ΤΟΠΙΚΑ

Παράταση δηλώσεων για χαλαζόπτωση

παράταση-δηλώσεων-για-χαλαζόπτωση-425586

Συνεχίζεται αύριο Δευτέρα 29 και μεθαύριο Τρίτη 30 Ιουλίου η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιών από τη χαλαζόπτωση.

Η παράταση δόθηκε μόνο για τη δημοτική κοινότητα Ζαγοράς μετά από παρέμβαση του δημάρχου Παν. Κουτσάφτη επειδή δεν πρόλαβαν όλοι όσοι υπέστησαν ζημιά να υποβάλουν δηλώσεις και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Οι δηλώσεις υποβάλλονται στο δημαρχείο Ζαγοράς από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Οι παραγωγοί του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου υπέστησαν μεγάλη καταστροφή από τη σφοδρή χαλαζόπτωση στις αρχές του μήνα.

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ προχώρησε σε αυτοψία στην περιοχή για να διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής. Η αναγγελία της ζημιάς έγινε άμεσα και αυτή την περίοδο υποβάλλονται δηλώσεις. Θα ακολουθήσει κατάθεση τυχόν εντάσεων, διορθώσεις και στη συνέχεια αποζημιώσεις. Η φετινή παραγωγή ιδίως στο μήλο αναμένεται να είναι σημαντικά μειωμένη μετά την καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες εξαιτίας της χαλαζόπτωσης. Ζημιές υπάρχουν σε όλο το Πουρί που φαίνεται ότι επλήγη και περισσότερο, σε συγκεκριμένες ζώνες της Ζαγοράς και πολύ μικρότερες στη Μακρυράχη.

Οι ακριβείς απώλειες θα αποκαλυφθούν κατά την συγκομιδή που ξεκινά στα μέσα περίπου Σεπτεμβρίου. Αυτή την περίοδο τα μήλα ήταν σε φάση ωρίμανσης και η ζημιά που υπέστησαν ήταν μεγάλη.

Το χαλάζι που είχε το μέγεθος νομίσματος δύο ευρώ έπεσε πυκνό και με σφοδρότητα «τρυπώντας» τους καρπούς των δέντρων. Πέντε λεπτά της ώρας, όσο δηλαδή διήρκησε το φαινόμενο, ήταν αρκετά για να χάσουν οι παραγωγοί σημαντικό μέρος της σοδειάς τους.

Υπενθυμίζεται ότι για την καταστροφή στην παραγωγή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου υπήρξε κινητοποίηση από τον πολιτικό κόσμο του νομού που ζητούσε να κινηθεί τάχιστα η διαδικασία των αποζημιώσεων για να μπορέσουν οι παραγωγοί να ορθοποδήσουν οικονομικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου