ΤΟΠΙΚΑ

«Λιμνάζοντες» 4.650 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

λιμνάζοντες-4-650-φοιτητές-στο-πανεπισ-429777

Από τους 14.169 φοιτητές του ιδρύματος, πριν τη συνένωση με τα ΤΕΙ, οι 635 ανήκουν στην… κατηγορία «αιώνιοι» – Τέλος στους «αιώνιους» εξήγγειλε η υπουργός Παιδείας

«Φωτιές» στους φοιτητές και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στον προβλεπόμενο χρόνο, έρχονται να ανάψουν οι εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η οποία από το βήμα της Βουλής έβαλε τέλος στους «αιώνιους» φοιτητές στα Πανεπιστήμια. Η νέα υπουργός Παιδείας ανέφερε στις προγραμματικές της δηλώσεις ότι θα καθιερωθεί ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών, το οποίο θα προσδιοριστεί από τα ελάχιστα έτη σπουδών κάθε σχολής, προσαυξημένα κατά δύο (το γνωστό ν+2).

Αυτό σημαίνει ότι για τετραετείς σπουδές το «ταβάνι» της φοίτησης θα φθάνει στα έξι έτη, αντίστοιχα για πενταετείς στα επτά έτη κ.ο.κ. Μετά τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών οι φοιτητές θα διαγράφονται, ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις και οι ήδη «αιώνιοι» φοιτητές δεν θα αιφνιδιαστούν. Μελετώνται μάλιστα η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, που θα δοθεί στους φοιτητές για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, καθώς και οι εξαιρέσεις που θα τεθούν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, «η κρατική χρηματοδότηση προς τα ανώτατα ιδρύματα θα εξαρτάται από αντικειμενικά κριτήρια, όπως το κόστος σπουδών ανά φοιτητή, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, το μέγεθος και η γεωγραφική διασπορά του ΑΕΙ, αλλά θα συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης». Γι’ αυτό απαιτούνται σαφές πλαίσιο σπουδών και διαγραφή των «λιμναζόντων» φοιτητών.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από το σύνολο των 14.169 φοιτητών του ιδρύματος, πριν τη συνένωσή του με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, οι 4.650 φοιτητές θεωρούνται «λιμνάζοντες». Αυτό σημαίνει ότι έχουν παρέλθει τα προβλεπόμενα τέσσερα ή πέντε χρόνια σπουδών ανάλογα με το τμήμα και τα επιπλέον δύο που δίνονται για τη λήψη του πτυχίου και δεν έχουν καταφέρει να αποφοιτήσουν. Ο αριθμός των «λιμναζόντων» αφορά στο 30% του φοιτητικού δυναμικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ανάμεσά τους όμως βρίσκονται και οι «αιώνιοι» φοιτητές, που… σπουδάζουν για περισσότερα από επτά ή ακόμη και δέκα χρόνια. Αυτοί είναι το 4% του φοιτητικού δυναμικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα πρόκειται για 635 φοιτητές, που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους ακόμη και επτά χρόνια μετά και λιγοστούς που βρίσκονται στο ίδρυμα πάνω από μία δεκαετία.

Μάλιστα η μεγαλύτερη συγκέντρωση «λιμναζόντων» φοιτητών καταγράφεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και λιγότεροι στην Πολυτεχνική Σχολή.

Παρά το πλήθος «λιμναζόντων φοιτητών» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο αριθμός τους είναι μικρότερος από τον μέσο όρο των «λιμναζόντων» στα Πανεπιστήμια κατά 2% – 3%.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναμένουν να δουν τον νέο νόμο και τι ακριβώς θα περιλαμβάνει. Σημειώνεται ότι και προ πενταετίας περίπου είχε ανακοινωθεί διαγραφή των αιώνιων φοιτητών, πλην όσων πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στη ρύθμιση Λοβέρδου. Στο Π.Θ. από τους 628 αιώνιους ,που είχαν καταγραφεί, οι 200 θα είχαν δεύτερη ευκαιρία απόκτησης πτυχίου, δίνοντας εξετάσεις. Η εκκαθάριση όμως του μητρώου των φοιτητών δεν έγινε ποτέ.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου