανελλαδικό επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε να βάλουμε τέλος στην ανοχή της σεξιστικής και έμφυλης βίας, αναδεικνύοντας καθημερινά βιώματα κοριτσιών και γυναικών στο δρόμο, στο σπίτι, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά, στα λεωφορεία, στο μετρό, κλπ. Βιώματα που αποτελούν συμπτώματα της πατριαρχίας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, αλλά δεν απασχολούν σχεδόν ποτέ τη δημόσια συζήτηση, παρά μόνο εάν εξελιχθούν σε ακραία βία, όπως η γυναικοκτονία, οπότε και παρουσιάζονται ως «μεμονωμένα περιστατικά», «εγκλήματα πάθους» ή «οικογενειακά δράματα».

Θέλουμε να μπορούμε να καταγγείλουμε τη βία της καθημερινότητάς μας χωρίς ντροπή και φόβο, χωρίς ενοχή, χωρίς να υποτιμηθεί ή να απαξιωθεί αυτή η εμπειρία, για να αντιδράσουμε συλλογικά απέναντι σε αυτό το φαινόμενο που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Η πάλη ενάντια στην πατριαρχία, το σεξισμό και την έμφυλη βία ξεκινάει από τον δρόμο, τη δουλειά, το σπίτι, το σχολείο κλπ. και ελπίζουμε το SexHarassMap να αποτελέσει εργαλείο αυτής της πάλης. Διεκδικούμε εκ νέου το δημόσιο λόγο και χώρο από τους σεξιστές».

14 «καρφίτσες» στη Μαγνησία από το 2016 έως το 2019

Με μαύρη ένδειξη καταγράφονται στον χάρτη οι δολοφονίες, με βαθύ κόκκινο χρώμα οι βιασμοί και οι απόπειρες βιασμού, με πορτοκαλί ένδειξη οι παρενοχλήσεις, με μοβ οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και το πράσινο «αμφισβητούμενες» δικαστικές αποφάσεις.

Τα περιστατικά όπως αποτυπώνονται είναι εκατοντάδες σε όλη τη χώρα. Στη Μαγνησία 14 «καρφίτσες» υποδεικνύουν αντίστοιχα περιστατικά. Αφορούν σε υποθέσεις που καταγράφτηκαν την τελευταία τριετία και συγκεκριμένα από το 2016 έως και σήμερα. Η πλειονότητα των περιστατικών σεξουαλικής βίας, τα 12 καταγράφτηκαν στον Βόλο, ένα στον Αλμυρό και ένα στη Σκιάθο. Μάλιστα, τα περιστατικά σεξουαλικής βίας φαίνεται να αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου: από τα 2 το 2016, αυξήθηκαν στα πέντε το 2017, ισάριθμα το 2018 και ήδη για το 2019 έχουν «καρφιτσωθεί» δύο περιστατικά.

Τα περιστατικά σεξουαλικής βίας που καταγράφει ο χάρτης για τη Μαγνησία με βάση τη χρονολογική σειρά είναι τα εξής:

-Βόλος 2016: 35χρονη βιαζόταν και ξυλοκοπούνταν συστηματικά από τον 45χρονο σύζυγο της ο οποίος έδερνε και την 15χρονη κόρη τους. Κατήγγειλε τους βιασμούς και τελικά ο βιαστής δικάστηκε το Γενάρη του 2018 στο Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Τρικάλων το οποίο τον καταδίκασε σε 12 έτη φυλάκισης χωρίς αναστολή για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και για ενδοοικογενειακή βία.

-Αλμυρός 26/9/2016: 49χρονη ξυλοκοπήθηκε από 53χρονο αφού της έδειξε τα γεννητικά του όργανα. Ο δράστης συλλήφθηκε για εξύβριση, απειλή, πρόκληση σωματικών βλαβών, παράνομη βία και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

-Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 2/2/2017: 50χρονος λέκτορας απείλησε, εξύβρισε και χτύπησε στο πρόσωπο 20χρονη φοιτήτρια, η οποία βρέθηκε από φοιτητές σε ημιλιπόθυμη κατάσταση.

-Παραλία Βόλου 8/2/2017: 35χρονος επιτέθηκε λεκτικά σε νεαρή γυναίκα, εξυβρίζοντάς την και στη συνέχεια άρχισε να τη χτυπά δυνατά, ρίχνοντάς την στο έδαφος. Παρενέβη περαστικός για να τη σώσει.

-Βόλος 8/2/2017: 26χρονη ξυλοκοπήθηκε άγρια και εγκαταλείφτηκε από τον σύντροφο της έξω από εκκλησία.

-Σκιάθος 23/6/2017: Άγνωστος άντρας επιτέθηκε σε 30χρονη σε δρομάκι, προσπαθώντας στη συνέχεια να την βιάσει. Η 30χρονη αντιστάθηκε και ο δράστης πρόλαβε να διαφύγει.

-Βόλος 12/2017-10/2018: Συστηματική σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης από τον 50χρονο ιδιοκτήτη της επιχείρησης όπου εργαζόταν η ανήλικη ως ασκούμενη. Η οικογένεια του θύματος το έμαθε τον Οκτώβρη του 2018 και προχώρησε σε καταγγελία. Η έρευνα ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου και μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής, ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία, η οποία με τη σειρά της προχώρησε στην άσκηση των παραπάνω διώξεων κακουργηματικού χαρακτήρα αλλά είναι άγνωστο αν ο βιαστής συνελήφθη.

-Βόλος 2/2018: 16χρονη έγκυος ξυλοκοπείται από τον 20χρονο σύντροφο της. Ο δράστης καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και τριών μηνών με τριετή αναστολή από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.

-Βόλος 3/2018: Βαρυποινίτης, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 50,5 ετών, με εκτιτέα 25 έτη, για δέκα βιασμούς γυναικών, αιτείται υφ’ όρον απόλυση υποστηρίζοντας ότι «Με τις πράξεις μου δεν έκανα κακό στις γυναίκες στις οποίες επιτέθηκα. Αν ήθελα πραγματικά να τους κάνω κακό, θα τις σκότωνα». Η αίτηση του απορρίφθηκε.

-Βόλος 5/2018: Απόπειρα βιασμού 11χρονης από 80χρονο ιερέα έναντι χρηματικής αμοιβής στην 30χρονη μητέρα της. Η αστυνομία Βόλου μετά από πληροφορίες τον έπιασε επ’ αυτοφόρω. Οδηγήθηκαν και οι δυο στον εισαγγελέα.

-Βόλος 8/2018: 72χρονη δολοφονείται από τον 80χρονο σύζυγο της ο οποίος της ενώ κοιμόταν της έφραξε με την παλάμη του τη μύτη και το στόμα της. Στην συνέχεια αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με χάπια. Τελικά, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος του άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Δικαιολόγησε την πράξη του λέγοντας ότι ήθελε να την «λυτρώσει από τα βάσανα της».

-Βόλος 10/2018: 10χρονη κακοποιούνταν σεξουαλικά από τον 40χρονο πατέρα της επί 6 μήνες. η καταγγελία έγινε από τον 12χρονο αδερφό της που ενημέρωσε τη μητέρα τους. Ο βιαστής αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος αλλά είναι άγνωστο αν έχει συλληφθεί.

-Βόλος 3/2019: Ξυλοδαρμός 16χρονης από τον 48χρονο πατέρα της. Το θύμα νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Βόλου με τραύματα στον αυχένα και στο κεφάλι. Ο δράστης συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία και καταδικάστηκε σε 20 μήνες με τριετή αναστολή και έφεση.

-Βόλος 7/2019: Συνελήφθησαν ένας 58χρονος και ένας 81χρονος για σεξουαλική παρενόχληση της ΑμεΑ κόρης του 58χρονου. Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία πολίτη, που τους είδε να θωπεύουν την κοπέλα σε μια καφετέρια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου