ΤΟΠΙΚΑ

Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας: «Θα είναι θαύμα αν δεν θρηνήσουμε θύματα»

ενωση-νοσοκομειακών-γιατρών-μαγνησί-429394

Εφημερίες στο κόκκινο, Κέντρα Υγείας στην τύχη τους και γιατρούς που παραπαίουν από την υπερπροσπάθεια περιγράφει η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών στο υπόμνημα, που απέστειλε στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

«Η προκήρυξη των θέσεων σήμερα έχει ήδη καθυστερήσει. Οι πιέσεις, που δέχονται το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας λόγω των χιλιάδων τουριστών, είναι ασφυκτικές. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα είναι θαύμα αν δεν θρηνήσουμε αθώα θύματα τους επόμενους μήνες. Είναι η στιγμή να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για να υποστηριχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της περίθαλψης στη λογική των αναγκαίων προσλήψεων και να προασπιστεί η υγεία των κατοίκων ευαίσθητων περιοχών».

Δεν χρειάστηκε παρά μόνο η παραπάνω παράγραφος πέντε σειρών, προκειμένου η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας να περιγράψει την εφιαλτική κατάσταση, που βιώνουν γιατροί, νοσηλευτές και όλο το προσωπικό του Αχιλλοπουλείου και των Κέντρων Υγείας της Μαγνησίας εξαιτίας της υποστελέχωσης, στο υπόμνημα που αποστέλλεται προς τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, κοινοποιείται όμως ταυτόχρονα στη διοίκηση του ΓΝΒ και στην 5η ΥΠΕ.

Το συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών ζητά την άμεση πρόσληψη 16 ιατρών ειδικοτήτων και επιπλέον 6 στο Τμήμα Επειγόντων – ΤΕΠ του Νοσοκομείου του Βόλου, ώστε να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες, καθώς επίσης και την άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων των Κέντρων Υγείας. Προτείνει μάλιστα να θεσπιστούν άμεσα επιπλέον βοηθήματα (π.χ. επιπλέον μισθολογικό μπόνους, πλήρης εξασφάλιση διαμονής, δωρεάν μετακίνηση κ.λπ.) για όλες εκείνες τις άγονες θέσεις σε ευαίσθητες περιοχές, που προκηρύσσονται δύο φορές οι θέσεις (βλέπε Αλόννησο) και δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Αυτό να αφορά τόσο στο ιατρικό και στο νοσηλευτικό, όσο και στο προσωπικό ιατρικών εργαστηρίων, τους οδηγούς ασθενοφόρων και το λοιπό προσωπικό.

Εφιαλτική η εικόνα των ελλείψεων

Του υπομνήματος που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα είχε προηγηθεί συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών, που συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες που δεν επιλύθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Επικαιροποιήθηκε η λίστα των ελλείψεων και συντάχθηκε το υπόμνημα το οποίο υπογράφεται από τον πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Παύλο Μαλινδρέτο και τον γ.γ. Ηλία Καραμέτο. Η περιγραφή των συνεπειών της έλλειψης γιατρών, νοσηλευτών και επικουρικού προσωπικού σε άλλες νευραλγικές θέσεις παραπέμπει σε ένα Ε.Σ.Υ. το οποίο στον Βόλο παραπαίει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΝΚΥΜ, στο Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου υπηρετούν 96 ειδικοί ιατροί από τους 162 που έπρεπε να υπηρετούν.

«Σε αυτόν τον αριθμό πρέπει να λάβετε υπόψη σας και τους συναδέλφους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, καθώς και εκείνους που είναι με απόσπαση. Γνωρίζετε βέβαια ότι δεν μπορεί να περιμένει κάποιος από συναδέλφους που είναι 65 ή 66 ή και 67 ετών να καλύπτουν τις εφημερίες των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων. Είναι δε εντυπωσιακό ότι η συνταξιοδότηση των ιατρών γίνεται τόσο καθυστερημένα. Επίσης από τους 22 επικουρικούς συμαδέλφους, τώρα υπηρετούν μόνο 16 και σε λίγους μήνες θα λήξει η θητεία αρκετών από αυτούς. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία κάλυψης πολλών τμημάτων του Νοσοκομείου.

Παρά ωστόσο το γεγονός ότι το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας δεν είναι επαρκώς επανδρωμένα, πολύ συχνά αποσπώνται ιατροί για να καλύψουν διάφορα κενά. Κάθε καλοκαίρι, οι γενικοί ιατροί της Μαγνησίας αποσπώνται στα νησιά των Β. Σποράδων, συνήθως ανά 10ήμερο ή και 15ήμερο για να καλύψουν τις ανάγκες που προκύπτουν από την ελλιπή επάνδρωση τους. Παλαιότερα ιατροί του Νοσοκομείου μας, μετακινούνταν στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Λαμίας, στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Λαμίας και στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Λαμίας.

Πρέπει οι γιατροί να σταματήσουν να είναι μπαλάκι» διαμηνύει η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών, περιγράφοντας την παραπάνω κατάσταση.

Εφημερίες…. στο κόκκινο

Την ίδια ώρα οι εφημερίες του Νοσοκομείου σε πολλές ειδικότητες, όπωςορθοπεδική, νευροχειρουργική, νευρολογική, γαστρεντερολογική, ΩΡΛ, οφθαλμιατρική, και με πολλές δυσκολίες στα Παθολογικά Τμήματα, στο Παιδιατρικό Τμήμα, στο Μαιευτικό Τμήμα, στο Χειρουργικό Τμήμα, στο Αναισθησιολογικό και στο Νεφρολογικό Τμήμα, καλύπτονται με δυσκολία, ενώ οι επικουρικοί γιατροί αποτελούν προσωρινή μόνο λύση.

Η ΕΙΚΝΥΜ θέτει επίσης θέμα άμεσης στελέχωσης και των υποστηρικτικών τμημάτων, με τραυματιοφορείς, αλλά και υπαλλήλους στον επισιτιστικό τμήμα του Νοσοκομείου.

«Οι ελλείψεις σε αρκετά από τα υποστηρικτικά τμήματα των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας μπορούν να καλυφθούν με μετακίνηση υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες του ευρήτερου δημόσιου τομέα.

Ιδανικά θα ήταν να γίνουν προσλήψεις. Μέχρι την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των τμημάτων, μπορεί να γίνουν συμβάσεις με τον ΟΑΕΔ ώστε να βοηθήσουν και να βοηθηθούν οι μακροχρόνια άνεργοι. Επίσης μπορούν να θεσπιστούν προγράμματα επιδοτούμενης επανεκπαίδευσης, όπως για παράδειγμα στον επισιτισμό», προτείνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Υποστελεχωμένο το ΕΚΑΒ

Τίθεται επίσης το ζήτημα της έλλειψης ιδανικού αριθμού υπαλλήλων στο ΕΚΑΒ Βόλου. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί μία μόνιμη διαμάχη μεταξύ ιατρών και εξουθενωμένων πληρωμάτων του ΕΚΑΒ για την εξυπηρέτηση των ασθενών. Αν δεν είναι δυνατή η άμεση πρόσληψη πληρωμάτων, να μετακινηθούν υπάληλοι από άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και να εκπαιδευτούν άμεσα. Επίσης πρέπει με κάποιο τρόπο να γίνεται έλεγχος στην κατάχρηση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για σοβαρό λόγο», σημειώνει χαρακτηριστικά το συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών.

Κέντρα Υγείας… στην τύχη τους

Αναλύοντας παρακάτω την κατάσταση στα νησιά η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών αναφέρει πως στηΣκιάθο υπηρετούν μόνο δύο μόνιμοι ειδικοί ιατροί.Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα κάλυψης του Κέντρου Υγείας από νοσηλευτικό προσωπικό, ακτινολογικό προσωπικό (δεν υπάρχει) και οδηγούς ασθενοφόρου. Δεν υπάρχει μαία.Συνήθως οι βραδινές βάρδιες είναι ακάλυπτες. Μόνο με την άμεση πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των θέσεων αυτών μπορεί να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Αντίστοιχα στη Σκόπελο δεν υπάρχει ειδικός παθολόγος/ειδικός γενικής ιατρικής, ενώ επίσης σε Σκόπελο, Αργαλαστή και Ζαγορά δεν επαρκεί το προσωπικό για τα μικροβιολογικά/βιοχημικά εργαστήρια, με την ΕΙΝΚΥΜ να ζητά την άμεση πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των θέσεων αυτών, ώστε να μην παραπέμπονται οι ασθενείς στο Νοσοκομείο για μία απλή εξέταση αίματος.

Ακόμη στην Αλόννησο στον οργανισμό υπάρχει 1 θέση γενικού γιατρού, 1 θέση παιδιάτρου και 1 θέση οδοντιάτρου, όμως υπηρετούν μόνο οπλίτες και αποσπασμένοι ιατροί. Οδοντίατροι υπάρχουν μόνο στον Αλμυρό και σε κανένα άλλο Κέντρο Υγείας.

Τέλος, σε όλα τα Κέντρα Υγείας δεν καλύπτονται επαρκώς οι βάρδιες στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Στη Σκιάθο υπάρχουν μόνο δύο επικουρικοί – η απλή απόσπαση ενός ακόμη δεν λύνει το πρόβλημα. Στο Βελεστίνο δεν καλύπτονται όλες οι θέσεις – επίσης η απόσπαση ενός οδηγού δεν λύνει το πρόβλημα. Στην Αργαλαστή από τους 5 οδηγούς μόνο οι δύο είναι μόνιμοι. Στη Ζαγορά υπηρετούν μόνο 3 μόνιμοι και ένας επικουρικός, στη Σκόπελο επίσης υπηρετούν μόνο 3 μόνιμοι και ένας επικουρικός, ενώ μόνο στον Αλμυρό υπηρετούν 4 μόνιμοι και ένας επικουρικός.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου