ΤΟΠΙΚΑ

Ολονυχτία γονέων έξω από το Μεταξουργείο

ολονυχτία-γονέων-έξω-από-το-μεταξουργ-429307

Για να προλάβουν να εγγράψουν τα παιδιά τους στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου – Πολλοί έφθασαν στην πηγή, αλλά δεν ήπιαν νερό

Εικόνες ντροπής έξω από το Μεταξουργείο στη Ν. Ιωνία χθες τα ξημερώματα. Γονείς κοιμήθηκαν στον δρόμο για να προλάβουν, με το άνοιγμα χθες το πρωί των γραφείων του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ και μετά την ανακοίνωση προχθές Τρίτη των οριστικών αποτελεσμάτων από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών και βρεφών σε σταθμούς, να πιάσουν θέση στους παιδικούς σταθμούς. Από τις έξι το απόγευμα της Τρίτης έως και το πρωί της Τετάρτης, οπότε και άνοιξαν τα γραφεία, περίμεναν περί τους 100 γονείς στην ουρά και πάλι όμως δεν πρόλαβαν όλοι τους θέσεις, με αποτέλεσμα να προκύψουν εντάσεις.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την Τρίτη ανακοινώθηκαν από την ΕΕΤΑΑ τα οριστικά αποτελέσματα για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών και βρεφών στους σταθμούς. Συνολικά 155.000 παιδιά σε όλη τη χώρα θα φιλοξενηθούν δωρεάν στις δομές με βάση τις επιταγές εισόδου (voucher) που εγκρίθηκαν. Από το νέο σχολικό έτος μάλιστα, ο αριθμός των παιδιών που θα φοιτήσουν δωρεάν στους σταθμούς είναι αυξημένος κατά 28.000 σε σχέση με πέρυσι.

Γονείς από τον Βόλο που ενημερώθηκαν για την έγκριση του voucher έσπευσαν από την Τρίτη το απόγευμα να πιάσουν σειρά προτεραιότητας για να κλείσουν θέση σε σταθμό.

Η έγκριση του voucher είναι μόνο το πρώτο στάδιο. Στη συνέχεια ο γονιός θα πρέπει να μεταβεί στα γραφεία εκπαίδευσης του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και να κάνει αίτηση σε ποιο σταθμό θέλει να εγγράψει το παιδί του. Ο γονέας δηλώνει σταθμό και εφόσον υπάρχει διαθέσιμη θέση την «κλείνει» και στη συνέχεια πηγαίνει για την εγγραφή του παιδιού του.

Για να προλάβουν θέσεις στους παιδικούς σταθμούς οι γονείς στήνονται κάθε χρόνο στην ουρά. Την Τρίτη έπιασαν στασίδι από τις έξι το απόγευμα και περίμεναν έξω από το Μεταξουργείο έως τις 7:30 χθες το πρωί. Περί τους 100 γονείς ξενύχτησαν με τα voucher στα χέρια έξω από το Μεταξουργείο, κοιμήθηκαν στα πεζούλια για να καταφέρουν να πιάσουν θέση στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, φαινόμενο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Ακόμη και με voucher εκτός σταθμών

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα κατάφεραν όλοι. Πολλοί ήταν εκείνοι που έφθασαν στην πηγή, αλλά δεν ήπιαν νερό. Κι αυτό αφορά κυρίως στα βρεφικά τμήματα. Εξω από το Μεταξουργείο είχε αναρτηθεί, σύμφωνα με γονείς, ανακοίνωση, βάσει της οποίας οι διαθέσιμες θέσεις για τα βρεφικά ήταν μόλις 14 για τις περιοχές της Αγριάς, των Αλυκών και της Ν. Αγχιάλου. Προβληματισμένοι οι γονείς αναρωτιόντουσαν τις ώρες της ολονυκτίας τι να σήμαινε αυτό.

Οταν τα γραφεία άνοιξαν, γονείς που ενδιαφέρονταν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε βρεφικό τμήμα σε σταθμό στον Βόλο ενημερώθηκαν ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις. «Πήγα να πιάσω σειρά από τις έξι το απόγευμα της Τρίτης. Ημουν δεύτερη. Όταν μπήκα στα γραφεία μού είπαν ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις σε σταθμό του Βόλου», κατήγγειλε μητέρα βρέφους που όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μολονότι είναι κάτοχος voucher δεν μπορεί να εγγράψει σε σταθμό το παιδί της. Η ίδια επισημαίνει ότι δεν βρίσκει θέση ούτε σε ιδιωτικό σταθμό.

Μειώθηκαν κατά 52 οι θέσεις

Θεωρητικά δεν θα έπρεπε να υπήρχε πρόβλημα για την απορρόφηση των παιδιών που έχουν voucher. Κι αυτό γιατί από το νέο σχολικό έτος στους σταθμούς του Δήμου Βόλου φιλοξενούνται μόνο βρέφη και προπρονήπια, αφού τίθεται σε ισχύ η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση για τα προνήπια. Αυτό σημαίνει ότι «αδειάζουν» θέσεις από τα προνήπια που θα πάνε στο δημόσιο νηπιαγωγείο και οι θέσεις θα καλυφθούν από βρέφη και προπρονήπια (2,5 έως 3,5 ετών).

Ωστόσο και πάλι παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών ακόμη και κάποια που διαθέτουν voucher. Πιθανολογείται ότι η ΕΕΤΑΑ δεν έλαβε υπόψη της τις διαθέσιμες θέσεις, οι οποίες μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι.

Πέρυσι στους 12 σταθμούς του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου είχαν απορροφηθεί 600 παιδιά. Φέτος θα απορροφηθούν συνολικά 548 παιδιά τόσο μέσω ΕΕΤΑΑ όσο και μέσω μοριοδότησης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου Αποστόλη Γαλάτη η μείωση γίνεται παρ’ όλο που άνοιξε και νέο βρεφικό τμήμα, επειδή στα βρεφικά τμήματα ανά 13 παιδιά προβλέπονται 3 εκπαιδευτικοί σε αντίθεση με τα προσχολικά τμήματα στα οποία ανά 13 παιδιά προβλέπεται ένας εκπαιδευτικός. Με βάση τον αριθμό των εκπαιδευτικών ορίστηκαν και οι θέσεις στους σταθμούς.

Οι θέσεις που είναι διαθέσιμες για παιδιά μέσω voucher σε κάθε σταθμό είναι συγκεκριμένες στον Δήμο Βόλου και συνήθως αφορούν σε αναλογία 7 παιδιά με voucher προς 3 παιδιά με μοριοδότηση.

Όμως στους βρεφικούς σταθμούς γίνονται δεκτά βρέφη από την ηλικία των οκτώ μηνών και τα «παλιά» παιδιά είναι αυτά που κατά προτεραιότητα καταλαμβάνουν τις διαθέσιμες θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι απορροφώνται λιγότερα «νέα» μέχρι να αποφοιτήσουν τα «παλιά» και ότι «νέα» παιδιά παρόλο που έχουν voucher μένουν εκτός σταθμών.

Γονείς έμειναν με το voucher στο χέρι

Στα γραφεία του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ δεν έλειψαν οι εντάσεις, με γονείς να καταγγέλλουν αποκλεισμό των παιδιών τους από τους σταθμούς. Αλλοι μιλούσαν για θέσεις… reserve αφήνοντας αιχμές κατά της διαδικασίας που ακολουθείται με αποτέλεσμα να μην έχουν όλοι οι κάτοχοι voucher ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες. Το «κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών» φαίνεται να… ναυαγεί για μία ακόμη χρονιά.

Οι γονείς που δεν κατάφεραν να εγγράψουν τα παιδιά τους στα βρεφικά τμήματα των σταθμών μπήκαν σε λίστα αναμονής με την… ελπίδα να αδειάσει κάποια θέση.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό», διαμαρτυρήθηκε εργαζόμενη μητέρα που έμεινε με το voucher στο χέρι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου