ΤΟΠΙΚΑ

“Ζήτα συγνώμη από τους Ινδιάνους”

ζήτα-συγνώμη-από-τους-ινδιάνους-851206

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες κάλεσε χθες τον Πάπα Βενέδικτο να ζητήσει συγγνώμη από τους Ινδιάνους της Λατινικής Αμερικής για την δήλωσή του στη Βραζιλία, νωρίτερα αυτό το μήνα, με την οποία υποστήριξε ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τους «εξάγνισε».
Ο Τσάβες, ο οποίος συγκρούεται συχνά με την Καθολική Εκκλησία στη Βενεζουέλα αλλά ποτέ πριν στο παρελθόν δεν είχε ασκήσει κριτική απευθείας στον ίδιο τον Πάπα, κατηγόρησε χθες Παρασκευή τον Ποντίφηκα ότι αγνοεί το «ολοκαύτωμα» που ακολούθησε την άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική το 1492.
«Με όλο το σεβασμό στην Αγιότητά σας, ζητήστε συγγνώμη διότι υπήρξε μια πραγματική γενοκτονία εδώ και, εάν το αρνούμασταν, θα αρνούμασταν τους εαυτούς μας», είπε ο Τσάβες σε μια εκδήλωση για την ελευθερία της έκφρασης.
Σε ομιλία του προς επισκόπους της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στο τέλος της επίσκεψής του στη Βραζιλία, ο Πάπας είχε δηλώσει ότι η Εκκλησία δεν επιβλήθηκε στους ιθαγενείς λαούς της Αμερικής. Τα σχόλια του Πάπα εξόργισαν Ινδιάνους ηγέτες στην περιοχή. Εκατομμύρια Ινδιάνοι πιστεύεται ότι χάθηκαν μετά την Ευρωπαϊκή αποικιοποίηση που ευλόγησε η Εκκλησία, λόγω των σφαγών, των ασθενειών και της σκλαβιάς.
Ο Τσάβες δήλωσε ότι αισθάνεται Ινδιάνος διότι οι πολίτες της Βενεζουέλας αποτελούν μίξη της Ευρωπαϊκής φυλής και των ιθαγενών.
Τα σχόλια του Τσάβες ακολουθούν τις δηλώσεις του Πάπα που ερμηνεύθηκαν από ΜΜΕ της Βενεζουέλας ως χαρακτηρισμοί εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας, που, όπως υπονόησε ο Ποντίφηκας, αποτελεί «κίνδυνο» για τη Λατινική Αμερική.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου