ΤΟΠΙΚΑ

«Βόμβες» τα εγκαταλελειμμένα κτίρια ~ Επικίνδυνα για πυρκαγιές

βόμβες-τα-εγκαταλελειμμένα-κτίρια-425810

Δεκάδες παρατημένα σπίτια βρίσκονται στις γειτονιές, ακόμη και στο κέντρο του Βόλου

Συναγερμός σήμανε την προηγούμενη Κυριακή το απόγευμα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, όταν τυλίχτηκε στις φλόγες παλιό διώροφο εγκαταλελειμμένο σπίτι στην περιοχή του Αναύρου, στην οδό Πολυμέρη. Με τρία υδροφόρα οχήματα της Πυροσβεστικής δέκα άνδρες έσπευσαν αμέσως στο σημείο που ξέσπασε η φωτιά για την κατάσβεσή της, καθώς υπήρχε άμεσος κίνδυνος να επεκταθεί σε δύο σπίτια, που γειτνίαζαν και τα οποία βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Οι πυροσβέστες για περίπου δύο ώρες έδιναν μάχη για να τιθασεύσουν τη φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε πιθανότατα στο υπόγειο του παλιού ακινήτου και σχετικά γρήγορα επεκτάθηκε στον πάνω όροφο και την κεραμοσκεπή.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Τα παλιά εγκαταλελειμμένα σπίτια είναι μια βόμβα μέσα στην πόλη απρόβλεπτη για το πότε θα σκάσει» υπογραμμίζει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου Χαράλαμπος Πόζογλου με αφορμή το νέο περιστατικό πυρκαγιάς που ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένη παλιά οικία μέσα στον Βόλο.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, συχνά – πυκνά οι πυροσβέστες καλούνται να αντιμετωπίσουν περιστατικά πυρκαγιών σε παλιά εγκαταλελειμμένα σπίτια που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό.

Πρόκειται για σπίτια που εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους με αποτέλεσμα να φυτρώνουν αγριόχορτα, να συσσωρεύονται σκουπίδια και πολλές φορές σε αυτά να βρίσκουν «στέκι» άτομα με παραβατική συμπεριφορά. «Ιδίως τώρα το καλοκαίρι με την άνοδο της θερμοκρασίας, ένα αποτσίγαρο να πετάξει κανείς υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς», αναφέρει ο κ. Πόζογλου.

Τέτοια σπίτια υπάρχουν δεκάδες μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα και έχουν κριθεί επικίνδυνα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, η οποία έχει ενημερώσει τις αρχές για την ανάγκη καθαρισμού τους. Ο μεγαλύτερος αριθμός εγκαταλελειμμένων κι επικίνδυνων σπιτιών έχει εντοπιστεί στη συνοικία των Παλαιών, στην περιοχή της Μπουρμπουλήθρας, σε πολλές γειτονιές της Ν. Ιωνίας, στο Καζανάκι.

Η ύπαρξη τέτοιων σπιτιών στις γειτονιές λειτουργεί σαν… βόμβα. «Πρόκειται για σπίτια που βρίσκονται δίπλα από άλλες κατοικίες και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εξάπλωσης πυρκαγιάς», σημειώνει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου τονίζοντας τη σημασία της άμεσης επέμβασης. «Όπως λέμε η φωτιά στο πρώτο λεπτό μπορεί να σβήσει με ένα ποτήρι νερό. Αν όμως εξαπλωθεί δύσκολα ελέγχεται μεταξύ κτιρίων. Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη καθώς τα κτίρια διαθέτουν τέντες, ενδεχομένως απλωμένα ρούχα κι όλα αυτά ευνοούν την εξάπλωση της φωτιάς. Για τον λόγο αυτό επεμβαίνουμε πάντα με μεγάλη δύναμη από το πρώτο λεπτό. Δεν αφήνουμε τη φωτιά να ανοίξει», σημείωσε ο ίδιος.

Επικίνδυνα κτίρια και σε περίπτωση σεισμών

Τα εγκαταλελειμμένα κτίρια δεν ενέχουν κινδύνους μόνο για την εκδήλωση πυρκαγιών με κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές περιουσίες μέσα στην πόλη. Κτίρια που «ξεφτίζουν» και καταρρέουν κομμάτι – κομμάτι από τη φθορά του χρόνου κρίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνα και σε περιπτώσεις σεισμών.

Ο πρόσφατος σεισμός στην Αθήνα ανέδειξε το πρόβλημα της αντισεισμικής θωράκισης και των κινδύνων που υπάρχουν από τυχόν κατάρρευση κτιρίων.

Ο γνωστός σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης μοιράστηκε τις σκέψεις του μέσω Facebook λίγα μόλις 24ωρα μετά τον ισχυρό σεισμό που χτύπησε την Αττική των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν ενεργά ρήγματα περιμετρικά της Αττικής που κάποια έχουν ωριμάσει και κάποια στιγμή θα βιώσουμε ένα μεγάλο σεισμό. Η πόλη είναι έτοιμη να τον αντιμετωπίσει; Οι υποδομές μας; Τα σχολεία μας; Νομίζω πώς όχι. Η αντισεισμική θωράκιση της χώρας παρελήφθη σε διαλυμένη κατάσταση(…). Η χώρα χρειάζεται επειγόντως σοβαρή αντισεισμική θωράκιση και γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου γιατί ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα χτυπήσει ένας σεισμός».

Κτίρια από τα οποία πέφτουν σοβάδες χωρίς καν… ρίχτερ υπάρχουν σε πολλά σημεία ακόμη και στο κέντρο του Βόλου. Στον πεζόδρομο της Ερμού, στην Ιάσονος, στη Δημητριάδος, κτίρια που ξεφτίζουν από τον χρόνο εμφανίζουν επικινδυνότητα διά γυμνού οφθαλμού.

Ο σεισμός στην Αθήνα επανέφερε το ζήτημα του ελέγχου των σχολείων

Ο σεισμός στην Αθήνα όμως επανέφερε και το ζήτημα του ελέγχου των σχολείων ιδίως όσων είναι παλιάς κατασκευής.

Προσφάτως μάλιστα η Πανελλήνια Ενωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολείων. Ο πρόεδρος της ένωσης Τηλέμαχος Κουντούρης μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπογράμμισε ότι ο έλεγχος είχε ξεκινήσει το 2011, σταμάτησε, ξεκίνησε εκ νέου το 2017 και είναι άγνωστο σε ποιο στάδιο βρίσκεται.

Στον Βόλο σύμφωνα με παλαιότερη παρέμβαση που είχε κάνει ο νέος επικεφαλής της ΛΑΣ Βόλου, Αποστόλης Ριζόπουλος με επίσημα στοιχεία από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας μιλούσε για την ανάγκη δρομολόγησης προσεισμικού ελέγχου και λήψης μέτρων προστασίας για τα σχολικά κτίρια του Βόλου. «Εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχει γίνει κανένας αντισεισμικός έλεγχος και δεν έχει παρθεί απολύτως κανένα μέτρο προστασίας σε δεκάδες σχολικά συγκροτήματα, όπου φοιτούν χιλιάδες μαθητές και που έχουν χτιστεί, κυρίως, πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και του 1984. Εκτός από την παλαιότητα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την κακή συντήρηση, τις διαβρώσεις και τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις των φερόντων οργανισμών, που κάνουν αυτά τα κτίρια περισσότερο τρωτά σε περίπτωση σεισμού», ανέφερε ο κ. Ριζόπουλος, ο οποίος μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο 23 σχολείων που έχουν έτος κατασκευής από το 1913 έως και το 1976: 4ο Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ- 1913, 5ο Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ 1913, 1ο Δ.Σ. Ν. ΑΓΧΙΑΛΟΥ -1913, 2ο Δ.Σ. ΚΑΤΩΛΕΧΩΝΙΩΝ1927, 1ο Δ.Σ. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ-1930, 2ο Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ- 1955, 11ο Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ – 1955, 18ο Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ -1956, 25ο Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ -1956, 23ο Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ – 1974, 4ο Δ.Σ. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ -1975, 6ο Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ -1976, 8ο Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ – 1977, 21ο Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ -1978, 12ο Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ -1979, ΑΝΑΥΡΟΥ -1971, 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΓΕΛ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ – 1971, 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΛΥΚΕΙΟ 1965 – 1976, ΠΡΩΗΝ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΟ- 1981, ΚΑΡΤΑΛΕΙΟ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ 1955 – 1978, ΦΥΤΟΚΟΥ -1975, ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ- 1976, ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ- 1955 -1960 – 1965 -1976.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου