ΤΟΠΙΚΑ

Χρ. Στρατηγόπουλος: Σημειακές αλλαγές στο νέο ποινικό κώδικα

χρ-στρατηγόπουλος-σημειακές-αλλαγές-429145

Συνάντηση με τον Κων. Τσιάρα είχαν προχθές οι δικηγορικοί σύλλογοι – Τον Βόλο εκπροσώπησε ο πρόεδρος Χρήστος Στρατηγόπουλος

Σε σημειακές αλλαγές στους νέους κώδικες της Ποινικής Δικονομίας και του νέου Ποινικού Κώδικα κι όχι συνολική αναστολή, όπως είχε διαρρεύσει, θα προχωρήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με στόχο οι κώδικες να είναι πιο λειτουργικοί. Το παραπάνω έκανε γνωστό με τον πλέον επίσημο τρόπο ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας σε συνάντηση που είχε προχθές με τους εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Στη συνάντηση συμμετείχε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, Χρήστος Στρατηγόπουλος.

Το ζήτημα της εφαρμογής των νέων κωδίκων έθεσαν οι ίδιοι οι δικηγόροι μετά από διαρροές που υπήρξαν περί συνολικής αναστολής τους. Ο κ. Τσιάρας διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν μόνο σημειακές αλλαγές καθώς το υπουργείο αξιολόγησε ότι νομοθετική πρωτοβουλία για την πλήρη αναστολή θα προκαλούσε προβλήματα.

«Η απόφαση αυτή κινείται στη σωστή κατεύθυνση καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλούνταν χαοτικές καταστάσεις χωρίς προφανές όφελος», σχολίασε ο κ. Στρατηγόπουλος προσθέτοντας ότι «οι βελτιωτικές τροποποιήσεις είναι αναγκαίες καθώς διαπιστώνονται προβλήματα τόσο σε θεωρητικό – δικαιοπολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο εφαρμογής τους».

Ο δικηγορικός κόσμος έθεσε επίσης ζήτημα για την άμεση αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με τη λήξη της περιόδου αναστολής της εφαρμογής της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης σε μια σειρά αστικών διαδικασιών. Όπως σημείωσε ο κ. Σταρτηγόπουλος «δυστυχώς παρά το γεγονός ότι από πέρυσι τον Οκτώβριο υπήρξε αναστολή της εφαρμογής του θεσμού, ο χρόνος που μεσολάβησε δεν αξιοποιήθηκε παραγωγικά για την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου. Εχουμε φθάσει μια ανάσα πριν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους στις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η περίοδος αναστολής εφαρμογής του θεσμού και ακόμη δεν γνωρίζουμε το πλαίσιο βάση του οποίου θα κινηθεί η διαδικασία της διαμεσολάβησης», είπε αναφέροντας ότι ζητήθηκε από τον υπουργό παράταση της περιόδου αναστολής που φαίνεται να εξετάζεται θετικά.

Σε αναμονή 2.500 ασκούμενοι δικηγόροι

Στην ίδια συνάντηση ο δικηγορικός κόσμος ζήτησε την επίσπευση της υλοποίησης του προγράμματος που αφορά στην πρακτική άσκηση ασκούμενων δικηγόρων τόσο στα δικηγορικά γραφεία όσο και στις δικαστικές υπηρεσίες.

Αυτό αφορά σε 2.500 ασκούμενους δικηγόρους σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 35 του δικηγορικού συλλόγου Βόλου που μέσω του προγράμματος μπορούν να κάνουν ουσιαστική πρακτική άσκηση και να αμείβονται με το ποσό των 650 ευρώ μηνιαίως για διάστημα έως και δύο χρόνια.

«Είναι προφανής η ανάγκη να τρέξει το πρόγραμμα τόσο για την υποβοήθηση με ουσιαστική πρακτική άσκηση 2.500 ασκούμενων δικηγόρων όσο και για την στήριξη των δικαστικών δομών στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις», τόνισε ο κ. Στρατηγόπουλος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου